Kako koristiti Google Analitiku za bolje razumevanje saobraćaja na vašem sajtu

Kako koristiti Google Analitiku za bolje razumevanje saobraćaja na vašem sajtu

Google Analitika je objavljena u novembru 2005. godine i trenutno je najpopularniji i najčešće korišćeni alat za analizu posećenosti dostupan na internetu. To je pametan alat koji možete upotrebiti u svoju korist, kako biste oblikovali i ojačali svoju marketinšku strategiju. Neki kažu i najvažniji.

Evo kako možete da koristite Google analitiku da biste se bolje razumeli i povezali se sa posetiocima svog web sajta.

Pregled brojki

Koristeći Google analitiku, možete utvrditi tačan broj posetilaca koji se vraćaju na vaš web sajt, kao i onih koji ga prvi put posećuju.

Nepotrebno je reći da, ako je sadržaj vašeg sajta dovoljno interesantan (i optimizovan za SEO), posetioci se mogu ponovo vratiti u potrazi za još kvalitetnijim sadržajem.

U odeljku “Frequency and Recency” u Google analitici možete precizno da proverite koji posetioci su posetili vaš sajt više puta u određenom periodu. Takođe, možete odrediti koje stranice vašeg sajta najviše posećuju i iz toga zaključite šta prosečni posetilac preferira od vašeg celokupnog sadržaja.

Ovo vam omogućava da pružite posetiocima više sadržaja koji im se dopada, ali i da onaj koji nije dovoljno posećen preoblikujete kako bi odgovarao posetiocima vašeg sajta.

Proverite stopu angažovanja

Koristeći ovaj aspekt Google analitike, moći ćete da shvatite tačno koliko dugo posetioci troše vremena na vašem sajtu i koji specifični sadržaj ih interesuje i drži njihovu pažnju.

Imajte na umu da Google meri samo ono angažovanje kada posetilac prelazi sa jedne stranice na drugu.

Praćenje stope angažovanja je od vitalnog značaja jer vam omogućava da otkrijete da li je vaš sadržaj dovoljno angažovan ili će biti neophodno posvetiti svoju energiju ka razvoju boljeg sadržaja.

Pratite prosek otvorenih stranica po poseti

Važno je da pratite na koliko stranica posetioci kliknu pre nego što napuste vaš sajt. Ako je broj stranica po poseti mali, možete da ubacite CTA dugmad (poziv na akciju) ili linkujete sadržaj na druge stranice u okviru određenog sadržaja stranice. Kao alternativu, možete ponuditi najnovije vesti ili povezane teme na dnu stranice kako da biste privukli posetioce da posete druge stranice na sajtu.

Ako se broj stranica po poseti značajno poveća, to znači da ste uspeli da povećate vrednost angažovanja vašeg sajta.

Takođe možete pratiti koliko vremena posetioci provedu na vašem sajtu i na svakoj stranici pojedinačno. Sadržaj stranice na kojima posetioce provedu duže vremena su očigledno bolji od sadržaja onih na kojima posetioci ostanu samo nekoliko sekundi. Upoređivanje uspešnih stranica sa neuspešnim će vam pomoći da odredite koji je zajednički faktor koji privlači posetioce.

Budite svesni svog Bounce Rate-a

Google Analitika

Bounce Rate bi se mogao prevesti kao procenat otkaza nekom sajtu.

Vaš Bounce Rate se odnosi na to koliko često posetioci dolaze na vaš sajt i napuštaju ga, bez interesovanja da pogledaju sadržaj. To može prouzrokovati niz faktora, uključujući neatraktivnu početnu stranicu, zbunjujuća navigacija, neažuriran sadržaj ili loš dizajn web sajta. Svaka od ovih stvari, kao i drugi faktori, mogu pružiti dovoljno razloga da se posetilac ne zadrži na vašem sajtu.

Da biste smanjili Bounce Rate, trebalo bi da pokušate da redizajnirate svoju početnu stranicu kako bi bila vizuelno privlačnija ili da dodate nov sadržaj sa zavodljivim naslovima.

Broj konverzije putem e-maila

Google analitika vam omogućava da vidite koliko se vaših posetilaca pretplatilo na vaš sajt putem e-maila. I ne samo da možete saznati koliko se posetilaca prijavilo svojom email adresom – već možete otkriti koliko vaših pretplatnika zapravo posećuje vaš sajt putem linkova u mejlovima.

Koristeći ove informacije, moći ćete da utvrdite da li je email marketing efikasna strategija za vaš posao i da li ima smisla da uložite više napora i sredstava u njega ili ne.

Takođe možete saznati koje pretraživače, internet provajdere i operativne sisteme većina vaših posetilaca koristi za pristup vašem sajtu. To radite klikom na kategoriju ‘Technology Reports’. Kategorija ‘Mobile Overview’ vam govori da li vaši posetioci koriste računare ili mobilne uređaje dok pri poseti vašem sajtu.

Pregledajte lokaciju i jezik

U odeljku ‘Geo’ u Google analitici, podaci o lokaciji i jeziku posetilaca vašeg sajta se lako čitaju.

Ova kategorija je posebno korisna ako je sadržaj vašeg sajta razvijen sa namerom da ciljate ljude na određenoj lokaciji ili državi. Ako vam je ciljana strategija uspešna, Google analitika će vam to i potvrditi.

U slučaju da ne ciljate neku određenu oblast sa vašim sadržajem, ali podaci Google analitike ukazuju na to da vaša stranica dobija više posetilaca iz određenih regija, pojavljuje se prilika da koristite ove podatke u svoju korist. Na primer, ako vaša stranica dobije više posetilaca iz Francuske, možete jednostavno početi ubacivati delove francuskih vesti ili istraživanja između vašeg sadržaja kako biste ga učinili privlačnijim ovoj grupi posetilaca koja već ceni vaš rad.

Kategorija “Language and Location” Google analitike koristi standardne grafikone kako bi prikazali ponašanje svojih posetilaca i stopu konverzije za vaš sajt. U delu ‘Location’ se koristi mapa koja prikazuje lokaciju vaših posetilaca. Ove informacije su korisne za ciljanje društvenih i pretraživačkih oglasa prema oblastima u kojima ste već popularni ili prema područjima u kojima biste želeli postati popularniji. U svakom slučaju, mapa će vas obavestiti o vašem uspehu ili neuspehu.

Postoji mnogo načina na koje vam Google analitika može pomoći u kreiranju boljeg sadržaja ciljanoj publici i povećati sveobuhvatnu performansu vašeg sajta.

Očigledno je da su ovo samo neki od tih načina, ali nadamo se da su vam dovoljni za početak!

Neka vas klijenti pronađu brže!

Podeli tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu