Facebook ukida broj lajkova

Facebook ukida broj lajkova? Najveća socijalna mreža bi uskoro mogla da ukine broj lajkova na postovima kako bi zaštitio korisnike od zavisti i odvratio ih od samocenzure.

Instagram ovu opciju već testira u 7 zemalja uključujući Kanadu i Brazil, prikazujući korisnicima samo nekoliko imena zajedničkih prijatelja kojima se svideo post umesto njegovog ukupnog broja.

Ideja je sprečiti korisnike da se destruktivno porede sa drugima i eventualno se osećaju neadekvatno ako njihovi postovi ne dobiju toliko lajkova. Takođe, moglo bi zaustaviti korisnike da brišu postove za koje smatraju da nemaju dovoljno lajkova.

Nekolicina korisnika je primetila u svojim aplikacijama da im nedostaje ova funkcija i ubrzo zatim je stigla vest da Facebook testira novu funkciju na svojoj aplikaciji.

Svakako, ova funkcija još uvek nije puštena u rad. Facebook je odbio da podeli rezultate testiranja sa Instagrama, raspored za početak testiranja kao ni razlog za ovaj poduhvat.

Ako se ipak odluči da nastavi sa testom, Facebook će to verovatno učiniti postepeno i odustati ako se značajno našteti korisničko iskustvo ili umanje prihodi od oglasa.

Ipak, ovaj princip može doneti i dobre rezultate kao na Instagramu, koji je počeo da testira ovu funkciju u aprilu ove godine u Kanadi, a kasnije u julu na spisak su dodati Brazil, Australija, Novi Zeland, Italija, Irska i Japan. Ovako autor posta može da vidi ukupan broj lajkova, ali ostali ne mogu. Instagram i Facebook šire ovaj test kako bi isprobali potencijalne pozitivne utiske korisnika i pomogli njihovom mentalnom zdravlju, a da to neznatno utiče na pad angažmana.

Facebook je postepeno izbačen iz svakodnevne upotrebe za objavljivanje raznovrsnih životnih događaja, to mesto su sada zauzeli Instagram i Snapchat sa njihovim “pričama”.

Problem je što sve manji broj korisnika deli takve trenutke na socijalnim mrežama, a još ako ne dobiju veliki broj lajkova, mogu dobiti totalno drugačiji efekat.

To takođe negativno utiče i na Facebook reklame.

Facebook želi da izbegne situacije poput: “Pogledaj koliko lajkova oni imaju, moj život je mnogo lošiji od njihovog” ili “Zašto da se trudim kada neću dobiti ni približno lajkova kao oni”.

Uklanjanjem broja lajkova može se smanjiti pritisak na korisnike i tako ih podstaći da češće objavljuju novosti iz svog života.

To bi takođe mogao da prikrije Facebook-ov potencijalni pad popularnosti jer sada postoji dosta popularnih društvenih aplikacija.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu