20 izvora besplatnih fotografija na internetu

Dobre fotografije su ključni deo izrade sajta koji će ostaviti dobar utisak. Ali traženje fotografija ponekad je iscrpljujuće. Vaše opcije su da sami fotografišete, kupite slike od fotografa ili sa sajta specijalizovanog za fotografije. Ili da pronađete slike koje su besplatne i dostupne za upotrebu. Ovom poslednjom opcijom ćemo se i baviti danas.

Postoje različite lokacije gde možete pronaći besplatne fotografije koje su dostupne za javnu upotrebu. Većina ovih slika potpada pod licencu za kreativne zajednice ili su se vratile u javni domen nakon dosta dugo vremena. (Ovo se dešava kada istekne autorsko pravo na slici.)

Dakle, pogledajte 18 mesta gde možete pronaći odlične fotografije bez ikakvih troškova. Srećan lov!

Besplatne fotografije za javnu i komercijalnu upotrebu

FreePhotos.cc

FreePhotos.cc je besplatan resurs na kojem možete pronaći kreativne fotografije za vaš sajt ili štampane projekte. Potražite bilo koju temu koristeći polje za pretragu (npr. „Psi“, „Cveće“ itd.), Pregledajte rezultate i preuzmite ih. Ako želite, možete pomenuti fotografa, u znak poštovanja prema njegovom radu.

FreePhotos.cc koristi API-je sa sajtova nekoliko prodavaca fotografije i skuplja ih na jednom mestu za jednostavan pregled i preuzimanje.

Raumrot

Raumrot se specijalizuje za besplatne, ručno odabrane fotografije koje se mogu koristiti za lične ili komercijalne projekte. Slike na sajtu su dostupne u formatima visoke rezolucije. Slike su dostupne za korišćenje na osnovu licence za svaki pojedinačni fotografski oglas i trebaju biti prikazane u skladu s tim pravilima.

Ono što privlači pažnju kod ovog sajta je njegova organizovanost. Možete pretraživati slike po kategorijama i izbor slika je odličan. Fotografije su moderne i variraju u sastavu i obimu.

Unsplash

„Slobodno (radite sve što želite) sa fotografijama visoke rezolucije.“ To je moto Unsplash blog sajta koji vam omogućava da postavite svoje slike za javnu upotrebu. Stranica se osvežava sa 10 novih fotografija svakih 10 dana, tako da gotovo uvek postoji nešto novo što možete da izaberete.

Fotografije na ovoj stranici uključuju puno pejsaža koje možete izabrati, mnogi sa izuzetnim osvetljenjem i skoro instagramskim efektima. Sajt je takođe zabavno gledati. Svaka fotografija takođe uključuje link ka fotografu, ukoliko želite da saznate više o određenoj fotografiji.

Little Visuals

Sa puno opcija od pejzaža visoke rezolucije do detaljnih snimaka iz zgrada, Little Visuals ima za svakog po nešto. Pratite sajt i preuzmite fotografije pojedinačno ili se registrujte i dobijajte u svoj inbox sedam novih fotkih svake nedelje.

Ova stranica je prilično nova, stara samo nekoliko meseci, ali slike su oštre i prelepe. Svaka slika je slobodna za korištenje zahvaljujući posvećenosti javnog domena kreativnih zajednica, tako da nijedna od njih nema odgovarajuća autorska prava.

Gratisography

Slike se mogu koristiti za lične ili komercijalne projekte, a svaka slika sadrži verziju visoke rezolucije.

Gratisography sajt ima mnogo dobru vibraciju, sa različitim zabavnim fotografijama.

Free Refe Mobile Photos

Ova stranica ima raznovrsne fotografije – pretežno objekata i pejzaža – ali sa jednom „kvakom“. Svaka slika je snimljena pomoću mobilnog uređaja. Sa lepom selekcijom, ove besplatne fotografije mogu dobro da funkcionišu za digitalne projekte, ali mnoge fotografije možda nisu dovoljno visoke rezolucije za korišćenje za štampu.

Slike iz Free Refe Mobile Photos-a su veoma korisne. Na mnogim fotografijama vidi se svakodnevnica i mogu se lepo uklopiti u razne projekte.

Jai Mantri

Jai Mantri svake nedelje objavljuje sedam novih fotografija na svom sajtu koje su slobodni za korištenje na bilo koji način. Od vas žele da „sa njima napravite nešto magično“.

Dok se stil fotografija na sajtu razlikuje, mnogi od njih imaju prilično zabavni karakter, uključujući seriju fotografija sa svakodnevnim predmetima i sunčanim naočarima.

mystock.photos

 

MyStock.photos je izabrana lista lepih besplatnih fotografija koje su napravili profesionalci. Fotke se mogu koristiti za lične i komercijalne projekte. Fotografije u ovoj kolekciji deluju sveže i stvarne.

Magdeleine

Magdeleine je još jedna stranica sa izborom slika odabranih i grupisanih kako biste ih lako pronašli. Možete pretraživati prema predmetu, raspoloženju ili boji, pa ako imate ideju o tome šta vam treba, ovo je odlično mesto za početak.

Izbor slika ovog sajta je potpuno neverovatan. Mnoge fotografije su u boji, ali postoji i veliki izbor crno-belih fotografija.

Foodie’s Feed

Od divnih pustinja do jednostavnih voćnih vrtova, Foodie’s Feed ima fotografije gotovo svega jestivog što možete zamisliti. Stranica unosi pet (ili više) novih fotografija visoke rezolucije nedeljno, a uključene su i zbirke više slika iz jednog snimanja. (Ovo je sjajan bonus.)

Sve slike prikazuju hranu na način koji izgleda ukusno – nešto što nije tako lako kao što zvuči. Stranica podržava donacije preko dugmeta PayPal.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu