Nije lako primeniti hashtag strategiju za sve društvene mreže, zato što svaka od njih ima svoja pravila

Međutim, i dalje možete analizirati šta on radi za svaku platformu ponaosob i prilagoditi svoje navike za buduće poruke.

Sajt Trackmaven analizirao je više od 65.000 poruka na društvenim mrežama, nudeći korisne informacije o tome kako upotreba hashtag-ova menja na svakoj platformi.

Da vidimo njihov uticaj na najvećim društvenim mrežama.

Facebook: jedan hashtag može povećati angažovanje

Facebook sigurno nije najpopularnija platforma za korišćenje hashtag-a, ali čini se da se povećava angažovanje publike.

Primećeno je da upotreba jednog hashtag-a može da dovede do angažovanja od 1.771 interakcija na post, dok njihova povećana upotreba može da izazove pad angažovanja.

Facebook sigurno nije najpopularnija platforma za korišćenje hashtag-a, ali čini se da se povećava angažovanje publike.

Zanimljivo je napomenuti da poruka sa šest hashtag-ova dovodi do povećanog angažovanja, u odnosu na post sa pet. To bi moglo poslužiti kao indikacija da ne postoji ograničenje u broju heštag-ova u samom postu.

Na kraju krajeva, nije ni postojala opšta saglasnost o tome da li su Facebook hashtag-ovi efikasni, pa možda možemo da koristimo ovaj izveštaj kao polaznu tačku za naše nove poruke.

Twitter: ne koriste previše hashtag-ova

Tvitovi ne moraju da sadrže više hashtag-va, ali čini se da su najefikasniji oni koji sadrže jedan hashtag.

Na kraju krajeva, granica posta od 140 karaktera ne ostavlja veliku mogućnost za upotrebu mnogo hashtag-ova.

Međutim, još uvek je moguće koristiti čak 10 hashtag-ova i dalje dobiti delimičnu angažman.

Instagram: slobodno dodajte što više hashtag-ova

Najpopularniji i najbolji način da koristite hashtag na društvenim mrežama je najverovatnije Instagram jer nema ograničen broj karaktera.

Možete dodati i do 30 hashtag-ova u postu, Instagram može biti idealan za povećanje dometa i angažovanje, kroz korišćenje pravih hashtag-ova

Prema Trackmaven, Instagram poruka sa devet hashtag-ova donosi najbolji angažman publike, računajući 28,548 interakcija po postu.

Iako se ovo može smatrati vrhuncem angažmana, on je i dalje na visokom nivou, čak uz korišćenje 15 hashtag-ova.

To ne znači da treba da ih dodate onoliko koliko je moguće, ali vam ipak daje slobodu da proširite svoje publiku, pod uslovom da otkrijete najbolje hashtag-ove za svaki post i njegove ciljne publike.

Ako ste radoznali o idealnoj dužini jednog Instagram hashtag-a, onda se čini da duži hashtag imaju veće angažovanje. Izgleda da hashtag-ovi od 21 karaktera dovode do najbolje stope angažovanja, koja je, u skladu sa tim, praćena sa hashtag-ovima od 24 i 26 karaktera.

To znači da je bolje da dodate više konteksta uz hashtag i budete konkretni, nego da uvek birate one opšte (i predvidljive).

Imajte na umu:

– koristite hashtag-ove u kontekstu
– mislite na svoju publiku
– budite relevantni
– uradite istraživanje o najboljim hashtag-ovima heša za vaš brend

Svaka društvena mreža može imati svoja pravila, ali možemo se složiti da hashtag-ovi mogu povećati angažovanje na svim društvenim platformama. Najveća prednost optimizacije sajta je širok obim poverenja u vaš brend.

Sa kvalitetnim sadržajem ne samo da povećavate svoju poziciju na pretraživačima i imate veću posetu sajtu, nego se tokom vremena možete pokazati i kao ekspert u svojoj branši.

Slično tome, visoke ocene i recenzije kupaca mogu dovesti do povećanja poverenja u vaš brend.

Onog momenta kada steknete dobru poziciju na pretraživačima, ona će nastaviti sa rastom i pružiti razne koristi u godinama pred vama.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu