Kako rade pretraživači? kako rade pretraživači

Kako rade pretraživači?

Razumevanje da pretraživači rade drugačije sa organskom i plaćenom pretragom, prvi je korak ka optimizaciji vaše online kampanje.

Optimizacija sajta mnogo je lakša kada shvatite osnove o tome kako pretraživači rade i kako prikazuju svoje rezultate. Informacije koje ćemo vam dati u ovom tekstu, slobodno iskoristite kako biste poboljšali svoje rangiranje među rezultatima stranica pretraživača (RSP) – stranica koje se otvore nakon ukucanog pojma za pretragu. RSP je podeljen na prirodne ili organske SEO rezultate i plaćene rezultate pretrage gde vam Google prikazuje sve relevantne reklame koje poseduje za taj pojam.

Optimizacija sajta mnogo je lakša kada shvatite osnove o tome kako rade pretraživači i kako prikazuju svoje rezultate.

Prirodni ili organski SEO

Pretraživači „šalju“ male programe zvane „web-pauci“ sa zadatkom da pronađu sajt, slede sve njegove linkove ka drugim sajtovima i to nastavljaju da rade non-stop. Pauci mogu da prate samo linkove sa jedne strane na drugu i sa jednog sajta na drugi.

To je glavni razlog zašto su linkovi ka vašem sajtu toliko važni. Linkovi sa drugih ka vašem sajtu bukvalno „hrane“ pauke.

Oni indeksiraju stranice koje su pronašli – ove informacije zatim skladište na Google serverima.

Kada pretražujete Google, ne pretražujete stvarno web; vi pretražujete Google servere na osnovu onoga što su ti pauci našli i indeksirali.

Vaša pretraga vam zatim daje sređenu listu rangiranih stranica zahvaljujući Google algoritmu, softveru koji izračunava vrednost svake stranice na osnovu nekoliko faktora, kao što je, recimo, značaj stranice prema upitu za pretragu – onda odlučuje koje stranice da vam prikaže.

Sve ovo odigrava se za manje od jedne sekunde. Možete kliknuti na bilo koji od tih rezultata gledajući u naslov ili fragment opisa, kao i URL ili adresu, kako biste lakše utvrdili da li je to ono što ste tražili. Kada su ovi rezultati u pitanju, Google nikada od vlasnika tih sajtova nije naplatio ovu uslugu.

Google će takođe prikazati oglase koji su relevantni za upit za pretragu u vrhu stranice i desno od RSP. Google kaže da će se plaćene reklame pojaviti samo onda kada dopuni svoje redovne rezultate pretrage.

Kako rade pretraživači?

Položaj ovih oglasa zavisi na osnovu ponuda – koliko je oglašivač spreman da plati za jedan klik na taj oglas – što je veća ponuda, to će se oglas pojaviti pri vrhu stranice.

Svaki put kada korisnik klikne na ove oglase, oglašivač plaća Google-u ugovorenu cenu nadmetanja.

Popularnost oglasa takođe ima značaj na rangiranje reklama.

Što više klikova dobija reklama, veća je verovatnoća da će oglas dobiti značajniju poziciju na veb stranici. Plaćena pretraga nema nikakav uticaj na prirodne ili organske rezultate pretrage za isti sajt, i obrnuto.

Fotografije: SEO Hacker

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?

Podeli tekst

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu

Scroll to Top