Kako optimizovati sajt za Google, a u cilju njegovog pojavljivanja na vrhu rezultata pretrage, pročitajte u blogu ispod.

kako optimizovati sajt za google

Danas svi koriste pretraživače za istraživanje proizvoda i biznisa. Oko 60% ljudi koristi Google da pronađe kompanije, a više od 80% internet pretraga dovodi do direktnih kupovina ili poseta prodavnici.

Da bi se vaš web sajt pojavio na vrhu ovih pretraga, on mora biti optimizovan.

Optimizacija za pretraživače nije posao koji se može podesiti i zaboraviti. Google-ov pretraživač se kontinuirano menja jer kompanija nastoji da pruži najbolje rezultate za svoje korisnike, a da i dalje zarađuju što više novca od oglašavanja. Web sajtovi moraju da idu u korak sa vremenom.

Ne možete samo da zaposlite SEO stručnjaka da unapredi sajt jednom, a zatim da zaboravite na to godinama; rezultati će početi da se pogoršavaju.

Imajući to na umu, sledeći zadaci moraju da se obavljaju redovno kako bi web sajt bio optimizovan i ispred konkurencije.

Kako optimizovati sajt za Google pomoću istraživanja ključnih reči

Analiza ključnih reči je osnova za svu optimizaciju pretraživača.

Morate biti svesni trenutnog polja za pretragu kao i vaših ključnih reči.

Ovo je važno raditi ne samo na početku bilo koje marketinške kampanje, već redovno. Ove brojke se uvek menjaju, a vi želite da ostanete na vrhu.

Počnite od svog sektora i oblasti u Google Planeru ključnih reči.

Program će vam zatim dati različite fraze za pretragu, kao i koliko često se istražuju i koliko su konkurentne.

Želećete da identifikujete što je više moguće povezanih pretraga koje imaju nisku konkurenciju, ali veliki obim pretrage za vašu industriju.

Zapišite te fraze kada ih identifikujete. Svaka sitna prilagođavanja ključnih reči koje ste odabrali mogu uticati na optimizaciju vašeg pretraživača.

Koristite ove ključne reči u svim vašim potencijalnim akcijama optimizacije web sajta.

Kreirajte kvalitetan sadržaj imajući na umu ključne reči

Cela marketinška strategija je izgrađena oko sadržaja, a redovno pružanje novog sadržaja može pomoći da se vaš sajt pojavi u više pretraga.

Kada je u pitanju sadržaj, imajte na umu ključne reči. Jedina svrha sadržaja je da dopre do onih koji ga traže.

Koristite ključne reči kao polaznu tačku za ideje o sadržaju i nastojte da ih uključite što je više moguće u svoje objave.

Ubrzajte web sajt

Google počinje da kažnjava web sajtove koji se predugo učitavaju.

Želećete da svoju stranicu uvek ažurirate.

Srećom, postoji alat za to. Ne samo da će vas Google PageSpeed Insights obavestiti da li je vaš sajt spor, već će vam ponuditi i načine da ga učinite bržim.

Od ključne je važnosti da to radite često i da se pridržavate saveta.

Stvari koje radite na svom sajtu (kao što je dodavanje novog sadržaja, stavki ili stranica) mogu uzrokovati njegovo usporavanje.

Ako niste svesni da je vaš sajt spor, moguće je da vas Google kazni.

Iskoristite odredišne stranice (Landing page)

Želite da se vaše ključne reči pojavljuju na svakoj od vaših odredišnih stranica.

Kada dizajnirate odredišnu stranicu za novu stavku ili ponudu, pokušajte da uključite ključnu reč koja je najviše povezana sa vašim specifičnim proizvodom u naslov i sadržaj stranice.

Ako verujete da se više od jednog termina odnosi na ovu kampanju ili stavku, možete da testirate brojne odredišne stranice, od kojih se svaka fokusira na drugu ključnu reč.

Ako ovo radite prečesto, vaš web sajt može da se uspori, pa se pobrinite da uklonite sve neefikasne odredišne stranice.

Naslovi stranica bi trebalo da budu ažurirani

Koji su naslovi stranica vašeg sajta?

Većina vlasnika preduzeća koristi naziv svog preduzeća kao naslov stranice.

Ovo je fantastično ako je naziv vaše kompanije precizno optimizovan, ali većina nije (najbolja imena za pretragu obično prate strukturu naziv grada+usluga)

Promenite nazive svojih stranica tako da sadrže vašu glavnu ključnu reč.

Ovo može biti lako kao „ime vaše kompanije + glavna ključna reč“, ali možete biti inventivniji.

Pokušajte da uključite termin u frazu.

Kako optimizovati sajt za Google: Saveti za bolje rangiranje i veću vidljivost

Kako optimizovati sajt za Google kako optimizovati sajt za google

Ključni faktori za optimizaciju sajta za Google pretraživač

Optimizacija sajta za Google je suštinski proces za povećanje vidljivosti vašeg veb-sajta na pretraživaču. Ključni faktori uključuju kvalitetan sadržaj, relevantne ključne reči, brzinu učitavanja stranica, mobilnu optimizaciju i kvalitetne povratne linkove.

Razumevanje ovih faktora je ključno za izgradnju efikasne strategije optimizacije sajta.

Istraživanje i odabir ključnih reči

Ključne reči su temelj optimizacije sajta za Google. Izvršite detaljno istraživanje relevantnih ključnih reči koje korisnici pretražuju kako biste saznali koje termine najviše povezuju sa vašim poslovanjem.

Pomoću ovih ključnih reči prilagodite svoj sadržaj, naslove, meta opise i URL-ove kako biste bolje rangirali na pretraživaču.

Kreirajte kvalitetan i relevantan sadržaj

Kvalitetan sadržaj je osnova uspešne optimizacije sajta. Napišite informativne, korisne i originalne članke, blog postove i stranice koji odgovaraju interesima i potrebama vaše ciljne publike.

Sadržaj treba biti dovoljno obiman i kvalitetan kako bi pružio sveobuhvatne informacije koje korisnici traže.

Tehnička optimizacija sajta

Tehnička optimizacija sajta je ključan aspekt za poboljšanje rangiranja na Google pretraživaču.

Obratite pažnju na brzinu učitavanja stranica, XML sitemap, robots.txt datoteku i kanonske URL-ove kako biste osigurali da vaš sajt bude lako dostupan i indeksiran od strane pretraživača.

Mobilna optimizacija

S obzirom na sve veći broj korisnika koji pretražuju internet putem mobilnih uređaja, mobilna optimizacija je presudna za uspeh vašeg sajta.

Osigurajte da je vaš veb-sajt prilagođen za mobilne uređaje kako bi korisnici mogli lako da pregledaju i koriste vaš sajt na svojim pametnim telefonima i tabletima.

Gradnja kvalitetnih povratnih linkova

Povratni linkovi (backlinks) sa drugih relevantnih i autoritativnih sajtova igraju ključnu ulogu u rangiranju na Google pretraživaču.

Neka vaš sadržaj bude toliko kvalitetan da drugi sajtovi žele da ga podele i linkuju na njega. Takođe, aktivno učestvujte u online zajednicama, gostujte na drugim blogovima i uspostavite saradnje kako biste gradili kvalitetne povratne linkove ka vašem sajtu.

Pratite rezultate i prilagodite strategiju

Optimizacija sajta za Google je kontinuiran proces. Pratite analitiku kako biste videli kako se vaš sajt rangira na pretraživaču i koji ključni faktori utiču na vidljivost. Na osnovu ovih podataka, prilagodite svoju strategiju kako biste postigli bolje rezultate i ostali konkurentni u online okruženju.

Efikasna optimizacija sajta za Google povećava vašu vidljivost na pretraživaču, privlači više organskog saobraćaja i poboljšava konverzije.

Sa kvalitetnim sadržajem, odabranim ključnim rečima i tehnički optimizovanim sajtom, možete postići viši rang na Google pretraživaču i ostvariti dugoročni uspeh u online svetu.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?