5 prednosti koje daje Facebook oglašavanje

5 prednosti koje daje Facebook oglašavanje

Komunikacija putem društvene mreže kao ključ masovnih kontakata

Facebook – da li je i jedna druga reč tako zvučna i snažna kao ova? Mislimo da nije, posebno ukoliko se u obzir uzmu komunikacione, promocione i prodajne mogućnosti koje daje. I nesumnjivo je da se radi o najpoznatijoj društvenoj mreži sa više miliona korisnika što implicira odličnu prepoznatljvost.

Teško da danas postoji neka osoba srednjih godina, kao i omladine da nije čula za Facebook, što je u direktnoj vezi sa velikim brojem napravljenih naloga i prepoznatljivosti u našoj zemlji i širom sveta. Upravo zbog svega toga, ova društvena mreža uvek daje odlične mogućnosti za oglašavanje kompanija, organizacija i drugih subjekata.

Facebook oglašavanje

Društvene mreže mesto su glavnih gradskih, poslovnih i drugih zbivanja. Dopiranje svih objava i informacija do velikog broja korisnika glavni je element velike moći Facebook-a, Instagram-a i drugih društvenih mreža. To je osnovni razlog zašto danas svaki ozbiljan biznis prati kreiranje stranice na Facebook-u, pored dostupnog web sajta i imejl kontakata.

Facebook je mesto na kome se mogu postaviti pitanja, ostaviti utisci, komentari i sugestije. Omogućava obimno informisanje uz mogućnosti manje formalne i striktne komunikacije, što znatno olakšava uspostavljanje prvih kontakata i saradnje putem društvenih mreža.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Facebook je mesto koje je vrlo posećeno i potrebno je da imate stranicu

Društvene mreže su danas veoma popularne, inovativne i posećene. Facebook okuplja veliki broj ljudi, različitih po demografskim i mnogim drugim karakteristikama. U vezi sa tim, veliki deo „Facebook populacije“ čini omladina i osobe srednjih godina. Mnoge kampanje usmeravaju se baš prema njima. Nižu se profili zaposlenih, nezaposlenih lica, umetnika, profesionalaca u sportu i mnogi drugi. Svaki od njih baš može biti vaša ciljna grupa – deo tržišta koji želite da osvojite ili pridobijete ljude određenih svojstava i životnih navika. 

A zašto onda i vi ne biste imali Facebook profil, ili stranicu kompanije, organizacije ili drugog poslovnog subjekta? Ukoliko je odgovor da nemate vremena time da se bavite, nije prioritet ili svojstveno vašem biznisu – tu smo da vas uverimo u suprotno.

Facebook objave dopiru do velikog broja ljudi, i kao deo promocije i vajžno je imati stranicu ili profil za svoj biznis.

Marketinške agencije kao što je naša, mogu se baviti vašim online biznisom u potpunosti – od kreiranja i održavanja web sajta, plasiranja tekstova i blogova, do stvaranja i vođenja društvenih mreža. Veza između sajtova i Facebook-a je direktna, jer su način informisanja i promocije. Ipak, ima i dosta razlika. Vaš web sajt će možda neko posetiti, a možda i ne u datom trenutku, dok će izvestan deo vremena provesi na društvenoj mreži, bilo tražeći neki sadržaj ili čisto iz navike. 

Zato, poželjno je imati stranicu sa svim značajnim podacima i objavama koje će privući veliki broj korisnika i pozvati da naprave još bitniji i veći korak – poseta sajta i internet prodavnice. Prisutnost na društvenim mrežama može biti samo i isključivo prednost, jer ima pozitivne efekte na stvaranje imidža, prepoznatljivosti i upoznatosti javnosti sa postojanjem kompanija.

Facebook daje odlične načine za reklamiranje biznisa

Svaki biznis treba reklamirati, aktivno i ujedno umereno, sa dozom pažnje i usmerenosti isključivo na potrebe potrošača i korisnika. Savršeno mesto za plasiranje reklama, putem sopstvenih ili drugih stranica, uz samostalnu promociju ili putem uticajnih ličnosti jeste društvena mreža Facebook. Poželjno je promovisati svoje poslovanje, uz isticanje ključnih vrednosti – inovativnosti, tradicije i slično. Reklamiranje na Facebook-u veoma je viralno, tačnije vidljivo i frekventno pregledano, što je omogućio veliki broj različitih korisnika. 

Online poslovanje zahteva da se redovno i ažurno kreira sadržaj, kako za web sajt, tako i za društvene mreže. One su nastavak, ili „produžena ruka“ sajta, i način su da se reklame vide jasno i nedvosmisleno. Reklame na društvenim mrežama delo su umetnika iz sveta marketinga, a mogu se plasirati u saradnji sa poznatim i drugim uticajnim ličnostima, ili isključivo zasnovane na sopstvenom načinu promocije bez drugih ljudi.

Reklamiranje na Facebook-u ima odlične efekte na povećanje svesti javnosti i obavljene kupovine.

Kod reklamiranja na Facebook-u veoma je važno jasno definisati ciljeve i grupe kojima se usmerava. Tu veliku ulogu kreiranja unikatnih reklama namenjih Facebook društvenoj mreži imaju timovi agencija, koje mogu kreirati zaista neverovatno moderan način promocije vašeg biznisa. Ono na šta pomislite kada zamišljate idealnu reklamu može biti napravljeno prvo kao koncept, zatim kao prototip i test verzija, sve do finalno stvorenih nekoliko sekundi ili minuta vašeg promotivnog spota ili reklame. 

Svaki od promo materijala namenjenih društvenoj mreži treba da ima jasan cilj, koji je kreiran u dogovoru sa klijentom. On može biti usmeren na: povećanje svesti javnosti o postojanju, obima prodaje, broja komentara ili utisaka, kao i potvrđivanje brendova, razvoj komunikacije i interakcije. Jedno je sigurno – pojavljivanje na društvenim mrežama izaziva pažnju javnosti i pruža mogućnost da se uvere u rad kompanije i kvalitet proizvoda i usluga. 

Na Facebook se postavljaju tekstualni, slikovni i video sadržaji i sve je veoma transparentno i dostupno. To daje veliki značaj za prisutnost na društvenoj mreži i potpuno otvoreno poslovanje – spremnost na komunikaciju, odgovaranje na pitanja, sugestije i neke kritike, kao i pružanje svih neophodnih informacija.

Facebook ima vrlo interaktivan karakter posvećen vašem biznisu

Glavna razlika između današnjih web sajtova i društvenih mreža ogleda se u stepenu interakcije. A jedan od ciljeva koji može za rezultat imati obavljenu kupovinu u okviru online prodaje jeste upravo uspostavljanje komunikacije. Sigurno je da vaš sajt treba da bude mesto koje je vrlo informativnog karaktera, kao i da realno odslikava biznis. Komunikacija se obično omogućava postavljanjem stranice za pisanje zahteva, sugestija i komentara, kao i ostavljanjem svih važnih kontakt podataka.

Ipak, za razliku od toga, Facebook je znatno interaktivniji. To ne znači da web sajt ne treba da privlači posetioce, naprotiv, to je krajnje mesto gde svaki kupac treba da se nađe – u internet prodavnici i na „kliku“ za poručivanje. Naprotiv, to je krajnji cilj. Facebook komunikacija koju mogu realizovati i predstavnici agencija podstiče korisnike da postanu kupci i lojalni potrošači.

Facebook daje interakciju sa svim zainteresovanim stranama, i zahteva veliku ažurnost u odgovorima.

Stranice i profili su mesto koje privlači veliki broj ljudi. Ne samo da pogledaju vaš sadržaj, kao što je slučaj sa web sajtom, već mnogo češće i da se uspostavi komunikacija. To može biti ostavljen javni komentar, „lajk“, sugestija, utisak ili zadovoljstvo saradnjom, kao i poslata poruka. Bez obzira na tip, komunikacija je dvosmernog karaktera i sve ozbiljne kompanije teže da ažurno, potpuno iskreno i verodostojno komuniciraju sa svojom publikom u online svetu. 

Prednost društvenih mreža, posebno Facebook-a jer ima najveći broj korisnika ogleda se u velikoj vidljivosti objava i svih komentara. Moguće je imati direktan uvid u stepen zadovoljstva dosadašnjih korisnika proizvoda i usluga. Facebook stranice su obično javnog karaktera i kao takve veoma dostupne svima – na uvid i komentarisanje. Ukoliko imate biznis koji je uspešan i ostvarujete komunikaciju, ovo je odličan način da se reklamirate na društvenoj mreži – uz veliku interaktivnost.

Facebook oglašavanje daje jasne i ogromne rezultate

Oglašavanje putem društvenih mreža deo je savremenih trendova u poslovanju i generalno društvenom životu. Sveukupno posmatrano, Facebook je mesto koje okuplja veliki broj korisnika različitih karakteristika, još veći broj objava, „lajkova“, drugih reakcija i komentara. Posvećivanje pažnje oglašavanju na Facebook-u ima velike efekte u pogledu obima prodaje, prepoznatljivosti i temelja za stvaranje brendova. Reklamiranje na društvenim mrežama košta, i to zavisi od više faktora. Pre svega, od toga šta želite da ostvarite i koliko novca ulažete. 

Ukoliko nemate jasan cilj, a ujedno dajete veće sume novca, sigurno ćete biti na gubitku. Facebook zahteva kompletno oglašavanje, ne samo kreiranje reklama. To mora da bude dobro osmišljen nastup za stvaranje prepoznatljivosti, vođen profesionalnim timom agencije, kao što je naša.

Oglašavanje na Facebook-u zahteva planski i strateški pristup kako bi bili ostvareni sjajni poslovni rezultati.

Strategija planskog nastupa na Facebook-u radi oglašavanja kreira se u zavisnosti od tržišne grupe kojoj je usmerena i cilja koji se ostvaruje. Obuhvata redovno informisanje o radu, aktivnostima i zanimljivostima kompanija, što za cilj ima stvaranje objava i prikupljanje „lajkova“. Komentari i sugestije su uvek dobrodošli, jer svaka pokrenuta komunikacija govori da je neka aktivnost izazvala pažnju i podstakla internet korisnike na akciju. 

Oglašavanje treba da ima jasan poziv na akciju – posetu web sajtu, internet prodavnice i odlaganje u „online korpu“. Sa „klikom“ na porudžinu, ostvaruju se odlični efekti Facebook oglašavanja i kampanje. Tako, rezultati kampanje su direktno merljivi ostvarenim prihodom od prodaje na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, ili profitom na kraju godine.

Facebook je tu da „pamti“ i podseća posetioce

Odlična funkcija koju daje Facebook jeste pamćenje i podsećanje korisnika na prethodno pregledane objave, slične i srodne sadržaje. Takođe, pretragom na Google-u unose se određeni pojmovi, koji se kasnije mogu pojaviti baš kao predložena objava na početnoj stranici društvene mreže. Iako deluje kao nemoguće, to je deo dobrog marketinškog alata namenjenog Facebook-u koji se zove Pixel, i predstavlja vrhunski remarketing. Omogućava pamćenje koraka korisnika i predlaganje pregledanja sličnih sadržaja i objava. 

Ovo je moćno oružje koje privlači i zadržava kupce, jer prepoznaje šta im je potrebno, a to su smislili odlični marketinški stručnjaci. Kao deo strategije nastupa u Facebook oglašavanju, veliku ulogu ima za pregledanje vaše ponude na društvenoj mreži, ali i online prodavnici kao neizostavnog dela savremenog web sajta.

Pregledanje sličnih sadržaja može biti odličan način za „call to action“ online korisnika.

Ovaj alat pokazuje da nekada korisnici ne mogu jednostavno da pronađu šta im je potrebno u pogledu proizvoda i usluga. To će vrlo rado, pouzdano i brzo umesto njih uraditi neko drugi, a u ovom slučaju to je direktno društvena mreža Facebook. Zato, ne čudi kada pregledanjem početne stranice – Home na Facebook-u, bude predstavljena stranica koja baš nudi proizvode koji su se pretraživali. Sve to, deo je dobro osmišljene kampanje usmerene na Facebook korisnike i ispunjavanje njihovih očekivanja i želja, a ujedno i promovisanje kompanija i njihovih proizvoda, usluga i aktivnosti. 

Ovo je fenomenalan način da korisnici pronađu ono što im je neophodno, a istovremeno da kompanije budu promovisane i baš one postavljene kao idealan predlog na početnoj strani.
Idealan način za kreiranje kampanje na internetu koju će da primeti i zapamti veliki broj ljudi jeste bavljenje Facebook-om. Često su izgovori predstavnika i menadžera kompanija da nemaju dovoljno vremena time da se bave veoma opravdani velikim brojem aktivnosti koje izvršavaju. Ali, to nije i dovoljan argument da se neko drugi ne bavi nastupom na društvenim mrežama. Tu su agencije, koje okupljaju vrlo stručne i obučene profesionalce. 

U svakom trenutku spremni su i raspoloženi da se bave kompletnim nastupom na internetu, kreiranjem inovativnih kampanja – reklama i oglasa, objava, promotivnih spotova i drugih sadržaja. U sklopu dogovora sa klijentima, nude se različite mogućnosti pojedinačnih i paketa usluga usmerenih na njihov uspešan online biznis.

 

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu