Onog momenta kada ste završili svoj sajt, sve je gotovo, on vodi računa o sebi, zar ne? GREŠKA! Vlasnici web sajtova moraju se suočiti sa troškovima održavanja.

Zašto je potrebna nadogradnja i održavanje?

Sajtovi kao i sve ostali softveri koje koristite u svom svakodnevnom radu, Word, Excel, Acrobat Reader i slični, imaju svoje verzije. Svaka nova verzija dodaje nove karakteristike ili popravlja bezbednosne propuste. Ako ne nadogradite sajt, on ne može iskoristiti nove mogućnosti, a hakeri mogu da dobiju pristup vašem sajtu preko nekog “zadnjeg ulaza”. To je razlog zašto je uvek preporučljivo da zadržite verziju svog sajta uvek ažuriranu na onu poslednju.

Ako svoj sajt hostujete kod DIY hosting servisa kao što su Wix ili Shopify, oni će se pobrinuti za sve verzije nadogradnje, obzirom na to da samo “iznajmljujete” njihov softver i oni su odgovorni za njegovo održavanje. Međutim, ako koristite standardni hosting servis, vi ste samo zakupac hosting “prostora” (ne i softvera), vaš provajder neće obavljati bilo kakvu vrstu nadogradnje umesto vas. To znači da ste sami odgovorni za održavanje svog sajta svaki put kada se pojavi nova verzija za nadogradnju. Ovo bi moglo biti svakih nekoliko nedelja, meseci ili na svakih nekoliko godina, u zavisnosti od vrste okvira na kojoj je vaš sajt podignut.

Koji troškovi spadaju u redovno “održavanje sajta”?

1. Hosting je redovan trošak. U zavisnosti od složenosti sajta i koliko protoka koristite, vaši troškovi za hosting sajta mogu da variraju od 3€ do 75€ mesečno.

2. Domen: ime domena (URL ili adresa veb sajta) možete kupiti već od 2 evra.

3. SSL sertifikat: Ako za svoj sajt imate internet prodavnicu ili jednostavno želite da odate utisak ozbiljne kompanije čiji sajt je bezbedan za pregled, moraćete kupiti i SSL sertifikat, čija cena počinje već od 50 $ godišnje.

4. Backup: Rezervna kopija je jeftino osiguranje, bez obzira na veličinu vašeg sajta. Ako vam sajt bude hakovan ili zaražen malverom, postoji mogućnost da u potpunosti radite svoj sajt iz početka. Backup usluge kreću se od 5€ mesečno i povećavaju se u zavisnosti od veličine i vrste backup-a koji vam je potreban.

Cene održavanja sajta

    • Paket do 20 izmena na sajtu – 2.000,00 din/mesečno.
    • Paket do 50 izmena na sajtu – 4.000,00 din/mesečno.
    • Paket do 100 izmena na sajtu – 7.000,00 din/mesečno.

Jedna izmena podrazumeva obradu i unos jedne fotografije, upload jednog pdf fajla, postavljanje Vaše kompanije na Google mape ili Youtube videa, menjanje teksta ili ubacivanje proizvoda.
Ukoliko mesečno postoji potreba za manje od 20 izmena, cena se koriguje dok se ne uradi 20 izmena za bilo koji vremenski period.

Kao što smo rekli, svaki sajt zahteva poseban tretman. Iz tog razloga, savetujemo da nas kontaktirate i uz kratak opis svojih zahteva, zatražite cenu održavanja svog sajta.