Cena izrade sajta

Cena izrade sajta

Cena izrade sajta zavisi od nekoliko važnih faktora.

Cenu izrade sajta definišemo na osnovu vaših zahteva i nemamo skrivenih troškova.

cena izrade sajta

Cena izrade sajta značajno varira u zavisnosti od različitih faktora kao što su obim projekta, dizajn, funkcionalnosti, integracije, SEO zahtevi, izbor tehnologija, vreme izrade i podrška. Osnovni statički sajt s nekoliko stranica obično će biti jeftiniji od kompleksnih sajtova sa dinamičkim sadržajem, interaktivnim funkcionalnostima i integracijama s drugim servisima.

Cena izrade sajta takođe zavisi od nivoa prilagođenosti dizajna i samih zahteva klijenta. Prilagođen dizajn, specifični backend razvoj, internet prodavnica, booking sistemi, i druge napredne funkcionalnosti mogu dodatno uticati na cenu izrade sajta.

Saradnja sa agencijom za web dizajn može vam pomoći da dobijete preciznu procenu cene za vaš projekat, kao i da pronađete balans između kvaliteta i budžeta. Važno je imati jasno definisane ciljeve i zahteve kako bi se osiguralo da dobijete web sajt koji zadovoljava vaše potrebe i omogućava vam da ostvarite zacrtane ciljeve na internetu.

12 faktora koji utiču na cenu izrade sajta:

1. Vrsta web sajta

Cene se mogu znatno razlikovati u zavisnosti od vrste web sajta. Na primer, jednostavni statički sajtovi obično su jeftiniji od složenih internet prodavnica ili web aplikacija.

2. Dizajn

Unikatni i kompleksni dizajni uvek zahtevaju više vremena i resursa, što može znatno povećati cenu izrade sajta.

3. Broj stranica

Više stranica zahteva više rada, što definitivno utiče na ukupnu cenu izrade sajta.

4. Responsivnost

Ako želite da sajt bude prilagođen za različite ekrane (mobilne telefone, tablete itd.), to može dodatno uticati na cenu.

5. Funkcionalnosti

Dodatne funkcionalnosti, poput korisničke prijave, pretrage na web sajtu, rezervacija, interaktivnih elemenata i slično, gotovo uvek povećavaju troškove.

6. CMS (Content Management System)

Integracija CMS-a kao što je WordPress može pojednostaviti održavanje web sajta, ali može takođe uticati na cenu izrade sajta.

7. Programski jezik i tehnologija

Izbor određenih tehnologija, programskih jezika i platformi može uticati na cenu zbog različitih zahteva i ekspertize.

8. SEO (Optimizacija sajta za pretraživače)

Ako želite da vaš web sajt bude optimizovan za pretraživače, to zahteva dodatni rad i troškove, samim tim i uvećava cenu izrade sajta.

9. Hosting i domen

Cena hostinga i domena može varirati u zavisnosti od provajdera i paketa koje odaberete.

10. Integracije sa drugim servisima

Ako želite da integrišete svoj web sajt sa drugim servisima ili platformama (na primer, plaćanje kreditnim karticama, prodavnice na društvenim mrežama, automatsko objavljivanje tekstova sa sajta na društvene mreže itd.), to sigurno utiče na cenu izrade sajta.

11. Vreme izrade

Brži rokovi zahtevaju više resursa i samim tim uvećavaju cenu izrade sajta.

12. Podrška i održavanje

Ako želite produženu podršku i redovno održavanje svog sajta, to takođe utiče na cenu.

U nastavku teksta ćemo se detaljnije pozabaviti svim navedenim faktorima koji utiču na cenu izrade sajta.

1. Vrsta sajta:

Cena izrade sajte se može znatno razlikovati u zavisnosti od vrste web sajta.

Evo nekoliko primera kako različite vrste sajtova mogu uticati na cenu:

1.1. Statički sajtovi: Statički sajtovi su najosnovniji oblik sajtova koji se sastoje od fiksnog sadržaja i ne zahtevaju složenost u backend-u. Cene za ovakve web sajtove obično su niže jer izrada sajta uključuje dizajniranje i programiranje osnovnih HTML i CSS strana.

1.2. Dinamički sajtovi: Ovi sajtovi sadrže dinamički sadržaj koji se može menjati prema korisnikovim interakcijama. Oni obično zahtevaju backend (pozadinski deo sajta) razvoj koristeći programski jezik poput PHP, Node.js, ili Python, kao i bazu podataka. Cene za dinamičke sajtove su obično veće od statičkih zbog složenijeg razvoja.

1.3. Web shopovi: Izrada internet prodavnice može biti kompleksna jer obuhvata više strana samog sajta, stranice proizvoda, korpe, plaćanja, i upravljanje inventarom. Cene izrade internet prodavnice su obično više od ostalih vrsta sajtova zbog specifičnih zahteva i sigurnosnih aspekata.

1.4. Web aplikacije: Web aplikacije su interaktivne i složene platforme koje obavljaju određene funkcionalnosti ili zadatke. Razvoj web aplikacija može zahtevati korišćenje naprednih tehnologija i programskih jezika, a cene mogu biti značajno više zbog njihove kompleksnosti.

1.5. Blogovi i CMS: Izrada blogova i sajtova koji koriste Content Management System (CMS), poput WordPress-a, može pojednostaviti proces izrade i održavanja. Cena izrade sajta u nekom od popularnih CMS-ova može varirati u zavisnosti od prilagođavanja i dodatnih funkcionalnosti koje klijent želi da implementira.

2. Dizajn:

Unikatni i kompleksni dizajni obično zahtevaju više vremena i resursa, što povećava cenu izrade sajta.

Dizajn igra ključnu ulogu u izradi web sajta jer pruža korisničko iskustvo (UX) i korisnički interfejs (UI) za posetioce. Dizajn obuhvata vizuelni izgled, raspored elemenata, boja, tipografiju, slike i animacije koje čine svaki web sajt privlačnim, funkcionalnim i jednostavnim za navigaciju. Sledi nekoliko aspekata koji mogu uticati na cenu izrade sajta u vezi sa dizajnom:

2.1. Unikatni dizajn vs. šablonski dizajn (popularni templejti): Ako želite potpuno jedinstven i prilagođen dizajn za vaš sajt, to će zahtevati više vremena i truda u odnosu na korišćenje gotovih templejta. Unikatni dizajn obično povećava cenu, ali takođe može pomoći vašem sajtu da se istakne u moru konkurencije.

2.2. Kompleksnost dizajna: Složeniji dizajni koji zahtevaju više detalja, animacija ili interaktivnih elemenata mogu uticati na cenu, jer zahtevaju više vremena i veština dizajnera. Ovakvi sajtovi su skloni tome da se sporije učitavaju, što može dovesti do toga da Google “kazni” takav sajt na svojim rezultatima pretrage.

2.3. Reponsivnost i mobilni dizajn: Dizajniranje sajta tako da bude responsivan i prilagodi se različitim ekranima (desktop, mobilni telefoni, tableti) može dodatno uticati na cenu, jer zahteva dodatne napore kako bi se osigurala doslednost i funkcionalnost na svim uređajima.

2.4. Vizuelni sadržaj: Uključivanje kvalitetnih slika, grafika ili video sadržaja u dizajn utiče na cenu izrade sajta, jer zahteva pažljiv izbor i eventualno dodatno obradu materijala.

2.5. Branding i korporativni identitet: Ako želite da sajt bude u skladu sa postojećim korporativnim identitetom i brendom, to će zahtevati prilagođavanje dizajna kako bi odražavao vaše prepoznatljive elemente i boje.

2.6. Korisničko iskustvo (UX): Fokusiranje na korisničko iskustvo i lakšu navigaciju može zahtevati dodatno planiranje i istraživanje, što svakako utiče na cenu.

2.7. Broj revizija: Ako planirate više revizija dizajna kako biste osigurali da je sajt u potpunosti u skladu s vašim očekivanjima, to može uticati na ukupne troškove, u zavisnosti od toga kakav dogovor postignete sa agencijom za web dizajn.

2.8. Jezik i ciljno tržište: Dizajniranje sajta na više jezika ili za specifično ciljno tržište zahteva dodatni rad, bez sumnje.

3. Broj stranica:

Broj stranica igra važnu ulogu u određivanju cene izrade sajta. Broj stranica se odnosi na ukupan broj pojedinačnih strana web sajta koje će biti kreirane i koje će činiti vaš sajt. Evo kako broj stranica može uticati na cenu izradu sajta:

3.1. Jednostavni sajtovi: Ako vaš sajt ima samo nekoliko osnovnih stranica, poput početne stranice, o nama, kontakt i možda nekoliko drugih informativnih stranica, to obično znači manje vremena i resursa za izradu. Cena će biti niža u odnosu na veće i složenije sajtove.

3.2. Srednji sajtovi: Srednji sajtovi obično sadrže više stranica, kao što su usluge, proizvodi, galerija, blog i slično. Ova srednja veličina sajta zahteva više rada u dizajnu, programiranju i postavljanju sadržaja, pa će cena biti viša od jednostavnih sajtova.

3.3. Veliki sajtovi: Veliki sajtovi koji obuhvataju stotine ili čak hiljade stranica, posebno kod e-trgovina, zahtevaju značajno više vremena i napora za izradu i održavanje. Ovaj obim rada će rezultirati značajno većom cenom izrade sajta.

3.4. Dinamički sadržaj: Ako za svoj sajt planirate mnogo dinamičkog sadržaja koji se često menja, kao što su blogovi ili vesti, to utiče na cenu izrade sajta u onoj meri koliko je vremena potrebno da bi se vaši zahtevi ispunili.

3.5. Lokalizacija i višejezičnost: Ako planirate imati vaš sajt na više jezika, to će zahtevati dodatne stranice za svaki jezik, što definitivno utiče na cenu.

3.6. SEO (Optimizacija sajta za pretraživače): Ako planirate optimizaciju za pretraživače (SEO) sa različitim stranicama ciljanim na ključne reči, to zahteva kreiranje posebnih stranica na sajtu koje će se odnositi na baš te određene termine.

3.7. Stranice za unos podataka: Ako su vam potrebne stranice za unos i upravljanje podacima, kao što su registracija korisnika, kontakt forme, upiti itd., cena izrade sajta se uvećava u zavisnosti od kompleksnosti vaših zahteva.

Važno je pažljivo planirati broj stranica koje vam zaista trebaju kako biste izbegli nepotrebne troškove. Komunikacija sa agencijom za web dizajn pomoći će vam da utvrdite optimalan broj stranica koje će zadovoljiti vaše potrebe i budžet.

4. Responsivnost

Responsivnost se odnosi na sposobnost sajta da se prilagodi različitim ekranima i uređajima, kao što su desktop računari, mobilni telefoni i tableti. Responsivnost je ključna karakteristika u modernom web dizajnu zbog rastućeg broja korisnika koji pristupaju internetu putem mobilnih uređaja. Evo kako responsivnost može uticati na cenu izrade sajta:

4.1. Dizajn za različite ekrane: Responsivni dizajn zahteva kreiranje i prilagođavanje različitih verzija sajta kako bi se osigurala optimalna iskustva za korisnike sa različitim ekranima i rezolucijama.

4.2. Testiranje: Nakon što se sajt prilagodi za različite uređaje, potrebno je sprovesti testiranje kako bi se osiguralo da sajt funkcioniše besprekorno na svim platformama.

4.3. Optimizacija brzine učitavanja sajta: Responsivnost takođe zahteva da sajt bude optimizovan za brzo učitavanje na mobilnim uređajima. Brža optimizacija povećava troškove, ali je ključna za zadovoljstvo korisnika i bolje rangiranje na pretraživačima. Ukoliko imate loš hosting, optimizacija brzine učitavanja sajta neće dati dobre rezultate.

4.4. Korisničko iskustvo (UX): Responsivni dizajn ne samo da se odnosi na prilagodljivost sajta mobilnim uređajima, već i na poboljšanje korisničkog iskustva na tim mobilnim uređajima. Dodavanje dodatnih elemenata i funkcija za poboljšanje UX-a svakako utiče na cenu.

4.5. Google rangiranje: Pretraživači, poput Google-a, više favorizuju responsivne sajtove u svom rangiranju za pretragu s mobilnih uređaja. Ako želite da vaš sajt ima bolje pozicije na pretraživačima, responsivnost je važan faktor, iako može uticati na ukupne troškove.

Iako responsivnost može dodati određeni nivo kompleksnosti i troškova u izradi sajta, neophodno je naglasiti da je responsivni dizajn danas gotovo nezaobilazan, s obzirom na sve veći broj korisnika koji pretražuju internet putem mobilnih uređaja. Dobar prilagođeni mobilni doživljaj može poboljšati zadovoljstvo korisnika, povećati konverzije i pomoći vam da ostanete konkurentni na tržištu.

5. Funkcionalnosti

Funkcionalnosti sajta predstavljaju sve dodatne interaktivne ili dinamičke elemente koje želite da implementirate na svom sajtu kako bi se unapredila funkcionalnost i korisničko iskustvo. Funkcionalnosti mogu biti raznovrsne i zavise od vrste sajta i vaših specifičnih potreba. Evo nekoliko primera kako funkcionalnosti mogu uticati na cenu izrade sajta:

5.1. Korisnička prijava i registracija: Ako vaš sajt zahteva da korisnici imaju svoje naloge, to zahteva razvoj sistema za korisničku prijavu i registraciju, što povećava cenu.

5.2. Pretraga i filtriranje: Implementacija napredne pretrage i filtriranja može biti složena, posebno za e-trgovine ili platforme s obimnim sadržajem.

5.3. Korpa i plaćanje: Ako planirate svoju internet prodavnicu, integracija korpe za kupovinu i sigurnog sistema za online plaćanje može zahtevati dodatne resurse i uticati na cenu.

5.4. Rezervacije i događaji: Ako vaš sajt uključuje rezervacije za usluge ili događaje, to zahteva implementaciju posebnih sistema za upravljanje ovim funkcionalnostima.

5.5. Interaktivni elementi: Dodavanje interaktivnih elemenata, kao što su animacije, scroll efekti, hover efekti i druge interaktivne funkcije, može uticati na cenu jer zahteva dodatno dizajnersko i programersko vreme, ali i na samu brzinu učitavanja sajta.

5.6. Integracija društvenih mreža: Ako želite da integrišete vaše društvene mreže na sajt, to zahteva odgovarajuće funkcionalnosti kako bi se omogućila interakcija između sajta i društvenih platformi.

5.7. Kartografija i lokacija: Ako želite na vašem sajtu interaktivne mape ili prikaz lokacija, ova funkcionalnost zahteva implementaciju geografskih servisa i programiranje za rad s lokacijskim podacima.

5.8. Automatizacija i chatbotovi: Uvođenje automatizacije i chatbotova za korisničku podršku može unaprediti korisničko iskustvo, cena izrade sajta se uvećava.

5.9. Administrativne funkcije: Ako planirate imati poseban administratorski deo sajta za upravljanje sadržajem, proizvodima ili korisnicima, to povećava cenu zbog kompleksnosti razvoja, ukoliko se radi o custom web sajtu. CMS platforme imaju svoje administratorske delove, što čini da cena izrade sajta bude znatno niža.

5.10. Sigurnost: Implementacija dodatnih sigurnosnih funkcionalnosti, poput SSL sertifikata, zaštite od hakovanja i zaštite podataka, takođe može uticati na cenu. SSL sertifikati se obično mogu dobiti i besplatno, u zavisnosti od hosting kompanije.

Važno je pažljivo razmotriti koje funkcionalnosti su vam stvarno potrebne kako biste izbegli nepotrebne troškove. Funkcionalnosti sajta treba da se usklade s vašim ciljevima, budžetom i potrebama korisnika. Saradnja s iskusnom agencijom za web dizajn može vam pomoći da utvrdite koje funkcionalnosti su najvažnije za vaš sajt.

6. CMS (Content Management System)

CMS (Content Management System) ili Sistem za upravljanje sadržajem odnosi se na softver koji omogućava vlasnicima sajta ili administratorima jednostavno upravljanje i uređivanje sadržaja na sajtu, bez potrebe za programiranjem ili tehničkim znanjem. CMS je vrlo koristan alat koji olakšava dodavanje novih informacija, slika, video snimaka, blogova, proizvoda i drugog sadržaja, kao i uređivanje postojećih elemenata.

Evo kako CMS može uticati na cenu izrade sajta:

6.1. Izbor CMS platforme: Postoji mnogo različitih CMS platformi dostupnih, poput WordPress-a, Joomla-e, Drupal-a i mnogih drugih. Neki CMS-ovi su otvorenog koda (open-source), dok su drugi licencirani i plaćaju se. Cena izrade sajta može varirati u zavisnosti od odabranog CMS-a.

6.2. Prilagođeni dizajn i teme: CMS-ovi obično dolaze s gotovim temama i šablonima, ali ako želite jedinstven dizajn koji odražava vaš brend, to zahteva prilagođeni dizajn i implementaciju, što može uticati na cenu.

6.3. Funkcionalnosti i dodaci: Različiti CMS-ovi imaju različite funkcionalnosti i mogućnosti. Ako su vam potrebni posebni dodaci ili proširenja za određene funkcionalnosti, to može zahtevati dodatne resurse i povećati cenu.

6.4. SEO (Search Engine Optimization): Neke CMS platforme imaju ugrađene SEO alatke koje olakšavaju optimizaciju za pretraživače. To može biti važan faktor u izboru CMS-a, posebno ako želite bolje rangiranje na pretraživačima.

6.5. Lakoća upotrebe: Jedan od glavnih razloga za korišćenje CMS-a je olakšavanje upravljanja sadržajem. Ako je CMS intuitivan i lako se koristi, to može smanjiti vreme potrebno za održavanje sajta i time smanjiti ukupne troškove.

6.6. Održavanje i bezbednost: CMS platforme zahtevaju redovno ažuriranje kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost. Redovno održavanje sajta može uticati na cenu.

6.7. Podrška i zajednica: Podrška i aktivan razvoj zajednice oko odabranog CMS-a mogu biti važni faktori, posebno ako budete trebali pomoć ili dodatne funkcionalnosti u budućnosti.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, važno je pažljivo razmotriti koji CMS odgovara vašim potrebama i ciljevima. Ako nemate tehničko znanje i želite jednostavno upravljanje sadržajem, CMS je obično pametan izbor. Saradnja s iskusnim web razvojnim timom može vam pomoći u izboru najboljeg CMS-a za vaše potrebe i osigurati uspešan razvoj sajta.

7. Jezik i tehnologija

Jezik i tehnologija odnose se na izbor programskih jezika, tehnologija i platformi koje će se koristiti prilikom izrade vašeg sajta. Ovo je jedan od ključnih faktora koji može značajno uticati na cenu, performanse i funkcionalnost sajta. Evo nekoliko aspekata koje treba razmotriti u vezi sa jezikom i tehnologijom:

7.1. Programski jezik: Izbor programskog jezika zavisi od tipa sajta i funkcionalnosti koje želite implementirati. Na primer, za statičke sajtove HTML, CSS i JavaScript su često dovoljni, dok za dinamičke sajtove možda želite koristiti jezike kao što su PHP, Python, Ruby, Node.js, itd. Svaki jezik ima svoje prednosti i mane, a odabir zavisi od specifičnih potreba vašeg projekta.

7.2. Baza podataka: Ako vaš sajt zahteva skladištenje i upravljanje podacima, trebate odabrati odgovarajuću bazu podataka. Najčešće korišćene baze podataka su MySQL, PostgreSQL, MongoDB, itd.

7.3. Frontend tehnologije: Frontend se odnosi na sve što korisnici vide i sa čim interaguju na vašem sajtu. To uključuje HTML, CSS i JavaScript. Moderni frontend okviri i biblioteke poput React, Angular i Vue.js mogu olakšati izradu interaktivnih i dinamičkih korisničkih interfejsa, ali mogu povećati složenost razvoja i troškove.

7.4. Backend tehnologije: Backend se odnosi na sve što se dešava iza scene sajta, uključujući obradu podataka, pristup bazi podataka i sve druge server-side funkcije. Odabir odgovarajućeg backend okvira ili tehnologije može uticati na performanse, sigurnost i skalabilnost sajta.

7.5. Sigurnost: Odabir pravih tehnologija takođe može uticati na sigurnost vašeg sajta. Neki jezici i okviri imaju bolju reputaciju kada je u pitanju bezbednost i smanjenje ranjivosti na napade.

7.6. Skalabilnost: Ako planirate da vaš sajt raste i da podržava veliki broj korisnika, važno je razmotriti skalabilnost odabranih tehnologija kako biste osigurali da sajt može efikasno rasti bez gubitka performansi.

7.7. Ekspertiza i timski resursi: Izbor jezika i tehnologije takođe zavisi od ekspertize i iskustva vašeg web razvojnog tima. Ako već imate tim koji je stručan u određenim tehnologijama, to može biti važan faktor u izboru.

Kombinacija različitih jezika i tehnologija može se koristiti za izradu modernog i funkcionalnog sajta. Važno je pažljivo proceniti vaše potrebe i ciljeve kako biste izabrali odgovarajuće jezike i tehnologije za vaš projekat. Saradnja s iskusnim web razvojnim timom može vam pomoći u donošenju najbolje odluke i osigurati da vaš sajt bude pouzdan, bezbedan i performant.

 

 

SEO optimizacija sajta

8. SEO (Optimizacija sajta za pretraživače)

SEO optimizacija za pretraživače je proces optimizacije vašeg sajta kako bi se poboljšalo njegovo rangiranje na rezultatima pretrage na pretraživačima poput Google-a, Bing-a, Yahoo-a i drugih. Cilj SEO-a je povećati vidljivost vašeg sajta na pretraživačima kako bi više korisnika pronašlo vašu veb lokaciju kada pretražuju relevantne ključne reči i fraze.

Evo kako SEO može uticati na cenu izrade sajta i njegovo održavanje:

8.1. Istraživanje ključnih reči: SEO počinje istraživanjem ključnih reči koje su relevantne za vašu industriju i ciljno tržište. Pronalaženje pravih ključnih reči i njihovih varijacija može zahtevati dodatno vreme i resurse.

8.2. Optimizacija sadržaja: Optimizacija sadržaja je ključni deo SEO-a. To uključuje pravilno postavljanje ključnih reči u naslove, meta opise, URL-ove i sadržaj kako bi se pretraživačima jasno prenelo o čemu se vaša veb stranica radi.

8.3. Link building: Link building ili izgradnja linkova je proces dobijanja relevantnih i kvalitetnih linkova s drugih sajtova koji ukazuju na vaš sajt. Ovo pomaže u povećanju autoriteta vaše veb lokacije i poboljšava rangiranje na pretraživačima.

8.4. Tehnička optimizacija: Tehnička optimizacija obuhvata sprovođenje različitih tehničkih prilagođavanja kako bi se poboljšala brzina učitavanja, indeksiranje sajta i mobilna prilagodba. To može uticati na cenu izrade i održavanja sajta.

8.5. Analiza i praćenje: Praćenje i analiza SEO performansi vašeg sajta zahteva korišćenje alata kao što su Google Analytics i Google Search Console. Ovo vam omogućava da prilagodite svoje SEO strategije na osnovu podataka o poseti i ponašanju korisnika, ali može dodatno uticati na troškove.

8.6. Konkurencija: Cena SEO-a može varirati u zavisnosti od konkurencije u vašoj industriji i na tržištu. Ako je konkurencija jaka, može biti potrebno više resursa da bi se postigao bolji rang na pretraživačima.

8.7. Redovno održavanje: SEO je kontinuirani proces i zahteva redovno praćenje, ažuriranje i prilagođavanje kako bi se održala visoka vidljivost na pretraživačima.

Važno je napomenuti da SEO nije jednokratan proces i zahteva doslednost i strateški pristup kako bi dao dugotrajne rezultate. Saradnja s iskusnim SEO stručnjakom ili agencijom može vam pomoći da razvijete efikasnu SEO strategiju i postignete bolje rangiranje na pretraživačima, što povećava broj posetilaca i potencijalno vašu online prisutnost i profitabilnost.

9. Hosting i domen

Hosting i domen su dva važna aspekta vaše veb lokacije.

9.1. Hosting: Web hosting predstavlja uslugu koja omogućava postavljanje vaše veb lokacije na internetu. Kada posetilac unese URL vaše veb stranice, vaš hosting pružač će obezbediti pristup i prikazivanje sadržaja sa vašeg servera. Hosting takođe obezbeđuje resurse kao što su prostor za skladištenje (diskovni prostor), brzina veze (propusni opseg), CPU resursi i RAM. Cenu hostinga obično određuje kapacitet i performanse koje vam je potrebno i može varirati u zavisnosti od hosting provajdera i paketa koji odaberete. Neki od popularnih tipova hostinga uključuju deljeni hosting, VPS hosting, dedicated hosting i cloud hosting.

9.2. Domen: Domen (domain) predstavlja jedinstvenu adresu vaše veb lokacije na internetu. To je ono što korisnici unose u pretraživač kako bi posetili vašu veb stranicu, na primer, www.mojafirma.com. Cena domena zavisi od odabrane ekstenzije (npr. .com, .net, .org, .rs, .xyz, itd.), popularnosti domena i dužine registracije (obično se plaća godišnje). U nekim slučajevima, hosting provajderi nude besplatan domen uz određeni hosting paket.

9.3. Povezanost između hostinga i domena: Kada registrujete domen, morate ga povezati s vašim hostingom kako bi vaša veb lokacija bila vidljiva na internetu. To se postiže podešavanjem DNS (Domain Name System) zapisnika na vašem domenu kako bi upućivao na IP adresu vašeg hosting servera.

Kada birate hosting i domen, važno je razmotriti sledeće faktore:

– Performanse hostinga: Ako očekujete veliki broj posetilaca, brzina i pouzdanost hostinga su važni faktori. Preporučuje se odabrati hosting provajdera sa dobrim reputacijom i pouzdanim tehničkim podrškom.

– Tip domena: Odaberite domen koji odgovara vašoj firmi, brendu ili ciljnoj publici. .com ekstenzija je najpopularnija, ali takođe postoje i druge opcije koje mogu biti relevantne za vaše poslovanje.

– Sigurnost: Hosting i domen su ključni za vašu online prisutnost, pa je važno da izaberete provajdere koji pružaju odgovarajuće sigurnosne mere kako bi zaštitili vašu veb lokaciju.

Uzmite u obzir vaše potrebe i budžet prilikom odabira hostinga i domena. Saradnja s pouzdanim hosting provajderom može osigurati stabilan rad vaše veb lokacije i bolje korisničko iskustvo za posetioce. Takođe, biranje kratkog i lako pamtljivog domena može olakšati korisnicima da pronađu i zapamte vašu veb stranicu.

10. Integracije s drugim servisima

Integracije s drugim servisima se odnose na mogućnost povezivanja vaše veb lokacije s različitim eksternim servisima i platformama kako bi se unapredila funkcionalnost i pružilo bolje korisničko iskustvo. Ovo je posebno važno u modernom web razvoju, gde interakcija sa eksternim uslugama omogućava sajtu da pruži više vrednosti korisnicima. Evo nekoliko primera kako integracije sa drugim servisima mogu uticati na cenu izrade sajta:

10.1. Socijalne mreže: Integracija sa društvenim mrežama omogućava korisnicima da dele sadržaj sa vaše veb lokacije na svojim profilima, komentarišu sadržaj ili se prijave koristeći svoje naloge na društvenim mrežama. Ovo može poboljšati angažovanje korisnika i širenje vašeg sadržaja na različitim platformama.

10.2. Platne usluge i sistemi za naplatu: Ako vaša veb lokacija nudi proizvode ili usluge, integracija s platnim sistemima kao što su PayPal, Stripe, ili drugim gateway-evima za online plaćanje omogućava sigurno i jednostavno prihvatanje plaćanja od korisnika.

10.3. Email marketing i newsletteri: Integracija sa platformama za email marketing, kao što su MailChimp ili SendinBlue, omogućava vam da automatski prikupljate email adrese korisnika, šaljete newslettere i prilagođene poruke korisnicima.

10.4. Analitički alati: Integracija sa alatima za analizu web saobraćaja, kao što su Google Analytics, omogućava vam praćenje ponašanja korisnika na vašoj veb lokaciji, analizu performansi i optimizaciju sajta na osnovu podataka.

10.5. API integracije: API (Application Programming Interface) omogućava razmenu podataka između vaše veb lokacije i drugih aplikacija i platformi. To može uključivati integraciju sa eksternim servisima poput kalendar aplikacija, kartografskih servisa, e-trgovinskih platformi i drugih usluga koje obogaćuju funkcionalnost vašeg sajta.

10.6. Baza podataka i CRM sistemi: Integracija sa CRM (Customer Relationship Management) sistemima omogućava vam praćenje kontakata i upravljanje odnosima s klijentima, što je posebno važno za prodajne i marketinške sajtove.

10.7. Platforme za društvenu prodaju: Ako planirate voditi e-trgovinu, integracija sa platformama za društvenu prodaju, kao što su Facebook Shop ili Instagram Shopping, može vam omogućiti prodaju proizvoda direktno putem društvenih mreža.

Integracije s drugim servisima mogu pružiti dodatne funkcionalnosti, automatizaciju procesa i poboljšati korisničko iskustvo na vašem sajtu. Međutim, treba pažljivo razmotriti koje integracije su vam zaista potrebne i kako će one doprineti ciljevima vašeg sajta. Saradnja s iskusnim web razvojnim timom može vam pomoći u identifikaciji najvažnijih integracija i njihovom pravilnom implementacijom kako bi se postigla najbolja korist za vašu veb lokaciju i korisnike.

11. Vreme izrade

Tačka 11, koja se odnosi na „Vreme izrade“, odnosi se na očekivano vreme potrebno za završetak izrade vašeg sajta. Vreme izrade može značajno varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući obim i kompleksnost projekta, odabir tehnologija, dizajn, broj funkcionalnosti, integracija s drugim servisima, kao i raspoloživost resursa u web razvojnom timu.

Evo nekoliko faktora koji mogu uticati na vreme izrade sajta:

11.1. Obim projekta: Ako je sajt manjeg obima, s nekoliko stranica i osnovnim funkcionalnostima, vreme izrade će verovatno biti kraće u odnosu na veće projekte sa više stranica i složenim funkcionalnostima.

11.2. Dizajn: Ako zahtevate prilagođeni i kompleksan dizajn sa puno vizualnih elemenata, animacija i interaktivnih funkcionalnosti, to povećava vreme izrade.

11.3. Programiranje i razvoj: Složeni backend razvoj, integracije s drugim servisima i razvoj specifičnih funkcionalnosti takođe mogu uticati na vreme izrade.

11.4. Testiranje i QA: Testiranje sajta kako bi se osiguralo da sve funkcioniše ispravno i da nema grešaka zahteva dodatno vreme.

11.5. Saradnja s klijentom: Efikasnost u komunikaciji i saradnji s klijentom takođe može uticati na vreme izrade, posebno ako je potrebno čekati na povratne informacije ili odobrenje pre nego što se nastavi s razvojem.

11.6. Timski resursi: Raspoloživost i iskustvo članova tima koji rade na projektu mogu takođe uticati na vreme izrade.

Vreme izrade može biti različito za svaki projekat i može biti teško tačno predvideti koliko će trajati izrada sajta. Važno je pažljivo planirati projekat, postaviti realna očekivanja i raditi s pouzdanim web razvojnim timom koji može pružiti procenu vremena izrade na osnovu vaših specifičnih potreba i zahteva.

Takođe, važno je napomenuti da izrada sajta nije konačan proces, već da sajt zahteva redovno ažuriranje, održavanje i optimizaciju kako bi ostao aktuelan i efikasan.

12. Podrška i održavanje:

Podrška i održavanje odnosi se na pružanje tehničke podrške i održavanje vašeg sajta nakon što je izgrađen i pušten u rad. Podrška i održavanje su ključni za osiguravanje pouzdanog i bezbednog funkcionisanja vašeg sajta tokom vremena. Evo nekoliko ključnih aspekata podrške i održavanja sajta:

12.1. Tehnička podrška: Nakon što je sajt izrađen i pušten u rad, mogu se pojaviti tehnički problemi, greške ili pitanja. Pružalac podrške će biti odgovoran za rešavanje ovih problema i pružanje pomoći korisnicima u vezi sa tehničkim pitanjima.

12.2. Redovno ažuriranje: Sajt se sastoji od različitih komponenti kao što su CMS, teme, dodaci, biblioteke i drugi kodovi. Redovno ažuriranje ovih komponenti je važno kako bi se održala sigurnost, funkcionalnost i performanse sajta.

12.3. Sigurnosna ažuriranja: Sigurnosna ažuriranja su posebno važna kako bi se popravile ranjivosti koje mogu biti iskorišćene od strane napadača. Redovno ažuriranje svih komponenti povećava sigurnost vašeg sajta.

12.4. Backup (rezervna kopija): Redovno pravljenje backup-a (rezervne kopije) sajta je ključno kako biste mogli oporaviti sajt u slučaju bilo kakvih problema, kvarova ili gubitka podataka.

12.5. Nadgledanje performansi: Praćenje performansi sajta, uključujući brzinu učitavanja, dostupnost i druge metrike, omogućava identifikaciju potencijalnih problema i optimizaciju performansi sajta.

12.6. Dodavanje novih sadržaja i funkcionalnosti: Ako planirate redovno dodavati nove sadržaje ili funkcionalnosti na vaš sajt, pružalac podrške će vam pomoći u implementaciji tih promena.

12.7. Tehnička podrška korisnicima: Ako vaš sajt zahteva korisničku podršku, pružalac podrške će biti odgovoran za odgovaranje na pitanja i pružanje pomoći korisnicima.

Podrška i održavanje su važni jer pomažu u osiguranju da vaš sajt radi bez problema, ostaje siguran i ažuriran, te pruža najbolje korisničko iskustvo. Redovno održavanje i nadgledanje vašeg sajta mogu pomoći u identifikaciji potencijalnih problema pre nego što postanu ozbiljni i omogućiti brzu reakciju kako bi se sačuvala reputacija vašeg sajta.

Kada angažujete pružaoca podrške i održavanja, važno je razmotriti nivo podrške koji vam je potreban, uključujući učestalost ažuriranja, vreme reakcije na hitne probleme i dostupnost tehničke podrške. Saradnja s pouzdanim pružaocem podrške i održavanja, koji može biti i sama agencija za web dizajn koja vam je sajt i napravila, može vam pružiti miran san znajući da vaš sajt funkcioniše bez problema i da ste spremni da se suočite s izazovima koji mogu nastati tokom vremena.

ZAKLJUČAK

Kao što ste mogli da pročitate, cena izrade sajta zavisi od velikog broja faktora i zbog toga je vrlo fleksibilna i promenjiva u zavisnosti od kombinacije potrebnih aktivnosti.

Mogućnost plaćanja u ratama, ponude besplatnih aktivnosti i pogodnosti, realizacije različitih obuka, kao i zasnivanja dugoročnih ugovora sa agencijom z aweb dizajn daje dodatnu prednost saradnji sa stručnjacima u oblasti marketinga.

Ono što je sigurno, cena izrade sajta predstavljaće minimalan izdatak u poređenju sa višestrukim efektima koji će biti ostvareni uz web sajt koji je moderan, kreativan, praktičan i visoko rangiran u pretragama.

Zašto nam se ne biste javili da zajedno počnemo vašu dominaciju nad konkurencijom?

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?