održavanje sajta

3 najvažnije stavke kod ažuriranja sajta

Vaš novi sajt predstavlja lice vaše kompanije i nov način za povezivanje kako novih tako i starih klijenata sa vašim brendom. Bilo da ste prošli kroz lak ili težak, mukotrpan zadatak izrade sajta, nekoliko stvari je važno znati nakon njegovog završetka.

Sledeća stavka, nakon izrade sajta, može biti nepoznanica za vaše klijente, a to je – održavanje sajta.

Preporučujemo da održavanje i ažuriranja sajta prepustite S8 Studiju, a pred vama su i tri najvažnija razloga za to:

1. Redovno pravljenje rezervne kopije vašeg sajta (backup) i njegove baze podataka

Ovo bi moglo zvučati očigledno, ali imati sačuvanu kopiju celog sajta može biti od najvažnijeg značaja ako ikada doživite probleme sa sajtom ili slučajno izbrišete sadržaj, stranice ili kategorije. Kako napraviti rezervnu kopiju vašeg sajta varira u zavisnosti od toga kako je vaš sajt izrađen i sistem hostinga na kojem je postavljen. Ako koristite WordPress ili Joomla CMS, onda postoji niz jednostavnih načina za kreiranje i čuvanje redovnih rezervnih kopija.

Backupovi takođe igraju važnu ulogu u stavkama dva i tri na našoj listi.

2. Ažuriranje sistema za upravljanje sadržajem (CMS)

Vaš sistem za upravljanje sadržajem je dizajniran tako da ažurira vaš sajt jednostavno i efikasno. U toku godine, za većinu CMS-a objavljuju se ažuriranja u cilju poboljšanja sigurnosti, ali i njegovih performansi. Ova ažuriranja nisu obavezna, ali njihovo ignorisanje može dovesti do toga da vaš sajt postane ranjiv na napade hakera.

Pa šta to znači, pitate se? Hakeri mogu da postave nov sadržaj na vašu naslovnu stranu, linkove u sadržaj, ukradu neke od vaših važnih informacija ili osetljive podatke koje ste prikupili od svojih kupaca. Ne samo da postoji rizik od materijalnog gubitka, već i rizik od štete ugleda vaše kompanije.

Želite redovno ažurirati svoj CMS? Obavezno napravite rezervnu kopiju svog sajta pre nego što izvršite ažuriranje CMS-a. Povremeno dodaci sajta mogu napraviti konflikt kod ažuriranja CMS-a, pa će vam rezervna kopija omogućiti da vratite ceo sajt u prethodno stanje i rešite problem.

3. Ažuriranje dodataka (plugina)

Pluginovi mogu dodati veliku funkcionalnost vašem sajtu bez potrebe za izradom prilagođenih rešenja. Kao i vaš CMS, ažuriranja za dodatke se pojavljuju s vremena na vrata radi poboljšanja funkcionalnosti i sigurnosti – ignorisanje ažuriranja dodataka može dovesti do napada hakera.

Budući da se pluginovi održavaju od strane pojedinih programera/kompanija, oni nisu testirani na kompatibilnost u svim situacijama, a određena ažuriranja mogu biti nekompatibilna sa drugim dodacima. Preporučujemo vam da kreirate rezervnu kopiju pre nego što ažurirate sajt, a zatim ažurirate dodatke jedan po jedan.

Nakon svakog ažuriranja, testirajte svoj sajt kako biste bili sigurni da sve i dalje besprekorno funkcioniše, a zatim pređite na sledeći dodatak. Prateći ovaj proces, obezbedićete da sve funkcioniše ispravno i bezbedno. U tom slučaju, i ako se pojavi problem, odmah ćete znati koji dodatak ga je izazvao.

Ako imate problema u pronalaženju vremena za ažuriranje i redovno održavanje vašeg sajta, S8 Studio je tu da vam pomogne – samo nam pošaljite poruku i mi ćemo vam pomoći da pronađete onaj nivo usluge koji vam najbolje odgovara.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?

Podeli tekst

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu

Scroll to Top