izrade sajta

6 grešaka koje morate izbeći prilikom izrade sajta

Za veliki broj malih preduzeća, web sajt je jedna od prvih stvari koja čini njihovo poslovanje „stvarnim“.

Čak i ako fizički imate prodajno mesto, sve više i više potencijalnih kupaca će kupovinu obaviti online pre nego što dođu lično na prodajno mesto. Dobra vest je da vam web sajt može pomoći da dođete do klijenata koje nikada ne biste mogli lično dobiti.

Kod izrade sajta veliki broj korisnika pravi greške koje je neophodno izbeći.

Mi vam nudimo par korisnih saveta kako da unapredite vaše poslovanje.

Evo 6 uobičajenih načina kako mala preduzeća upropašćuju svoj sajt i kako da ih vi izbegnete.

1. Nemate svoj sajt

Ako niste na mreži, ne postojite kod većine vaših potencijalnih klijenata.

Web sajt je možda vaša najvažnija tačka angažovanja sa potencijalnim klijentom sa kojim nećete razgovarati licem u lice. Čak i tada, možete se kladiti da vaši potencijalni kupci proveravaju vaš web sajt pre nego što se upuste u konverzaciju sa vama.

Usput, Facebook stranica nije web sajt.

Mnogo je razloga zašto Facebook nije adekvatna zamena za sajt, od kojih je najmanje važno da dugo i teško razmišljate da li želite da pristup vašem online prisustvu bude u potpunosti na milost i nemilost nekog drugog (npr: Facebook).

2. Ne olakšavate ljudima da se povežu sa vama

Kada posetioci dođu na vaš sajt, postoji nekoliko stvari koje traže.

Žele da znaju ko ste vi, šta radite, a verovatno i najvažnije – kako mogu stupiti u kontakt sa vama. Olakšajte postojećim i potencijalnim klijentima da dođu do vas tako što ćete uključiti kontakt stranicu na sajt i tako ćete im omogućiti da dođu u kontakt sa pravom osobom. Mnoge kompanije koriste kontaktne obrasce, što je u redu, ali ćete se iznenaditi koliko vam je pristupačnije kada uključite svoju adresu, e-mai i / ili broj telefona (posebno ovo poslednje!).

3. Ne ažurirate svoj sajt

Nema ništa gore od sajta koji je potpuno zastareo. Ako vaš blog nije video novi post više od nedelju dana, posetioci počinju da se pitaju šta vam se dogodilo i samim tim šaljete poruku da vam nije stalo do bilo koga ko dođe na stranicu. Proverite da li su vaše kontakt informacije aktuelne (vidi #2), a ako ste maloprodajni objekat, uverite se da vaš sajt sadrži aktuelno radno vreme. Razmišljajte kao potrošač i pobrinite se da bilo koja informacija koju pokušavaju da pronađu na vašem sajtu nije zastarela i netačna.

4. Ne znate koje su vaše ciljne grupe

Vaša veb stranica bi trebalo da služi svrsi.

Za većinu kompanija, cilj je da se potencijalni klijenti upoznaju sa vašim poslovanjem. Razmislite o stvarima koje su im važne i ignorišite skoro sve ostalo. Vi niste vaš klijent. Već razumete svoj proizvod, ili svoju kompaniju, ili bilo šta drugo. Nemojte koristiti jezik koji ima smisla za ljude koji su upućeni u tu tematiku, osim ako vaš sajt nije samo za njih.

Razmotrite svaku stranicu, grafiku, link i tekst na svom sajtu i uverite se da je usmerena ka vašem proizvodu ili usluzi. To znači da bi linkovi i dugmad na sajtu trebalo da budu jasni i relevantni za vaše potencijalne klijente. Zapamtite da sve na vašem sajtu treba da služi jednoj jedinoj svrsi: povezivanju sa potencijalnim klijentima.

5. Dizajnirate sajt sami

Ako niste web dizajner, stvarno je loša ideja da dizajnirate sami sopstveni sajt.

Naravno, lako je – postoje doslovno stotine jeftinih opcija za izradu sajta – ali to ne znači da je to dobra ideja za vaše poslovanje. Ako je vaš sajt zaista polazna tačka za ogromnu većinu vaših klijenata, vredno je uložiti neko vreme, energiju i novac da bi ste to uradili kako treba. Pronađite stručnu osobu koja vam može pomoći da proceni poruku koju želite da prenesete i da vam pomogne da napravite dizajn koji predstavlja – i učvršćuje vaš brend.

Postoji izreka, „Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji“. Fokusirajte se na ono što najbolje radite i nađite nekoga ko vam može pomoći da komunicirate sa svojim ciljnim tržištem.

6. Sajt nije prilagodljiv mobilnim uređajima

Preko 52 procenata ukupnog saobraćaja na internetu dolazi sa mobilnih uređaja.

Ako se dizajn vašeg sajta ne prilagođava mobilnim uređajima, propuštate priliku da doprete do polovine potencijalnih klijenata. U najmanju ruku, kažete im da vam nije stalo do njihovog posla, jer vam nije bilo teško da koristite jednu od milion mobilnih tema koje su dostupne u osnovi svake platforme za upravljanje sadržajem. Jedan od naših vodećih ciljeva da olakšamo vašem potencijalnom klijentu da posluje sa vama. Baš kao što je važno olakšati im da pronađu željene informacije ili da vas kontaktiraju, najvažnije je da te obe stvari mogu da urade i preko svog mobilnog uređaja.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu