Google oglašavanje – 7 koraka za diferenciranje od konkurencije

Neka se vaši oglasi izdvoje iz mase istih sadržaja

Oglašavanje predstavlja odličan način privlačenja pažnje javnosti, dobijanja posetilaca na internet sadržaju i dolaska do krajnjih kupaca proizvoda i korisnika usluga. Ne samo u svetu online sadržaja, već i u realnosti, oglašavanje je deo bez kog marketing ne može da funkcioniše. Obuhvata različite načine reklamiranja, kreiranja sadržaja i plasiranja ciljnim grupama.

Google Oglašavanje

Internet je prostor za beskonačne mogućnosti diferenciranja od drugih. Da li ste samo jednom videli reklamu na nekoj stranici, ili prilikom pretraživanja? Uvereni smo da jeste, i to ne samo jednom, nego mnogo više puta. To je Google oglašavanje – plaćenja reklama na internetu, koja će zaintrigirati publiku. I pretpostavljamo da ste bar na neku reklamu „kliknuli“, zainteresovani da pogledate njen sadržaj. Cilj koji je postavljen za Google oglašavanje je postignut.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?

Kako funkcioniše Google oglašavanje?

Na prvi pogled, kreiranje sajta i plasiranje sadržaja uz optimizaciju deluje kao idealno rešenje za stvaranje dobre pozicije na pretraživačima. To može biti sjajan put, ali nikako i završetak bavljenja online mrežom. Dosta angažovanja tek predstoji.

Google oglašavanje obuhvata kreiranje oglasa, koji će sadržati određene ključne reči. Njihovom pretragom, tačnije unošenjem od strane internet korisnika u Google, taj oglas biće viđen i visoko pozicioniran na pretragama. Naravno, sve to uz dobro poznatu činjenicu – budžetiranje i plaćanje naknade profesionalcima. 

Najčešće, to su agencije koje naplaćuju svaki oglas prema sadržaju i broju poseta, odnosno napravljenih „klikova“ u određenom vremenskom periodu. Njihova ekspertiza, kvalitetan rad i mnoštvo ideja učiniće da oglas bude visoko rangiran.
Sadržaj za Google oglašavanje treba da bude što različitiji od svega što je konkurencija plasirala. Da bi se stvorila razlika, postoje određene taktike ka bržim rezultatima uz Google oglašavanje.

Korak 1: Postavite realne ciljeve za Google oglašavanje

Oglasi koji se postavljaju na Google-u treba da budu usmereni ka ostvarenju određenih ciljeva. Sada, mi možemo reći da želimo na osnovu toga da dobijamo dnevno 10 novih kupaca, 1.000 pratilaca na društvenoj mreži i 10.000 poseta sajtu. 

Pitanje je, da li je to realno? Pa čak i da je vaš biznis znatno razvijen uz prepoznatljiv brend i imidž, teško da je moguće ostvariti takve performanse u 24 sata. Zato, realnost je bitan faktor uspeha. Nije važno koliko čega je ostvareno, već sa čim se poredi.

Ciljevi treba da budu jasno definisani, merljivi i uporedivi.

Vaši postavljeni ciljevi mogu da budu na primer: privući nove posetioce na sajt, kupce u internet prodavnicu i prodajne objekte, povećati broj pregleda oglasa, video snimaka, reklama i celokupnog internet sadržaja. 

Ono što je važno jeste fokusiranost – izbor jednog ili dva najvažnija cilja koja će konkretna kampanja Google oglašavanja težiti da ostvari. Uz to, svaki cilj treba da bude merljiv, kako bi mogla biti ispraćena i procenjena realizacija. Upravo zbog toga, ciljevi se i postavljaju da bi se mogao pratiti stepen ostvarenja, i na osnovu toga plasirale kampanje za unapređivanje rezultata.

Korak 2: Osmislite ciljno usmeren Google oglas uz poziv na akciju

Google oglašavanje sastoji se iz kreiranja oglasa, u vidu reklame. Svaki od njih treba da bude ciljno usmeren. Razlog je činjenica da Google oglašavanje ima smisla kada internet korisnik direktno pretražuje pojam koji je povezan sa vama, odnosno ključnim rečima. To može biti jedna reč, fraza ili poznati naziv. 

Upravo zbog toga, dobro je da znamo ko bi mogao da pretražuje baš vas. To može biti ciljanje određenih demografskih karakteristika ili interesovanja. Ovde je važno da znate koga tačno želite da targetirate.

Prepoznajte potencijalne posetioce, njihova interesovanja i privucite ih na vaš oglas.

Demografska svojstva, na primer geografska: određeni grad, više njih ili region. Druga svojstva mogu biti pol, starost ili vrsta uređaja. Na ovaj način se tačno targetira određena grupa za koju se oglas i kreira. Interesovanja se odnose na pružanje reklame kroz Google oglašavanje korisnicima koji pretražuju sličan sadržaj, ili imaju određene aplikacije. 

Što preciznije bude osmišljena reklama za Google oglašavanje, to će biti veća verovatnoća da će se javiti konkretna pretraga od korisnika kome je usmerena. Poziv na akciju (Call to action) važan je deo svakog oglasa. Pored toga što treba da bude usmeren na određenu grupu, odlično je da motiviše posetioce da naprave neki korak: pogledaju oglas, posete sajt, prodavnicu i izvrše porudžbinu. Većina današnjih oglasa pretrpano je informacijama, koje i nisu toliko relevantne, a poziv na akciju obično izostaje. 

Dobro je znati da ljubazno pozivanje da se napravi „klik“ i vidi sadržaj može imati za rezultat ne samo jednu posetu, već i obavljenu kupovinu. Na taj način će se ostvariti i više od očekivanog: posetilac sajta biće novi kupac.

Korak 3: Pažljivo smišljajte ključne reči

Jasno je da Google oglašavanje nema puno smisla bez upotrebe ključnih reči, fraza i izraza. To je poznati deo SEO optimizacije, u kome se svaka ključna reč povezuje direktno sa određenim sadržajima na internetu. U kombinaciji sa plaćenim oglasima, ovo je odlično rešenje za povećanje vidljivosti na online platformi. Zato, potrebno je da sadržaj koji se plasira kroz oglas bude obogaćen rečima od značaja za pojavljivanje reklame, koja će biti visoko rangirana u pretrazi.

Ključne reči predvidite uz realne procene šta bi bilo interesantno pretraživati.

Zašto biste čekali da neko traga za vašim sadržajima? Naprotiv, reagujte unapred i „predvidite“ određenu pretragu. Neka vaše ključne reči budu što jednostavnije, a fraze predviđene za brzo kucanje i jednostavno pamćenje. 

Ako niste sigurni da možete sami, zatražite podršku. Uz nadoknadu, vaš oglas će se brzo, jednostavno i visoko u pretrazi pojavljivati sa odlično smišljenim ključnim rečima. To će omogućiti profesionalna lica marketinških agencija.

Korak 4: Omogućite pregled na različitim uređajima

Google oglašavanje omogućava da vaš oglas bude viđen, ili ipak ne. Da ne bi delovalo zbunjujuće, ovaj tip reklamiranja ima visoko postavljene mogućnosti za kontrolu. Tako, može da se omogući pojavljivanje na mobilnim telefonima, tabletima, laptop i desktop računarima – ili ipak ne mora.

Budite dostupni internet korisnicima 24 sata dnevno, tokom cele nedelje i godine.

Ukoliko je vaš oglas usmeren na promociju novih punjača za mobilne telefone, logično je da će prioritet biti da se prikazuju na tim pametnim uređajima. Zašto je to važno? Da bi se ograničili troškovi kreiranja oglasa, plasiranja i „plaćanje po kliku“ pregleda. U zavisnosti od ponude i cilja, savet je da dostupnost oglasa bude na svim uređajima. 

Savremeni trendovi pokazuju da se različiti sadržaji pretražuju sa mnogih uređaja, bez obzira da li je cilj kupovina ili ne. Šira dostupnost na uređajima može privući posetioce za koje nismo ni pretpostavili da imaju interesovanja za ponudu, saradnju i poručivanje proizvoda.

Korak 5: Postavljajte granice Google oglašavanja

Kao što je već prethodno navedeno, nije loše da kroz Google oglašavanje budu postavljena određena ograničenja. Na osnovu toga znaćete bolje gde želite da idete i kada je vreme da stanete. Kao što je moguće da se oglas ograniči i ne prikazuje na određenom uređaju, tako je moguće postaviti i druge granice. Na taj način uštedećete novac, koji možete uložiti za pojačano Google oglašavanje u postavljenim granicama.

Ograničite se na određeni prostor i približićete se potencijalnim posetiocima.

Neke od njih su obično lokacijske prirode – Google oglašavanje će biti fokusirano na određenu regiju, grad, ili čak manje lokalno područje. To se postiže uz korišćenje preciznih ključnih reči, kao što je na primer „marketinška agencija Beograd“ – tako znamo šta se pretražuje, ali i u kom mestu. Postavljanje granica smanjuje troškove, ali i omogućava parcijalni nastup – odvojene kampanje za različite gradove, regione pa čak i zemlje.

Korak 6: Planirajte budžet i ne štedite

Google oglašavanje sigurno daje rezultate, i to obično u kratkom roku. Pretrage su mesto na kome se dnevno pogleda neverovatno veliki broj naslova. Zato, da biste se izdvojili iz mase poznatih oglasa koji se redovno „preskaču“, planirajte budžet za Google oglašavanje i ne štedite.

Investiran novac u Google oglašavanje biće višestruko vraćen ostvarivanjem rezultata.

Kako da znate koliko novca vam je potrebno? To pre svega zavisi od postavljenih ciljeva, širine nastupa uz oglas, vremenskih rokova oglašavanja, kao i prepoznatljivosti proizvoda i usluga. Nije isto da li oglas plasirate na domaće ili na inostrano tržište. Kao ni da li je planiran za pokrivenost lokacije grada ili okruga. Ovo su samo neki od elemenata od kojih će zavisiti cena za Google oglašavanje i mogu se još bliže odrediti. 

Savet je da budete realni i uvek izdvojite što više možete, jer su efekti oglasa na internetu vrlo lako merljivi i brzo se ostvaruju. Google oglašavanje može biti investicija. Ipak, cilj svakog takvog ulaganja jeste da investiran novac bude višestruko vraćen kroz ostvarenje ciljeva i rezultata, što se u praksi i potvrdi. Dokaz za to je veliki broj Google oglasa i kampanja koje se uvek mogu videti prilikom pretraživanja i poseta sajtovima.

Korak 7: Pratite, merite i upoređujte ostvarene rezultate

Google oglašavanje ne bi imalo puno smisla da nije moguće direktno pratiti rezultate na primer, na mesečnom i godišnjem nivou i praviti uporedne analize. To je u vrlo bliskoj vezi sa aktivnim određivanjem budžeta za nove kampanje. Velika prednost koja ide u prilog redovnom budžetiranju: rezultati se mogu meriti u svakom trenutku brojem pregleda i „klikova“ i upoređivati sa investiranim novcem u oglase.

Pratite gde ste danas u odnosu na juče, ali i planirajte gde želite da budete sutra.

Broj pregleda oglasa, poseta sajtu i obavljenih kupovina pokazaće gde ste danas, a gde ste bili pre plasirane kampanje za Google oglašavanje. Ukoliko su rezultati zadovoljavajući, ili čak nadmašeni može se doneti odluka o pokretanju još snažnijeg nastupa putem oglasa. Ako rezultati u nekom trenutku izostanu, to će biti signal da je vreme za unapređenje postojećih oglasa ili drugačiji nastup.

Ključni savet: sarađujte sa profesionalcima

Ovo ne navodimo kao korak do uspeha uz Google oglašavanje, već kao neminovnost današnjeg marketinga i napomenu koju smo ostavili za kraj. Da bi svaki oglas bio potpuno unikatan, tu su agencije i njihovi timovi, koji su zaduženi da svaki korak bude sproveden baš kako treba – jedinstveno, precizno i neponovljivo.

Teško da bi pojedinci, ili zaposleni u kompaniji koja se, na primer oglašava putem Google-a, imali dovoljno vremena, ali i iskustva za samostalno bavljenje oglašavanjem na ovaj način. Prosto, nije jednostavno baviti se svim aspektima poslovanja, posebno ne ovakvim gde je postojanje poznavanja tržišta najvažniji deo za ostvarivanje uspeha. 

Zato, tu su za vas agencije sa već pripremljenim paketom usluga u sferi digitalnog marektinga. Kreiraće za vas odlično rešenje za Google oglašavanje, uz visoku poziciju u pretragama, veliki broj pregleda oglasa i sajta.

Google oglašavanje pravi je način za diferenciranje od konkurencije. I dok se mnogi bave reklamiranjem u štampi, direktnim marketingom i sličnim alatima, vi kreirajte oglase na internetu. Ostvarićete dvosmernu komunikaciju sa ciljnim tržištem uz jedinstvene sadržaje. Bićete prepoznatljivi, drugačiji i ostvariti veliku popularnost na internetu. Ako ne znate kako to da ostvarite, tu su agencije bogate znanjem, sposobnostima i iskustvom.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?

Podeli tekst

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu

Scroll to Top