Najbolji način da koristite hashtag na najpopularnijim društvenim mrežama

Hashtag na društvenim mrežama | Social media marketing | S8 Studio

Hashtag-ovi nisu ništa novo na društvenim platformama, ali da li zaista znate kako da maksimalno iskoriste njihovu efikasnost?

Nije lako primeniti hashtag strategiju za sve društvene mreže, zato što svaka od njih ima svoja pravila. Međutim, i dalje možete analizirati šta on radi za svaku platformu ponaosob i prilagoditi svoje navike za buduće poruke.

Najbolji način da koristite hashtag (hashtag) na najpopularnijim društvenim mrežama

Sajt Trackmaven analizirao je više od 65.000 poruka na društvenim mrežama, nudeći korisne informacije o tome kako upotreba hashtag-ova menja na svakoj platformi.

Da vidimo njihov uticaj na najvećim društvenim mrežama.

Facebook: jedan hashtag može povećati angažovanje

Facebook sigurno nije najpopularnija platforma za korišćenje hashtag-a, ali čini se da se povećava angažovanje publike. Primećeno je da upotreba jednog hashtag-a može da dovede do angažovanja od 1.771 interakcija na post, dok njihova povećana upotreba može da izazove pad angažovanja.

Zanimljivo je napomenuti da poruka sa šest hashtag-ova dovodi do povećanog angažovanja, u odnosu na post sa pet. To bi moglo poslužiti kao indikacija da ne postoji ograničenje u broju heštag-ova u samom postu.

Na kraju krajeva, nije ni postojala opšta saglasnost o tome da li su Facebook hashtag-ovi efikasni, pa možda možemo da koristimo ovaj izveštaj kao polaznu tačku za naše nove poruke.

Instagram: slobodno dodajte što više hashtag-ova

Instagram je verovatno najefikasnija društvena mreža koja koristi hashtag-ove i ovaj izveštaj potvrđuje ono što smo već znali.

Kako nema granica u broju karaktera, te možete dodati i do 30 hashtag-ova u postu, Instagram može biti idealan za povećanje dometa i angažovanje, kroz korišćenje pravih hashtag-ova

Prema Trackmaven, Instagram poruka sa devet hashtag-ova donosi najbolji angažman publike, računajući 28,548 interakcija po postu. Iako se ovo može smatrati vrhuncem angažmana, on je i dalje na visokom nivou, čak uz korišćenje 15 hashtag-ova.

To ne znači da treba da ih dodate onoliko koliko je moguće, ali vam ipak daje slobodu da proširite svoje publiku, pod uslovom da otkrijete najbolje hashtag-ove za svaki post i njegove ciljne publike.

Ako ste radoznali o idealnoj dužini jednog Instagram hashtag-a, onda se čini da duži hashtag imaju veće angažovanje. Izgleda da hashtag-ovi od 21 karaktera dovode do najbolje stope angažovanja, koja je, u skladu sa tim, praćena sa hashtag-ovima od 24 i 26 karaktera.

To znači da je bolje da dodate više konteksta uz hashtag i budete konkretni, nego da uvek birate one opšte (i predvidljive).

Twitter: ne koriste previše hashtag-ova

Tvitovi ne moraju da sadrže više hashtag-va, ali čini se da su najefikasniji oni koji sadrže jedan hashtag. Na kraju krajeva, granica posta od 140 karaktera ne ostavlja veliku mogućnost za upotrebu mnogo hashtag-ova. Međutim, još uvek je moguće koristiti čak 10 hashtag-ova i dalje dobiti delimičnu angažman.

Imajte na umu:

– koristite hashtag-ove u kontekstu
– mislite na svoju publiku
– budite relevantni
– uradite istraživanje o najboljim hashtag-ovima heša za vaš brend

Svaka društvena mreža može imati svoja pravila, ali možemo se složiti da hashtag-ovi mogu povećati angažovanje na svim društvenim platformama.