„Želimo da se vaši pratioci fokusiraju na ono što delite, a ne na to koliko post ima lajkova. Tokom ovog testa, samo osoba koja deli post će videti ukupan broj lajkova“.

broj lajkova

Ovako Instagram opisuje naizgled mali test promene dizajna sa ogromnim potencijalnim uticajem na dobrobit korisnika.

Ovim potezom se može smanjiti osećaj konkurentnosti na ovoj društvenoj mreži, jer korisnici neće moći da porede broj svojih lajkova sa popularnijim korisnicima.

Takođe, ohrabriće ljude da postavljaju ono što se čini autentičnijim, a ne da pokušavaju da jure što veći broj lajkova. Instagram je potvrdio da je ovaj dizajn interni prototip koji još nije vidljiv javnosti.

„Mi to trenutno ne testiramo, ali istraživanje načina za smanjenje pritiska na Instagram je nešto o čemu uvek razmišljamo“, navode iz štaba Instagrama.
Ostale funkcije o kojima se priča, kao što su video poziv i muzika za Stories, su u istoj fazi.

Izgleda da ne postoji plan da se skrivaju brojači pratilaca na korisničkim profilima, koji su prava mera popularnosti, ali takođe služe za svrhe razlikovanja kreatora velikog sadržaja i procene njihove vrednosti za marketinške stručnjake.

Više se pažnje može staviti na pratioce i komentare ako se ukine broj lajkova.

Čak i ako korisnici ne vide broj lajkova, oni i dalje znatno utiču na algoritam rangiranja feeda, tako da će korisnici i dalje morati da se bore da ih vide. Ova promena se slaže sa sve većim uverenjem da broj lajkova može biti kontraproduktivan ili čak štetan za psihu korisnika.

Suosnivač Instagram-a Kevin Sistrom vidi brojač lajkova kao jedan posticaj za objavljivanje Instagram priča.

Prošlog meseca, Tviter je počeo da testira dizajn koji skriva brojanje retvita iza dodatnog dodira kako bi se na sličan način obeshrabrila neautentična konkurencija i mentalitet korisničkih grupa.

A Snapchat nikada nije pokazao „Like counts“ ili „Counters followers“, što ga je učinilo manje stresnim, ali i manje korisnim za uticajne korisnike. Narcisoidnost, zavist i spiralnost i niska slika o sebi mogu proizaći iz gledanja u broj lajkova. Oni su konstantan podsetnik na statusne hijerarhije koje su nastale iz društvenih mreža.

Za mnoge korisnike Instagram je u jednom trenutku prestao biti zabavan i počeo da liči na rudnike „srca“.

Ako Instagram uvede ovu opciju, ona bi mogla staviti naglasak na deljenje umetnosti i samoizražavanja, a ne, kao i do sada, da korisnik misli da je na nekom takmičenju popularnosti.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?