6 odgovora na pitanje zašto je bitna optimizacija sajta

Sadržaj ovog teksta prikaži

Internet pozicija koja je mnogo više od rednog broja

 

Optimizacija sajta

Spektar usluga koje pružaju marketinške agencije veoma je raznolik. Obično počinje sa potrebama oglašavanja u realnom i online svetu i nastavlja se kreiranjem web sajtova. Zatim sledi dodavanje sadržaja, održavanje sajta i paralelno razvoj društvenih mreža. Do stranica na internetu dolazi se unošenjem pojmova i naziva u pretraživač – Google, Bing ili neki drugi. Posvećivanje pažnje poziciji na pretragama svakog web sajta veoma je značajno za njegovu vidljivost, posećenost i prepoznatljivost među korisnicima na internetu. Ta pozicija na određenoj strani pretraživača direktno zavisi od bavljenja optimizacije sajta.

SEO ili Search Engine Optimization predstavlja kontinuirani proces pozicioniranja sajta ili druge stranice na pretraživaču na što boljem mestu u pretragama, uz tehnike i metode prilagođavanja sadržaja na vašim stranicama. Tehnike optimizacije koje se koriste rezultat su stručnosti marketinških timova – agencija koje poznaju taktike za privlačenje korisnika i imaju ideje kako da sadržaj bude jedinstveno, a vrlo atraktivno kreiran. Uz upotrebu ključnih reči i fraza koje se učestalo i na određen način ponavljaju, vrši se optimizacija smišljenih tekstova i sadržaja. Pretragom određene ključne reči od strane korisnika interneta, vaš sajt će se prikazivati visoko na prvoj stranici pretraživača ako je posvećenost  optimizaciji sajta visoka – čak i na prvom mestu, uz naš tim profesionalaca.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?

Optimizacija sajta daje bolju poziciju na pretragama

Svrha funkcionisanja web sajta jeste što veći broj poseta korisnika, vremena zadržavanja internet posetilaca i obavljanje kupovine. Kako je ta svhra upravo ključna za razvoj biznisa, optimizacija sajta utiče da vaš sajt bude rangiran na što većoj poziciji, najčešće na Google pretragama. Uz upotrebu izraza i ključnih reči koje se ponavljaju, povezuju i „linkuju“ ka određenim drugim sadržajima i web stranicama, omogućava se optimizacija. Dalje se pretragom baš tih reči ili kombinacije omogućava da sajt bude na prvoj stranici pretrage i što boljem mestu na delu koji svi najčešće gledaju.

Optimizacija čini da sajt bude visoko pozicioniran na prvoj strani pretraživača, što je bitno jer većina korisnika uopšte ne gleda drugu, niti sve naredne strane pretrage.

Bolja pozicija na pretragama omogućava da korisnici brzo, lako i pre drugih ponuđenih web sajtova ugledaju baš vaš, a zatim posete i pronađu traženi proizvod, uslugu ili informaciju. S obzirom da se pretrage često vrše da bi se pronašla što brže neka informacija, korisnici obično pogledaju prvih nekoliko sajtova, naravno na prvoj strani Google-a ili drugog pretraživača. Naša agencija bavi se SEO procesom uz maksimalno korišćenje raspoloživih tehnika i brzo poboljšanje pozicije na pretragama. Uz optimizaciju, aktivno radimo na kvalitetu plasiranog sadržaja.

Optimizacija sajta omogućava trajnije zadržavanje posetilaca na sajtu

Optimizacija sajta ne može se vršiti čisto ubacivanjem ključnih reči i fraza, bez logičke veze. Naprotiv, treba da bude vrlo smislen proces, sa unapred definisanim ciljem i sadržajem koji će privući korisnike, ali i zadržati ih da pogledaju šta ste im spremili u online prezentaciji. Ukoliko novi posetilac dođe na web sajt i ne pronađe ništa interesantno zbog čega bi se tu i zadržao, verovatno se neće naći ponovo na istoj web adresi, bez obzira na poziciju koju ste uz optimizaciju izgradili. Zato, važno je da sadržaj bude kreiran uz SEO proces i kvalitetno kombinovanje tekstualnih formi, ilustracija i video snimaka koje će učiniti da web sajt ima nešto da ponudi svakom posetiocu.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?

SEO proces čini da sadržaj pored bolje pozicije, dobije novu notu kvaliteta, jedinstvenosti i interesovanja.

Zadržavanje je jedan od faktora uspešnog funkcionisanja web sajtova, kako firmi, tako i pojedinaca. Ukoliko se zadrži i pogleda opcije na sajtu, moguće je da će posetilac postati potencijalni, ali i redovni kupac. Na taj način svha sajta u pogledu online kupovine, pored informisanja je ispunjena. Naš tim spreman je da vaš sajt održava prema potrebama i ciljevima koje želite da ostvarite, kao i u vremenskom periodu koji smatrate odgovarajućim.

Optimizacija sajta pozitivno utiče na održavanje web sajta

Web sajt mesto je koje se kreira sa ciljem privlačenja i zadržavanja što većeg broja posetilaca. Pored same optimizacije sadržaja koja utiče na poziciju, posete i vreme „razgledanja“ sajta, neophodno je aktivno baviti se aktuelnošću stranica. Tako, aktivno održavanje web sajta u pogledu plasiranja novih informacija, vesti i svih formi sadržaja, čini da optimizacija bude potpuna. Ukoliko posetioci primete da su podaci zastareli, ili da u internet prodavnici nisu ažurirane cene, količine i slično, neće moći da steknu poverenje i iskustvo u sjajnoj online kupovini. Zato, uz SEO proces kreiraju se novi sadržaji sa još novijim ključnim rečima, pozivaju se linkovi drugih i novih stranica, kao i skraćuje put od primarne stranice sajta do internet prodavnice.

Uz aktivnu optimizaciju spajaju se dve funkcije – dobra pozicioniranost, ali i posećenost sajta usled ažurnosti i redovnog plasiranja novih informacija.

Svestranost tekstualnih i ilustrativnih formi daje priliku da sajt uvek bude inovativan, unikatan i ispunjen aktuelnim informacijama. Na primer, moguće je kreirati savremene blogove sa popularnim temama i ujedno uz ključne reči stvoriti čvrstu optimizaciju. To će ujedno poboljšati poziciju na pretragama, ali i biti zanimljivo za čitanje posetilaca. Upravo je ovo još jedan razlog zašto posetioci dolaze na vaš web sajt – čitaju korisne, zanimljive i edukativne tekstove. Naša agencija bavi se optimizacijom sajta uz kreiranje interesantnih sadržaja – copywriting na potrebne teme, plasiranje propagandnih poruka, tematskih objava i mnogo toga drugog, deo je bez kojeg SEO proces ne zamišljamo potpunim.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?

Optimizacija sajta utiče na poslovne rezultate

Činjenica je da optimizacija sajta ima primarnu ulogu u poboljšavanju pozicije u pretragama na Google-u i srodnim pretraživačima. Sveukupnost pozitivnih efekata meri se nedvosmisleno unapređenjem biznisa u svim sferama. Poslovni rezultati mere se u pogledu povećanja prihoda od prodaje, smanjenja troškova i nivoa profita, zahvaljujući velikom uticaju marketinga i svih sfera biznisa. Ovo je jednostavno shvaćena i direktna veza između optimizacije web sajta i ostvarenja viših nivoa prihoda od prodaje. Naime, web sajt koji je visoko rangiran u pretragama na prvoj stranici pretraživača više je vidljiv i češće posećen. Sa rastom broja poseta, stvara se mogućnost za ostvarenje saradnje – bilo putem internet prodavnice, ili odlukom da se poseti poslovni objekat i proizvod kupi, ili usluga realizuje direktnim putem.

Optimizacija sajta daje značajna poboljšanja obima prodaje, usled većeg broja poseta web sajta i internet prodavnice – što rezultira obavljenim kupovinama u slučaju pronalaženja traženog proizvoda ili usluge.

Svaka poseta na web sajtu može da znači novog potencijalnog kupca. Uz zadovoljstvo obavljenom kupovinom, on može postati redovan kupac, koji je odan i lojalan jednoj kompaniji, njenim proizvodima ili uslugama. Bez obzira na konkurente, razvoj poverenja čini da lojalni kupci vaše proizvode i usluge vide kao nešto bez čega ne mogu i jednostavno – stil života. U tome leži značaj da vas internet korisnik u moru drugih sajtova pronađe brzo, lako i efikasno – na prvoj strani pretrage i što višoj poziciji. To je zadatak optimizacije sajta, koji treba da se izvršava dugoročno, bez odustajanja i sumnje u poslovne rezultate. Naš profesionalni tim poznaje SEO tehnike i metode za postizanje ciljeva i njihovo reflektovanje na sve veće, dugoročnije i snažnije obime prodaje putem interneta, ali i u prodajnim objektima.

Optimizacija sajta analizira sve aspekte online poslovanja

Ukoliko želite da vidite rezultate ukupnog napora usmerenog ka internet nastupu i prezentovanju drugima, pravi način sa višestrukim efektima jeste optimizacija sajta. Uz alate koji omogućavaju praćenje ostvarenja uspeha – broja poseta, pretraga ključnih reči, obavljenih kupovina i poslatih zahteva i upita, daje se prilika da se analizira nivo ostvarenja svih postavljenih ciljeva. Optimizacija sajta se vrši na osnovu kreirane tehničke liste, sa osnovnim tačkama kontrole. Dobijajući rezultae analize, stvaraju se strateške mogućnosti za unapređenje web sajta u pogledu optimizacije sajta. Na taj način sajt svakog vlasnika postaje mesto na kome se vrše ekspertski poduhvati sa ciljem sticanja novih posetilaca, potencijalnih i stvarnih kupaca.

Uz adekvatne SEO alate formira se kontrolna lista za stvaranje strategija i praćenje ostvarenja efekata marketinških taktika kreiranih za potrebe optimizacije na internetu.

Kontrolna lista koja se koristi za analizu sadržaja za optimizaciju, razlikuje se od agencije do agencije. Možemo slobodno istaći da je naša lista potpuna, inovativna i zasnovana na vrhunskim alatima analize i provere uspešnosti. Tako, na njoj se nalaze brojne analize: rangiranja i pozicioniranja ključnih reči, internog linkovanja stranica i slično. Takođe, obuhvaćeno je i indeksiranje, provera pretraga i analize na osnovu dobijenih podataka u okviru strategije optimizacije sajta. Zbog svega toga, naša agencija vrlo posvećeno i odgovorno pristupa svakoj analizi, razvoju strategije, njenoj primeni i merenju ostvarenih rezultata.

SEO optimizacija daje kvalitetne i merljive rezultate

Mnogo je načina da se ostvari jedinstvenost u svetu online komunikacija i saradnje. Neki od njih su jasno definisani i jednostavno se realizuju. Ipak, mnoge tehnike daju rezultate koje je teško meriti, objasniti i izvesti zaključak iz sprovedene analize. Za razliku od njih, optimizacija sajta daje višestruke koristi i ciljevi koji se postave mogu biti nedvosmisleno objašnjeni i izmereni. Tako, cilj optimizacije sajta može da bude povećanje broja poseta na web sajtu u određenom procentu u posmatranom vremenu od na primer nekoliko meseci. Pored toga, cilj može da bude i povećanje obima prodaje, vremena zadržavanja na web sajtu i „deljenja“ sadržaja. Najčešći cilj svakako je poboljšanje pozicije u Google pretragama za određeni broj mesta. To ne samo da je merljivo, već je i jasno vidljivo kada se unesu u pretragu određena reč, ili kombinacija više njih.

SEO optimizacija daje jasne, merljive i nedvosmislene rezultate za online poslovanje. Samim tim, svaki klijent može izraziti zadovoljstvo ili težnju ka dodatnim unapređenjima, u slučaju da takvi postignuti rezultati nisu zadovoljavajući.

Uz kvalitetno sprovedene SEO alate, postojanje tehničke kontrolne liste aspekata koji se prate i posvećivanju pažnje potrebama korisnika interneta, rezultati sigurno neće izostati. Brzo merenje i pronalazak strategija za unapređivanje dostignutog nivoa ciljeva, može biti zadatak marketinških stručnjaka i agencije kao što je naša. U svakom trenutku naš tim može predložiti inovativan način za optimizaciju pozicije na pretragama ili samog sadržaja vašeg web sajta. Korišćenje savremenih tehnika i alata daje brze, lako merljive i rezultate kojima ćete biti ponosni. Jednom formirana visoka pozicija treba da bude aktivno održavana kvalitetnim tekstualnim sadržajem, ažuriranjem internet prodavnice i posvećenim vođenjem društvenih mreža. Optimizacija sajta proces je bez kojeg je teško zamisliti poslovanje na internetu, tačnije uspešnu borbu sa ne tako malobrojnom konkurencijom. Svaka ozbiljna kompanija, organizacija i preduzetnik teži da ostvari što bolje poslovne rezultate u pogledu povećanog obima prodaje, nivoa prihoda i profita. Da bi to bilo realno ostvareno, mora se posvetiti pažnja kreiranju imidža i prepoznatljivosti na internetu uz visoko pozicioniranje na prvoj strani pretraživača. To je bitan korak za stvaranje veće vidljivosti i prepoznatljivosti u javnosti. A uz veću prepoznatljivost, tu je i raspitivanje internet korisnika, pretrage i „guglanje“ o proizvodima i uslugama. Sve što je navedeno može rezultirati posetom internet prodavnice, razgledanjem i kupovinom. Možda u nekom trenutku i neće biti rezultat kupovina, ali sigurno će verovatnoća za korak porudžbine biti veća nego kada se optimizacija sajta zanemari u potpunosti.

Optimizacija sajta moćno je sredstvo za kreiranje imidža i prepoznatljivosti uz visok rang, što stvara dugoročne mogućnosti za brendiranje i diferenciranje od konkurencije.

Ukoliko vaš web sajt nije na prvoj strani pretrage, nema aktuelan i prilagođen sadržaj, potrebna vam je optimizacija sajta, i to u što kraćem vremenskom roku. U slučaju da vaš tim nije spreman da se bavi ovim inovativnim alatima, ili nema prostora pored redovnih aktivnosti, naša agencija tu je da učini svaki vaš sadržaj prepoznatljivim. Bilo da se radi o optimizaciji na pretraživaču – „off-site“ SEO radi povećanja vidljivosti i broja poseta, ili „on-site“ SEO procesu unapređivanja sadržaja na web sajtu, radi boljeg kvaliteta i rangiranja, naš profesionalni tim ima jedinstvene strategije za vas. Ono što je bitno istaći, jeste da optimizacija sajta neminovno treba da bude deo nastupa na internetu, jer je to jedan od uspešnih načina da vaš web sajt bude prepoznatljiv na prvoj strani, sa kvalitetnim sadržajem i lojalnim posetiocima koji će sa nestrpljenjem čekati svaku aktuelnu objavu.