Kada unesete adresu sajta u svoj pregledač ili kliknete na link nekog sajta ili društvene mreže, željeni web sajt obično se učitava na vašem uređaju bez problema.

Povremeno, ipak, nešto krene naopako i dobijate grešku na stranici svog pregledača.

Postoji mnogo različitih vrsta grešaka na web sajtu, a svakoj je dodeljen trocifreni HTTP statusni kod. Šifre grešaka koje ćete najverovatnije videti su one u rasponu 400-499, što ukazuje na grešku na strani korisnika i one u rasponu 500-599, što znači da postoji problem na serveru gde se sajt hostuje.

Evo najčešćih grešaka na web sajtu na koje možete naići prilikom surfovanja po internetu i njihovih značenja.

Greška 400: Bad request

400 je generička greška koju dobijate kada server ne može da razume zahtev iz pregledača, bilo zato što nije poslat ispravno ili zato što je naišao na grešku tokom učitavanja. Greška 400 može biti uzrokovana brojnim faktorima, uključujući lošu internet vezu, problem sa predmemorisanjem (kešom) ili kvar pretraživača. Proverite internet vezu i postavke, izbrišite keš, otvorite drugi pretraživač i pokušajte ponovo.

Greška 401: Authorization Required

Greška 401 se pojavljuje kada pokušate da pristupite web sajtu koji zahteva lozinku. Nema rešenja za ovo, osim za dobijanje lozinke preko odgovarajućih kanala.

Greška 403: Forbidden

Kada pokušate da učitate sajt za koji nemate dozvolu za pristup, dobićete grešku 403. Obično, dobijanje ove greške znači da ste uneli URL ili kliknuli na link koji vodi na stranicu koja je postavljena sa dozvolama za pristup. To znači da morate imati nalog ili neku drugu vrstu autorizacije da biste pristupili stranici. Pokušajte da odete na početnu stranicu web sajta i dođete do željene lokacije odatle, proverite da li je formular za prijavljivanje jedna od mogućih opcija.

Greška 404: Page not found

Greška 404 ukazuje da server ne može da pronađe stranicu koju tražite. Sa ovom greškom, verovatno je da je URL pogrešno unet, pa još jednom proverite pravopis, interpunkciju i sufiks (.com, .net, .org, itd.) u imenu domena i pokušajte ponovo.

Greška 405: Method Not Allowed

Greška 405 je manje uobičajena i manje lako definisana od nekih drugih. U osnovi, greška 405 znači da server razume šta web pretraživač traži, ali odbija da ispuni zahtev. Greška 405 može biti posledica greške u kodu web sajta ili greške u preusmeravanju.

Greška 500: Internal Server Error

Greška 500 je najčešća greška servera, kao i 400. To je generički kod koji ukazuje na neodređeni problem. Kad god server naiđe na poteškoće koje ga sprečavaju da ispuni zahtev, a problem nije opisan drugim dostupnim kodovima servera, server generiše grešku 500. Pokušajte ponovo da učitate stranicu, izbrišete keš, izbrišete kolačiće i ponovo pokrenete pregledač.

Greška 503: Service Unavailable

Greška 503 ukazuje da web server nije u stanju da obradi zahtev. Kada dobijete grešku 503, to može značiti da je server u toku održavanja ili je preopterećen zahtevima. Najbolji pristup sa 503 greškom je da pokušate kasnije.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu