Shopify i WooCommerce su široko korišćene platforme za online trgovinu. Ali koja je razlika između njih? Objasnićemo vam sve od A do Š.

Shopify ili WooCommerce - Šta odabrati? Shopify ili WooCommerce

Neophodno je poznavati digitalno okruženje 

Mnoge kompanije su u poslednje vreme uložile dodatne napore u svoje online prisustvo. Ponuda vaših usluga ili proizvoda putem interneta je ključna.

Međutim, neke kompanije još uvek nisu ušle u tu sferu. Da li ste vi jedan od preduzetnika koji još uvek nisu prešli u online svet?

Ako jeste, onda je ovaj članak za vas! Objasnićemo vam razlike između Shopify-a i WooCommerce-a od A do Š. Nakon što završite sa čitanjem, znaćete tačno koja platforma je najpogodnija za vas i najbolje odgovara vašim potrebama.

„Koja je platforma najbolji izbor za mene? Shopify ili WooCommerce?“

Shopify

Samo ime sve govori – “Shop-ify”. Platforma 100% posvećena online trgovini.

Shopify je dizajnirao svoju platformu tako da je pristupačna većini ljudi, „plug and play“. To je omogućilo brz rast platforme, kao i online prodaje, jer je mnogo srednjih i malih preduzeća otvorilo svoje prodavnice online. Ranije je to bilo moguće samo za velike kompanije jer je sve još uvek moralo da se programira.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih kompanije sve češće biraju Shopify platformu za svoje potrebe.

Ova platforma je specijalno dizajnirana za svet online trgovine, što je čini popularnim izborom među prodavnicama koje žele kvalitetno hosting rešenje. Razlog za to je što Shopify pruža širok spektar opcija koje olakšavaju vođenje prodavnice, dok istovremeno omogućava prilagođavanje rastućim zahtevima.

Takođe je moguće hostovati svoju Shopify prodavnicu kod eksternog pružaoca usluga. Ukratko: Shopify nudi sve pod jednim krovom, ali vam takođe omogućava da koristite resurse trećih strana.

Teme i opcije prilagođavanja

Možete birati između velikog broja besplatnih i plaćenih tema. Plaćene teme podrazumevaju jednokratnu naknadu od 140 do 180 dolara. To se plaća odmah, po pokretanju prodavnice i ne morate plaćati godišnje, što je slučaj sa nekim plaćenim WordPress temama.

Jedan nedostatak je što plaćate 29 dolara mesečno za hosting Shopify-ja, što je ipak prilično puno novca na godišnjem nivou.

Shopify-a je dizajniran tako da ga u principu može koristiti svako, međutim, ne sve se može prilagoditi.

Postoji mnogo lepih opcija koje možete koristiti, ali postoji i mnogo stvari koje su programirane u temu. Na kraju, neke stvari se mogu promeniti putem kodiranja, ali o tome ćemo ostaviti za drugi put.

Integracije aplikacija

Sam Shopify vam možda ne pruža mnogo kao prodavnica, jer plaćate samo za tehnološku infrastrukturu. Međutim, prava snaga leži u celokupnoj Shopify platformi, koja predstavlja mnogo više od obične platforme za online trgovinu.

Ona vam pruža pristup velikom tržištu sa preko 4.000 aplikacija koje unapređuju funkcionalnost vaše prodavnice, dok se sve lako integriše sa samom Shopify tehnologijom.

Dakle, sve što zamislite i sve što vam je potrebno za vašu prodavnicu ima svoju aplikaciju, nema potrebe za komplikovanim kodiranjem.

Primeri su: Mollie (za plaćanje), PostNL (za isporuku), Shopify SEO, aplikacije za posebne integracije na vašem veb sajtu, aplikacije za recenzije i takođe integracije sa svim društvenim mrežama. To olakšava povezivanje naloga vaše kompanije na društvenim mrežama sa vašim veb sajtom.

Pored toga, dostupne su i automatske integracije sa kompanijama s kojima imate partnerstvo, kao što je centar za ispunjavanje porudžbina. Ove integracije omogućavaju automatizaciju vaših porudžbina, inventara i procesa isporuke, čime se čitav proces čini još skalabilnijim kada koristite Shopify platformu.

Korisnička podrška

Jedna od najvažnijih stvari koje su se dogodile u svetu online trgovine u poslednje vreme, i ono od čega mnoge kompanije mogu još mnogo naučiti, jeste korisnička podrška. U mnogim prodavnicama, komunikacija sa zaposlenima ili postavljanje pitanja može biti izazovno ili gotovo nemoguće.

Međutim, jednostavno je instalirati aplikaciju za korisnike koja omogućava lako postavljanje pitanja. Samo prisustvo takve aplikacije pruža kupcima osećaj sigurnosti, što ih, opet, čini više voljnima da izvrše kupovinu.

Shopify ili WooCommerce

WooCommerce

WooCommerce je dodatak koji se instalira na WordPress platformu i pruža razne funkcionalnosti koje vam pomažu da efikasno postavite i upravljate svojom prodavnicom. Ovaj dodatak omogućava integraciju inventara, upravljanje isporukom i postarinom, te vam olakšava prilagođavanje prodavnice prema vašim potrebama.

Pored toga, lako možete integrisati različite načine plaćanja na vašem veb sajtu, što omogućava kupcima da obave plaćanje direktno na vašoj prodavnici.

Teme i opcije prilagođavanja

Teme i opcije prilagođavanja uglavnom dolaze sa temom koju instalirate kao dodatak, što vam omogućava da dizajnirate veb sajt prema sopstvenim željama.

Međutim, to ne znači da WooCommerce nema sopstvene opcije prilagođavanja. Kada instalirate WooCommerce, dobijate nekoliko ugrađenih opcija koje olakšavaju pretvaranje vašeg veb sajta u funkcionalnu prodavnicu.

Na primer, možete koristiti varijabilne proizvode koji vam omogućavaju da postavite opcije za proizvode, kao što su boja ili veličina, bez potrebe za kreiranjem pojedinačnih proizvoda za svaku varijaciju.

Prilagođavanje i opcije koje WordPress nudi su beskrajne, zamislite svaku liniju i ugao na veb sajtu koji možete prilagoditi u obliku i boji po vašem izboru. To čini opcije za dizajniranje veb sajta beskrajnim, dok je Shopify jasno ograničen.

Integracije aplikacija

WooCommerce je samostalan dodatak koji je izgrađen na otvorenom kodu WordPress platforme. Nakon instalacije WooCommerce-a, imate pristup preko 58.000 dodataka koji se lako integrišu sa platformom. Iako neki od ovih dodataka nisu direktno povezani sa WooCommerce-om, oni mogu značajno poboljšati ukupno iskustvo korisnika na vašem veb sajtu.

Ovi dodaci pružaju širok spektar opcija za unapređenje funkcionalnosti, poput rezervacija za restorane ili alata za automatizaciju korisničke podrške. Važno je napomenuti da, iako može biti privlačno korišćenje više dodataka, njihovo preterano korišćenje može negativno uticati na brzinu vašeg veb sajta, što može imati negativan uticaj na SEO.

Zbog toga je preporučljivo da uklonite dodatke koje ne koristite kako biste održali optimalnu brzinu vašeg veb sajta.

Osim svih dodataka, takođe imate, kao što je već pomenuto, dodatak za korisničku podršku. Ali pored toga što pružate kupcu mogućnost da postavi pitanje ili prijavi nešto, veoma je važno i stvarno na to odgovoriti.

Zaključak: Shopify ili WooCommerce?

Shopify je postao veoma popularan posebno poslednjih godina. To je zato što je svet online trgovine napravio skok. Shopify svojim korisnicima olakšava početak, a to ide ruku pod ruku sa velikim brojem ljudi koji su želeli da započnu online trgovinu.

Međutim, WooCommerce / WordPress već godinama predstavlja odličnu platformu za mnoge kompanije, jer nudi toliko mnogo opcija. Ali koji odabrati, Shopify ili WooCommerce?

To zavisi od onoga što želite da radite, ko će to raditi i šta želite da postignete. Ako ste početnik u svetu online trgovine i sami ćete pripremiti svoj veb sajt, Shopify je odličan izbor. Ako želite da izgradite veb sajt sa specifičnim zahtevima i želite da imate punu kontrolu nad dizajnom i funkcionalnošću,

WooCommerce može biti bolji izbor. WooCommerce ima veću fleksibilnost i pruža vam mogućnost prilagođavanja, ali zahteva više tehničkih znanja i veće angažovanje u upravljanju. U svakom slučaju, obe platforme imaju prednosti i mane, pa je važno da razmotrite svoje potrebe i ciljeve pre donošenja konačne odluke.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?