Greške u digitalnom marketingu koje treba izbegavati u 2023 (saveti i rešenja)

Pre nego što krenete u bilo koji poduhvat, postoji pravi put i pogrešan put koji možete izabrati.

Greške u digitalnom marketingu koje treba izbegavati u 2023 (saveti i rešenja) greške u digitalnom marketingu

Isto važi i za postizanje pravog uspeha u digitalnom marketingu. Bez obzira na to koliko vredan taj uspeh bio, to ne znači da treba pristupiti digitalnom marketingu bez razmišljanja, stvarajući gomilu sadržaja i pokrećući istovremene kampanje bez mnogo razmišljanja.

Digitalni marketing je investicija – izuzetno profitabilna ako znate koje greške u digitalnom marketingu treba izbeći.

Uobičajne greške u digitalnom marketingu koje treba izbegavati:

 1. Nedostatak jasnih ciljeva digitalnog marketinga
 2. Nedostatak omnichannel strategije u digitalnom marketingu
 3. Previd konkurencije
 4. Neiskorišćavanje blogova za generisanje potencijalnih kupaca
 5. Ciljanje samo popularnih ključnih reči
 6. Ignorisanje optimizacije pretrage prema nameri korisnika
 7. Neprijavljivanje za plaćeno oglašavanje
 8. Izbegavanje društvenih medija
 9. Zloupotreba dugmića za poziv na akciju na veb sajtu
 10. Neprihvatanje veštačke inteligencije i automatizacije
 11. Propuštanje outsourcovanja digitalnih marketinških rešenja

Uobičajene greške u digitalnom marketingu koje treba izbegavati + saveti za digitalni marketing

Nema potrebe da ponavljate iste greške dok ne postignete željene rezultate. Zato smo dodali savete za digitalni marketing za svaku tačku.

1. Nedostatak jasnih ciljeva digitalnog marketinga

Prva greška na našoj listi u vezi sa marketingom je nedostatak jasnih ciljeva ili objektiva iza vaše strategije digitalnog marketinga. Kao i kod bilo čega drugog, imati svrhu je ključno da biste ostali na pravom putu.

Bez definisanih ciljeva u digitalnom marketingu, vaše kampanje će biti besmislene i bez fokusa. Nećete znati da li ste već postigli željene rezultate ili trebate promeniti strategiju.

Savet stručnjaka: Istražite strategiju digitalnog marketinga koja je usmerena na postizanje svrhe, što će vam pomoći da postavite konkretne ciljeve.

2. Nedostatak omnichannel strategije digitalnog marketinga

Omnichannel marketing se često naziva i marketinškom strategijom usmerenom na korisnika.

Mnogi propuštaju da prihvate omnichannel marketing kao jednu od najvažnijih digitalnih marketinških praksi.

Kako korisnici koriste više kanala u svom putovanju, pružanje neprekidnog korisničkog iskustva je ključno ako ne želite da ih izgubite pre nego što dođu do kraja vašeg prodajnog levka.

Savet stručnjaka: Kreirajte jedinstvenu poruku sa kohezivnim vizualima na svim vašim online i offline kanalima.

3. Previd konkurencije

Vrlo je važno da razumemo sve greške u digitalnom marketingu, a ovo je jedna uobičajena u koju mnoge kompanije upadaju je nedovoljna redovna analiza konkurencije.

Analizom konkurencije istražujete svoje konkurente i kako se njihovi proizvodi i usluge ponašaju u poređenju sa vašima. Kroz ovu analizu otkrićete snage i slabosti konkurencije, a prava vrednost dolazi iz toga kako koristite prikupljene podatke.

Savet stručnjaka: Prioritet dajte analizi kompanija slične veličine kao vaša i koje se nalaze u istom području kao i vi.

4. Neiskorišćavanje blogova za generisanje potencijalnih kupaca

Iako je jedna od najboljih praksi za digitalni marketing, mnoge kompanije danas još uvek nemaju blog stranicu.

Blogovanje, kada se radi na pravi način, donosi ne samo posetu saobraćaja na vaš web sajt, već i vredne potencijalne kupce. Kada sadržaj koji stvarate zadovoljava Google-ove standarde kvaliteta sadržaja za stručnost, autoritet i pouzdanost, stranice rezultata pretrage su vaše!

Savet stručnjaka: Ponudite ekskluzivan, vrhunski sadržaj kako biste pojačali strategije generisanja potencijalnih kupaca.

5. Ciljanje samo popularnih ključnih reči

Ciljanje samo popularnih ključnih reči može dovesti do problema. Iako su popularne ključne reči često kratke i imaju visoku pretragu, ako se fokusirate samo na njih u svom web sadržaju, kao što su blogovi, možete dobiti povećanu posetu na svojoj veb stranici koju ne možete pretvoriti u konverzije.

Ova greška u marketingu, poznata kao pretrpanost ključnim rečima, može oslabiti kvalitet vašeg sadržaja, smanjiti rangiranje ili čak dovesti do kazni za vašu veb stranicu.

Savet stručnjaka: Umesto toga, identifikujte i ciljajte duže ključne reči koje su visoko relevantne za vaše ponude i ciljnu publiku. .

6. Ignorisanje optimizacije pretrage prema nameri korisnika

Dok spominjemo greške u digitalnom marketingu, sadržaju i ključnim rečima, dotaknimo se i namere korisnika.

Korisnička namera, kao što samo ime kaže, je svrha ili cilj korisnika za upit koji unosi na pretraživače; može biti informativna, navigaciona, transakciona ili komercijalna. Kada posebno zadovoljite nameru korisnika u svom sadržaju, privlačite korisnike visoke namere ili korisnike spremne da odmah konvertuju.

Savet stručnjaka: Istražite različite vrste sadržaja, kao što su vodiči i listovi sa uputstvima, kako biste olakšali optimizaciju u marketingu i bolje odgovorili na namere korisnika.

7. Neprijavljanje za plaćeno oglašavanje

Optimizacija pretrage (SEO) je vredna da bi vašem poslu obezbedila stabilan protok poseta na web sajt, ali to je dugoročni napor. Preduzetnici i marketeri koji čekaju da uberu plodove SEO-a mogu investirati u plaćeno oglašavanje kako bi brzo postigli željene rezultate. Optimizacija za pretragu i pokretanje plaćenih oglasa istovremeno su najbolje prakse digitalnog marketinga.

Savet stručnjaka: Konsultujte se sa stručnjakom za plaćeno oglašavanje (PPC) da biste videli moguće povrate ulaganja.

Otkrijte svoj pravi potencijal rasta na Google-u

Pravimo Google Ads kampanje sa visokim stepenom konverzije za veću prodaju, profit i klijente.

S8 Studio je Google Ads partner za 2022/2023 godinu.

Razgovarajte sa našim Google Ads stručnjacima na temu:

8. Izbegavanje društvenih mreža

Sledeća greška na našoj listi – greške u digitalnom marketingu je izbegavanje društvenih mreža. Iako možete biti selektivni u vezi sa platformama na kojima treba da se nalazi vaša kompanija, trebali biste bar biti prisutni na jednoj ili nekoliko društvenih mreža kako biste dosegnuli i angažovali svoju publiku.

Ako imate blog, deljenje vaših blogova na društvenim medijima je jedna od najefikasnijih digitalnih marketinških praksi za proširenje vašeg dosega.

Savet stručnjaka: Neka ključno osoblje vašeg biznisa, kao što su prodajni agenti ili regruteri, održava LinkedIn profil kako bi se izgradila profesionalna prisutnost.

9. Zloupotreba dugmića za poziv na akciju na web sajtu

Poziv na akciju (CTA) služi kao put ka konverziji posetilaca na vašoj veb stranici. Želite da bude privlačan i da se ističe među svim drugim elementima na stranici.

Mnogi, međutim, čine grešku preterivanja sa CTA dugmićima, postavljajući previše CTA-ova na svojim stranicama. Greške u marketingu koje se odnose na zloupotrebu CTA dugmića mogu uključivati korišćenje slabog jezika ili instrukcija, nedovoljno usmereno postavljanje i loš dizajn.

Savet stručnjaka: Sprovedite A/B testove sa različitim verzijama vaše veb stranice, fokusirajte se na postavljanje CTA dugmića i vidite koji pruža najbolje rezultate.

Greške u digitalnom marketingu koje treba izbegavati u 2023 (saveti i rešenja) greške u digitalnom marketingu

10. Neprihvatanje veštačke inteligencije i automatizacije

Veštačka inteligencija (AI) danas je gotovo sinonim za ChatGPT. Ali čak i pre pojave AI chatbotova, AI i automatizacija su već dugo dostupni kroz alate za vlasnike biznisa i marketare.

Ove godine je OpenAI lansirao GPT-4, što predstavlja ogromnu priliku za one koji su spremni da prihvate njegove sposobnosti za produkciju sadržaja.

Savet stručnjaka: Identifikujte poslovne procese koje možete automatizovati, kao što su upravljanje sadržajem, email marketing i planiranje kampanja.

11. Propuštanje outsource-ovanja digitalnih marketinških rešenja

Razmotrite ovu analogiju: kada ste bolesni, idete stručnjaku, odnosno lekaru. Kada vam je potrebna pomoć u marketingu, obraćate se stručnjacima; u ovom slučaju, to su pružaoci usluga digitalnog marketinga.

Razumljivo je da neki vlasnici preduzeća teško sarađuju sa spoljnim pružaocem usluga. Ali činjenica je da vam pametno outsoursovanje omogućava da izbegnete krivulju učenja i brže postignete željene rezultate.

Savet stručnjaka: Potražite društvene dokaze, poput recenzija klijenata, koji će vam pomoći da angažujete pravu lokalnu agenciju za digitalni marketing.

Ne ponavljajte iste greške u digitalnom marketingu

Sada kada znate koje su najuobičajenije greške u digitalnom marketingu koje treba izbegavati ove godine, dozvolite da vam S8 Studio pomogne da ih potpuno izbegnete.

S8 Studio je tim stručnjaka za digitalni marketing koji se brine o brendovima svih veličina. Ponosimo se širokim spektrom usluga, uključujući dizajn i razvoj web sajtova, pisanje sadržaja, marketing na društvenim mrežama, SEO i PPC. Ako imate određene potrebe ili lude marketinške ideje, mi smo tu da saslušamo i realizujemo ih..

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?