spajanje aplikacija

Šta nam donosi spajanje aplikacija Instagram, Messenger i WhatsApp?

Kako je potvrđeno od strane izvršnog direktora Facebooka, Marka Zukerberga, integracija Instagrama, Messengera i WhatsApp-a se neće dogoditi do 2020. godine.

Spajanje aplikacija je prvi put potvrđeno krajem marta.

Odmah nakon izveštaja da će osnovna infrastruktura za razmenu poruka svih aplikacija biti jedinstvena kako bi stvorila „najbolje iskustvo u razmeni poruka“ za milijarde njihovih korisnika.

Uprkos tvrdnjama ovog tehnološkog giganta da će integracija doneti platformu za razmenu poruka koja je privatna i enkriptovana, stručnjaci za podatke upozoravaju da bi to moglo uticati na privatnost korisnika.

Tim Meki iz kompanije Synopsys, koji je i sam stručnjak za pravila privatnosti, izjavio je da se integracija mora pažljivo odraditi i obratiti pažnja posebno na privatnost korisnika jer je u prošlosti Facebook imao bezbednosnih propusta sa korisničkim podacima.

„Spajanje ličnih podataka i konfiguracije privatnosti iz tri značajne aplikacije neće biti trivijalno. Razvojni timovi u Facebooku bi trebalo dobro da razmotre ovaj presedan i da daju prioritet privatnosti korisnika“, rekao je Meki za Independent.
Sa projektom integracije koji se očekuje da će doći za godinu dana i sa enkripcijom, trebalo bi da očekujemo da će inženjerski timovi na Facebooku usmeriti pažnju na uniformnu bezbednost podataka kako u svojoj platformi tako i u samim aplikacijama.

Kao odgovor na takve zabrinutosti u pogledu privatnosti, Facebook je objavio saopštenje: „Radimo na tome da sve naše proizvode za razmenu poruka učinimo šifriranim i razmatramo načine kako da olakšamo kontakt sa prijateljima i porodicom širom mreže. Kao što biste i očekivali, postoji mnogo rasprava i debata dok počinjemo dugačak proces utvrđivanja svih detalja o tome kako će to funkcionirati“.

Irska Komisija za zaštitu podataka, koja reguliše socijalnu mrežu u EU, od tada je zatražila hitno informisanje o ovom pitanju kako bi se procenilo kako će se predlozi uklopiti u GDPR pravila.

„Prethodni predlozi za razmenu podataka između Facebook kompanija doveli su do značajnih problema u zaštiti podataka, a Irski DPC će tražiti rana uverenja da će sve takve brige u potpunosti uzeti u obzir od strane Facebook-a u daljnjem razvoju ovog predloga“, navodi se u izveštaju komisije.

„Mora se naglasiti da se, na kraju krajeva, predložena integracija može dogoditi u EU samo ako je sposobna da ispuni sve zahteve GDPR-a.“

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu