Šta morate znati kako bi vaš sajt bio bezbedan

Da li ste do sada primetili da neki od web sajtova koje posećujete pokazuju ikonicu zelenog katanca u vašem pregledaču? Da li ste primetili neke sajtove koje počinju sa HTTPS umesto HTTP? Najverovatnije je da ste prvenstveno ih videli dok ste se prijavljivali sa korisničkim imenom i lozinkom ili ste kupovali putem interneta.

Taj mali katanac, ili HTTPS, daje znak da svoje podatke šaljete preko sigurne ili šifrovane veze. Tokom vremena, pošto preduzeća i potrošači misle na svoju maksimalnu sigurnost na mreži, HTTPS je postao sve češći, čak i na onim sajtovima koji se ne bave osetljivim informacijama.

Hajde da objasnimo šta je tačno HTTPS i zašto biste ga možda želeli dodati na vaš web sajt.

Šta je HTTPS?

HTTP je standardni protokol koji vaš veb pretraživač (Chrome, Firefox, IE, Opera…) koristi za komunikaciju sa sajtovima koje posećujete. HTTPS je sigurnosni oblik HTTP-a, što znači da su informacije koje se šalju između vašeg pretraživača i sajta koji posećujete šifrirane.

Ako vaš sajt trenutno koristi HTTP, možete započeti proces postavljanja HTTPS-a kupovinom sertifikata SSL (Secure Sockets Layer). Ukoliko ste brigu oko hostinga svog sajta prepustili nekom hosting provajderu, oni vam mogu pomoći u podešavanju SSL sertifikata, a možda imaju u svojoj ponudi i sam SSL sertifikat.

Šta morate znati da bi vaš sajt bio bezbedan?

Zašto bi trebalo da posedujete HTTPS u svom domenu?

Sigurnosne prednosti

Postoji mnogo sigurnosnih prednosti u vezi sa SSL-om ukoliko prikupljate bilo koju informaciju na svom sajtu – bilo da je to plaćanje, poverljive finansijske informacije ili jednostavno kontaktiranje sa posetiocima. Pri prenosu informacija preko nesigurne HTTP veze, sva komunikacija se šalje kao običan tekst koji bi mogao biti pregledan ili izmenjen od strane hakera ili bilo kog zainteresovanog trećeg lica. Bezbedna, šifrovana veza sprečava ih pri krađi tih nezaštićenih informacija o korisnicima, a takođe ih sprečavaju da menjaju podatke koje vaš server šalje pregledaču posetioca.

SEO

Na vašoj web stranici može doći do brojnih pogodnosti korišćenjem HTTPS veze. Google je već najavio da daje prioritet ovako osiguranim sajtovima. Setite se da Google ima interes u povezivanju svojih klijenata sa korisnim informacijama iz sigurnih izvora. Sa svim pomenutim, vaš sajt bi trebalo da prednjači nad ostalim standardnim HTTP lokacijama. Ovo može imati dugoročni kumulativni efekat na vaše poslovanje i optimizaciju za pretraživače. Ako se vaš web sajt prikazuje relevantno za mnogo posetilaca, postoji verovatnoća da će oni pronaći vaš sadržaj još korisnijim, a takođe predstavlja i mogućnost da se vaša web stranica redovno deli na društvenim mrežama. Ovi faktori mogu doprineti dugoročnom poboljšanju performansi vašeg sajta na pretraživačima.

Poverenje korisnika

Nema sumnje da je javnost opreznija i svesnija nego ikada ranije kada je u pitanju razmena informacija na internetu. Hakovanje i bezbednost su postali vesti na naslovnim stranama medija. Kao i digitalni marketinški korisnici, želimo da posetioci web stranica budu sigurni, kao i njihove informacije.

Kako da postavim HTTPS?

Postavljanje HTTPS-a je relativno jednostavno. Proverite sa svojim hosting provajderom koje korake morate da preduzmete pri postavljanju svog SSL sertifikata ili da li mogu oni da odrade taj poslić umesto vas.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu