Redizajn sajta – 8 znakova zašto vam je potreban

Redizajn sajta može imati veliki uticaj na vaše poslovanje.

redizajn sajta

Kako da znate da li vam je potreban redizajn sajta?

Evo 8 sigurnih znakova da bi trebalo ozbiljno da razmislite o redizajnu svog sajta.

1. Sramota vas je da date adresu svog sajta.

Vaš sajt je online lice vaše kompanije i trebalo bi da budete ponosni na nju. Ako niste, to je jasan znak da je vreme za njegov novi izgled.

2. Izgleda zastarelo.

Ponekad, izgled je stvarno bitan. Iako je važno da vaš sajt funkcioniše besprekorno, on bi takođe trebalo da izgleda sveže i moderno, ne kao da je zaboden u prošlost.

3. Vaš sajt je star više od 5 godina.

Iako ne postoji pisano pravilo o tome koliko dugo bi isti izgled sajta trebalo da stoji tako kako stoji, svakodnevno dolazi do napretka u tehnologiji, dizajnu i tome kako Google rangira sajtove, pa ako je izgled vašeg sajta isti više od nekoliko godina, verovatno ćete imati koristi od redizajna bar nekog njegovog dela.

4. Vaš sajt nije prilagođen mobilnim uređajima.

Prema statistici, 72% celokupnog saobraćaja na internetu dolazi sa mobilnih uređaja, a Google sada bazira svoje rangiranje na mobilnoj, a ne na desktop verziji sajta.

Ako imate posebnu verziju sajta za mobilne uređaje ili sajt koji ne koristi responsive dizajn, ima smisla uraditi redizajn sajta koristeći pristup prvo mobilnom telefonu umesto da pokušavate da ga naknadno prilagodite elementima koji su prilagođeni mobilnim uređajima.

5. Nemate mnogo saobraćaja na sajtu.

Ako se vaš sajt sporije učitava, a ipak ste zadovoljni količinom posla koji vam donosi, verovatno nema razloga da se sami sebi zakomplikujete stvari.

Ali ako ste primetili značaj pad u saobraćaju i konverziji, vaši posetioci očigledno ne pronalaze ono što traže, i možda želite da razmislite o redizajnu sajta kako biste ih vratili.

6. Svi vaši konkurenti imaju moderne sajtove.

Iako je tačno da biste radili ono što je ispravno za vas, a ne slepo pratili šta drugi rade, ako vaši konkurenti imaju sajtove koji izgledaju i rade bolje od vašeg, vi ćete biti u značajnoj meri nekoliko koraka iza njih.

Ako vaš sajt zaostaje za konkurencijom, redizajn sajta će vas ponovo vratiti na vodeće mesto među konkurencijom.

7. Vaš sajt ne nudi odlično korisničko iskustvo.

Uspešan sajt na prvom mestu brine o zadovoljstvu vaših korisnika. Ako je vaš sajt težak za navigaciju i ne nudi zanimljiv sadržaj, vaši korisnici će otići.

Iako male korekcije mogu poboljšati iskustvo posetilaca na postojećem sajtu, često je najbolje rešenje redizajn sajta sa korisničkim iskustvom u prvom planu.

8. Male izmene su teške ili ih je nemoguće uraditi.

Pravljenje malih izmena ili ažuriranja na vašem sajtu, kao što je dodavanje tekstova na blogu, ažuriranje događaja ili promena opisa proizvoda, treba biti lako za sve osobe koje rade u vašoj kompaniji.

Ako je vaš sajt izrađen na platformi sa kojom je teško raditi ili koja zahteva posebnog programera ili dizajnera da napravi čak i najjednostavnije ispravke, razmislite o novom sajtu koji će biti urađen u jednostavnom sistemu upravljanja sadržajem (CMS).

Redizajn sajta: šta treba uzeti u obzir

Bez sumnje je da ćete biti uzbuđeni da počnete da redizajnirate svoj web sajt, ako ste se već odlučili na taj potez.

Neverovatno je zamisliti potpuno nov sajt sa svim novim stvarima na svom mestu. Međutim, sa redizajnom web sajta nikada ne treba žuriti.

Među najvažnijim alatima koje imate za razvoj vašeg poslovanja jeste vaša web stranica. Web sajt je osnova za sve vaše marketinške inicijative.

Kada je pravilno napravljen, vaš web sajt može uspešno da predstavi vaš brend i poruku, poveća vašu vidljivost novim potencijalnim potrošačima i pomogne vašoj publici da zaista shvati kako će im vaša roba ili usluge koristiti.

Redizajn sajta može da postigne niz ciljeva vašeg biznisa, na više nivoa. Dobar redizajn može poboljšati vaš marketing tako što će vaš web sajt učiniti jednostavnijom i estetski lepšim.

Međutim, postoji nekoliko osnovnih faktora koje treba imati na umu pre nego što počnete. Evo nekih stvari o kojima treba razmisliti pre nego što krenete u redizajn web sajta.

Odredite svoje marketinške ciljeve

Prvi korak jeste da identifikujete marketinške ciljeve koje želite da postignete redizajniranjem vašeg sajta.

Ovi ciljevi bi trebalo da vode ostatak vašeg plana redizajniranja i da vas upoznaju sa metodama za procenu učinka vašeg novog web sajta.

Vaši marketinški ciljevi treba da budu u skladu sa prirodom vašeg biznisa. Ako vaša kompanija prodaje artikle, na primer, možda će vam trebati online prodavnica. Ciljevi i statistike koji se postavljaju za online trgovinu znatno se razlikuju od onih koje se postavljaju za web sajt koji promoviše usluge.

Kada odredite svoje ciljeve, identifikujte različite korake konverzije koje biste želeli da posetioci web sajta urade.

Procenite svoju postojeći web sajt da biste videli šta funkcioniše, a šta ne

Prvo morate da izaberete koje komponente i elemente dizajna vašeg sajta želite da ažurirate pre nego što nastavite.

Koji elementi vašeg trenutnog dizajna funkcionišu ispravno? Analizirajte podatke da biste razumeli šta vaši posetioci smatraju korisnim, a šta ne. Sve što ne radi je zamenljivo; trebalo bi da ga eliminišeti ili poboljšati.

Neke stvari koje treba uzeti u obzir kao deo revizije vašeg web sajta su:

  • Koje su najposećenije stranice na vašem sajtu?
  • Koje stranice nemaju posetioce?
  • Kako se rangiraju vaše glavne ključne reči na pretraživačima?
  • Koji pozivi na akciju na vašem sajtu ostvaruju najviše klikova? Koji pozivi na akciju ne daju željene rezultate?
  • Koliko dobro vaša struktura navigacije dovodi korisnike do stranica koje žele da vide?

Ovi podaci će vam pomoći da donesete informisane odluke o dizajnu vašeg novog web sajta.

Istražite konkurenciju

Istraživanje konkurencije će vam omogućiti da razumete kako druga preduzeća u vašoj oblasti pristupaju digitalnom marketingu.

Ovo služi kao koristan okvir za fino podešavanje plana redizajna vašeg web sajta.

Identifikujte oblasti u kojima su vaši rivali bolji od vas. Na primer, mogli biste da primetite da se neki od vaših rivala redovno rangiraju bolje od vas za ključne reči.

Možete pogledati materijal koji isporučuju i SEO metode koje koriste da biste imali bolju predstavu o tome šta treba da uradite kada redizajnirate svoj sajt da bi imao bolje performanse.

Takođe ispitajte izgled i sadržaj veb sajtova konkurencije.

Da li je moguće da oni bolje rade na prenošenju svoje poruke svojoj ciljnoj publici? Ako je to slučaj, šta možete naučiti iz njihovih dostignuća?

Ažurirajte i osvežite svoj sadržaj

Da bi vaš web sajt bio uspešan, biće vam potreban solidan plan marketinga i sadržaja.

Vaš SEO učinak će se povećati ako pružite koristan, sveobuhvatan sadržaj koji odgovara zahtevima vaše publike.

Sadržaj vam daje odličnu priliku da komunicirate brend i poruku svoje kompanije i pokažete publici po čemu se ističete.

Sadržaj koji je dobro napisan i relevantan će steći poverenje vaše publike i pozicionirati vas kao uglednog lidera u svojoj oblasti.

Na kraju krajeva, vaš dizajn i sadržaj treba da se dopunjuju. Nova perspektiva sadržaja može vam pomoći da dosegnete još bolje rezultate. Evo nekoliko predloga:

Identifikujte stare, zastarele blogove koje biste mogli da izmenite i/ili ponovo napišete da biste poboljšali generisanje potencijalnih klijenata.

Napravite novi raspored objavljivanja u zavisnosti od najbolje prakse interakcije korisnika.

Ispitajte sadržaj koji dobro funkcioniše i koristite ga kao model za buduće kreiranje sadržaja.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?