jaku lozinku

Zaštitite svoje podatke ovim savetima za jaku lozinku

Ovih dana je gotovo nemoguće čuvati svoje lične i finansijske podatke van mreže. Skoro svaka internet transakcija zahteva da unesete lične podatke, uključujući vaše ime, adresu, finansijske informacije i slično. Jedna od najvažnijih sigurnosnih mera koje možete preduzeti je korišćenje jakih, jedinstvenih lozinki za svaku aplikaciju, web sajt i online račun koji koristite.

Ako ste od onih koji imaju desetine, ako ne i stotine lozinki, pamćenje svih njih može biti izazov. Upotreba jedne lozinke za više naloga može da reši taj problem, ali stvara mnogo veći. Ako je sajt koji koristite hakovan ili je vaša lozinka ukradena, kriminalac će automatski imati pristup svim drugim nalozima koji koriste istu lozinku. Ponekad i pre nego što saznate da je vaša onlajn bezbednost ugrožena. Stvaranje jakih, jedinstvenih lozinki za svaki nalog je najbolji način da se ta informacija održi bezbednom.

Koristite „passfrazu“ kao jaku lozinku

Srećom, stručnjaci za bezbednost preporučuju da se koristi „passfraza“, a ne komplikovana, zapamćena lozinka sa slučajnim simbolima. Izaberite passfrazu koja ima najmanje 15 znakova i uključuje brojeve, specijalne znakove kao što su & i # i velika i mala slova. Na primer: BeliAligator22&NoviSad.

Prednost korišćenja passfraze je u tome što možete da izaberete onu koja ima smisla za vas, ali da niko drugi ne može da pretpostavi. Uverite se da ne koristite reči koje bi se lako mogle povezati sa vama, kao što su vaše ime ili imena članova porodice, prijatelja ili kućnih ljubimaca; imena ulica; školski ili sportski timovi;itd.

U suštini, ako je to nešto što bi se moglo saznati pretraživanjem vašeg imena na Google-u ili pregledom vašeg profila na društvenim mrežama, nemojte ga koristiti u vašoj passfrazi. Takođe, izbegavajte da koristite stvarne fraze kao što su stihovi pesama, uobičajene izreke ili poznati citati.
Pored smišljanja jakih, jedinstvenih passfraza, sledite i ove savete kako biste zaštitili svoje podatke:

• Ne prijavljujte se na bilo koji sajt dok koristite javni Vi-Fi
• Koristite anti-malware softver kao što je Malwarebytes ili Bitdefender
• Instalirajte zakrpe operativnog sistema i redovno ga ažurirajte kad god je to traženo od vas
• Potražite zelenu ikonicu „katanca“ pre URL-a u adresi bilo kog web sajta koji posetite. Ovo ukazuje da stranica koristi SSL sertifikat za dodatnu sigurnost
• Imajte u vidu prevare u vezi sa phishing-om putem e-pošte i nemojte kliknuti na sumnjive linkove u njima
• Ne dozvolite svom pretraživaču da čuva podatke o kreditnoj kartici ili lozinke
• Nikada ne zapisujte lozinke i ostavljajte ih na vidljivom mestu (papirić zalepljen na monitor)
• Nikada ne šaljite lozinke putem e-pošte
• Nikada nemojte davati svoje lozinke nekome ko vas je pozvao telefonom i tvrdio da je iz neke kompanije ili sa sajta
• Razmislite o korišćenju menadžera lozinki kao što su LastPass, Dashlane ili 1Password
• Kada je dostupno, odlučite se za autentifikaciju u dva faktora, koja zahteva dodatnu informaciju, kao što je jedinstveni kod koji je poslat na vaš telefon, kada neko pokuša da se prijavi na vaš nalog sa nepoznatog uređaja
• Testirajte snagu vaših lozinki pomoću alata kao što je https://howsecureismypassword.net, koji vam govori koliko će vremena trebati kompjuteru da lozinku razbije.[

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu