Šta nam donosi spajanje aplikacija Instagram, Messenger i WhatsApp?

  • Naslovna
  • Marketing
  • Šta nam donosi spajanje aplikacija Instagram, Messenger i WhatsApp?
Page Title Shape 1
Page Title Shape 2
Page Title Shape 3

Šta nam donosi spajanje aplikacija Instagram, Messenger i WhatsApp?

Kako je potvrđeno od strane izvršnog direktora Facebooka, Marka Zukerberga, integracija Instagrama, Messengera i WhatsApp-a se neće dogoditi do 2020. godine.

Šta nam donosi spajanje aplikacija Instagram, Messenger i WhatsApp?

Spajanje aplikacija je prvi put potvrđeno krajem marta.

Odmah nakon izveštaja da će osnovna infrastruktura za razmenu poruka svih aplikacija biti jedinstvena kako bi stvorila “najbolje iskustvo u razmeni poruka” za milijarde njihovih korisnika.

Uprkos tvrdnjama ovog tehnološkog giganta da će integracija doneti platformu za razmenu poruka koja je privatna i enkriptovana, stručnjaci za podatke upozoravaju da bi to moglo uticati na privatnost korisnika.

Tim Meki iz kompanije Synopsys, koji je i sam stručnjak za pravila privatnosti, izjavio je da se integracija mora pažljivo odraditi i obratiti pažnja posebno na privatnost korisnika jer je u prošlosti Facebook imao bezbednosnih propusta sa korisničkim podacima.

“Spajanje ličnih podataka i konfiguracije privatnosti iz tri značajne aplikacije neće biti trivijalno. Razvojni timovi u Facebooku bi trebalo dobro da razmotre ovaj presedan i da daju prioritet privatnosti korisnika”, rekao je Meki za Independent.
Sa projektom integracije koji se očekuje da će doći za godinu dana i sa enkripcijom, trebalo bi da očekujemo da će inženjerski timovi na Facebooku usmeriti pažnju na uniformnu bezbednost podataka kako u svojoj platformi tako i u samim aplikacijama.

Kao odgovor na takve zabrinutosti u pogledu privatnosti, Facebook je objavio saopštenje: „Radimo na tome da sve naše proizvode za razmenu poruka učinimo šifriranim i razmatramo načine kako da olakšamo kontakt sa prijateljima i porodicom širom mreže. Kao što biste i očekivali, postoji mnogo rasprava i debata dok počinjemo dugačak proces utvrđivanja svih detalja o tome kako će to funkcionirati”.

Irska Komisija za zaštitu podataka, koja reguliše socijalnu mrežu u EU, od tada je zatražila hitno informisanje o ovom pitanju kako bi se procenilo kako će se predlozi uklopiti u GDPR pravila.

“Prethodni predlozi za razmenu podataka između Facebook kompanija doveli su do značajnih problema u zaštiti podataka, a Irski DPC će tražiti rana uverenja da će sve takve brige u potpunosti uzeti u obzir od strane Facebook-a u daljnjem razvoju ovog predloga”, navodi se u izveštaju komisije.

“Mora se naglasiti da se, na kraju krajeva, predložena integracija može dogoditi u EU samo ako je sposobna da ispuni sve zahteve GDPR-a.”

Prethodni članak
Noviji članak