Klijentova kritika i kako se izboriti sa njom

Postoji nešto duboko lično u kreativnom radu, jer vam se čini da u svaki posao unesete celog sebe. Za mnoge dizajnere i kreativce, to je posao iz čiste ljubavi.

Čin predstavljanja novog dizajna klijentu je uvek uzbudljiv. Naravno, idemo logikom da, ukoliko ste dali sve od sebe i oduševljeni ste svojim delom, tako bi trebalo i klijent da reaguje i da oseti isto ono što i vi.

Nažalost, stvari se uvek ne razviju na ovaj način, jer klijenti možda ne vide stvari na isti način. Ponekad njihova povratna informacija može biti konstruktivna; ponekad može i biti malo oštra. U svakom slučaju, posmatrajući svoje delo u koje ste uložili svoje srce i dušu kako se menja ili odbacuje od strane klijenta, ume da bude bolno.

Primanje negativnih povratnih informacija, neprijatnih kakve jesu i mogu da budu, nešto je sa čim se svaki dizajner suočava. Evo nekoliko načina kako da se bolje izborite sa tim.

Ne dozvolite da vas nečija kritika skrha

Prihvatanje kritike može biti veoma teško – posebno za neiskusne dizajnere. Kada neko potpuno opušteno kaže da im se ne sviđa nešto što ste uradili, to može da vas skrha. Uložili ste mnogo sati u svoj rad i sad ova osoba koja, po vašem mišljenju, možda čak i nije kvalifikovana za kritiku bilo kakvog dizajna, pljuje po vašem radu.

Ovo je nešto što će svi doživeti. To u vama budi mišljenje da niste za taj posao i da svi misle kako niste sposobni da završite i najprostiji zadatak. Tada počinjete da se ispitujete da li su u pravu.

Ne dajte vas ovo slomi. Ponekad naš um ima tendenciju da projektuje više značenja u zadatoj situaciji nego što ih stvarno ima. U najvećem broju slučajeva, kritikovan je dizajn – ne vi lično. Zapravo, vaši klijenti imaju možda visoko mišljenje o vama i sigurno ne žele da povrede vaša osećanja. Oni su samo iskreni sa svojim mišljenjem – bilo da se slažete s njima ili ne.

Što se češće budete bavili svojim poslom, postaće vam lakše da prihvatite kritiku svog rada. Možda će vas frustrirati da promenite nešto u svom malom remek-delu, a to svakako nije razlog da se osećate kao totalni promašaj.

Zapamtite, čak i najbolji sportisti ne pobeđuju uvek. Oni se prilagođavaju i vraćaju jači. Slično je i u dizajnu.

Tvoje delo nije tvoje vlasništvo

Prirodno je preuzeti vlasništvo nad nečim što ste stvorili – čak i ako ste ga stvorili za nečiju upotrebu. Iz tog razloga se uvredimo kad neko nije toliko zadovoljan dizajnom kao što smo mi. Na neki način, ovo je dobra osobina jer pokazuje koliko vam je stalo.

S druge strane, posao koji radite za nekog drugog na kraju pripada njima. Dakle, iako ste možda razočarani ako se određeni deo dizajna ne slaže s njihovom idejom – njihovo je pravo da se tako postave.

kritika

Ponekad klijent može čak imati predlog ili želju za koju mislite da će potpuno uništiti ceo koncept vašeg rada. To je uvek veliki zalogaj za progutati. Ali postoji nekoliko različitih načina da se izborite sa tim.

Prvo: stanite u svoju odbranu. Ljubazno i mirno objasnite razloge za izradu baš takvog dizajna. Vi ste angažovani zbog svoje stručnosti i imate svo pravo da izrazite svoje profesionalno mišljenje. Možda to bude dovoljno da klijent shvati da ste u pravu ili da pokuša da sa vama napravi neki vid kompromisa.

Ako to ne urodi plodom, drugi način je da jednostavno uradite ono što je klijent tražio od vas. Ovo nije tako lako kao što zvuči. Kada ste sigurni da će promena imati negativan uticaj na dizajn, možda će biti teško prikupiti dovoljno entuzijazma da prođete kroz sve to.

Tada morate zapamtiti da radite za svog klijenta – a ne obrnuto. Potrudite se i iskreno pokušajte to da učinite. Pokazujući da ste spremni da pokušate da uradite sve po želji klijenta pokazuju zrelost i profesionalizam koji će biti veoma cenjen.

Sve je to deo posla

Ako unajmite nekoga da prepravi vašu kuhinju, želeli biste da majstoru iznesete svoje viđenje cele stvari. Možda čak poželite da promenite nešto u samom tom procesu. Povratna informacija je prirodni tok stvari u bilo kom poslu. I tako bi trebalo da je tretiramo.

Jednom kada naučite da prihvatite kritike kao deo procesa dizajna, biće vam mnogo bolje da se bavite njim. Videti šta različiti ljudi vole i ne vole mogu biti dragoceni resurs u budućim projektima. Postaćete bolji slušalac i bićete više usredsređeni na klijentovu tačku gledišta. Iskombinujte sve ovo i to će vas učiniti boljim dizajnerom.

Sledeći put kada dobijete kritiku na svoj rad, ne gledajte na nju kao na uvredu, već kao priliku za lični napredak.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu