Održavanje sajta

Održavanje sajta

Zašto je potrebna nadogradnja i održavanje sajta? Šta sve spada u održavanje i menjanje sadržaja na sajtu?

Održavanje sajta

Sajtovi, kao i svi ostali softveri koje koristite u svom svakodnevnom radu, Word, Excel, Acrobat Reader i slični, imaju svoje verzije.

Svaka nova verzija dodaje nove karakteristike ili popravlja bezbednosne propust. Međutim, ako koristite standardni hosting servis, vi ste samo zakupac hosting “prostora” (ne i softvera), vaš provajder neće obavljati bilo kakvu vrstu nadogradnje umesto vas. To znači da ste sami odgovorni za održavanje svog sajta.

Svaki put kada se pojavi nova verzija za nadogradnju morate je obaviti vi. Ovo bi moglo biti svakih nekoliko nedelja, meseci ili na svakih nekoliko godina, u zavisnosti od vrste okvira na kojoj je vaš sajt podignut.

Cena održavanja sajtova na mesečnom i godišnjem nivou zavisi od vaših zahteva i samog sajta.

Zašto vam je potrebno održavanje sajta

Redovno održavanje sajta je važno iz nekoliko razloga.

Prvo, nadogradnje su neophodne kako bi se iskoristile nove mogućnosti i poboljšanja koja dolaze sa svakom novom verzijom softvera.

To omogućava da sajt pruži bolje korisničko iskustvo i prati najnovije trendove u dizajnu i funkcionalnostima.

Drugo, održavanje sajta uključuje i redovnu promenu sadržaja. Ovo može obuhvatati ažuriranje informacija o proizvodima ili uslugama, objavljivanje novih članaka ili blogova, dodavanje slika ili video zapisa i slično. Održavanje sadržaja je ključno za održavanje relevantnosti sajta i privlačenje posetilaca.

Ako ne nadogradite sajt, on ne može iskoristiti nove mogućnosti, a hakeri mogu da dobiju pristup vašem sajtu preko nekog “zadnjeg ulaza”.

To je razlog zašto je uvek preporučljivo da zadržite verziju svog sajta uvek ažuriranu na onu poslednju.

Ako svoj sajt hostujete kod DIY hosting servisa kao što su Wix ili Shopify, oni će se pobrinuti za sve verzije nadogradnje, obzirom na to da samo “iznajmljujete” njihov softver i oni su odgovorni za njegovo održavanje.

Koji troškovi spadaju u redovno održavanje sajta?

Zakup hostinga

Zakup hostinga predstavlja redovni trošak koji se odnosi na iznajmljivanje prostora na serveru gde će vaš sajt biti smešten. 

Cena hostinga može značajno varirati u zavisnosti od složenosti sajta i količine protoka (bandwidth) koji koristite. 

Manje sajtove sa nižim brojem posetilaca možete hostovati već za oko 10€ mesečno, dok složeniji sajtovi sa većim brojem posetilaca mogu zahtevati hosting planove koji koštaju i do 75€ mesečno.

Zakup domena

Domen – ime domena (URL ili adresa web sajta).

Zakup domena je takođe deo redovnih troškova održavanja sajta. Domen je adresa vašeg sajta (URL) i možete ga kupiti po ceni već od 2 evra. 

Ovo je godišnji trošak, a često je isplativije zakupiti domen na duži vremenski period kako biste izbegli promene cena i moguće komplikacije oko obnove domena.

SSL sertifikat

SSL sertifikat je važan za sajtove koji prikupljaju osetljive informacije korisnika ili žele da pruže sigurno okruženje za pregled sajta. 

SSL sertifikat obezbeđuje enkripciju podataka i potvrdu autentičnosti sajta. Cena SSL sertifikata može varirati u zavisnosti od vrste sertifikata i pružaoca usluge, ali se obično kreće u rasponu od nekoliko desetina evra godišnje.

Backup sajta

Backup sajta je bitan deo održavanja sajta koji obezbeđuje da imate sigurnosnu kopiju svih podataka i fajlova sajta.

U slučaju hakovanja, kvara hardvera ili drugih nepredviđenih situacija, backup vam omogućava da obnovite sajt sa minimalnim gubicima. 

Cena backup usluga zavisi od različitih faktora, uključujući veličinu sajta i vrstu backup-a koji vam je potreban.

Osnovne backup usluge mogu koštati oko 20€ mesečno, dok cene mogu rasti u zavisnosti od naprednih opcija i većih kapaciteta za čuvanje podataka.

održavanje sajta
održavanje sajta

Ostale izmene koje spadaju u održavanje sajta

Ostale izmene koje spadaju u održavanje sajta uključuju različite modifikacije sadržaja i dodatne funkcionalnosti. To može obuhvatati:

Obrada i unos fotografija: Ažuriranje sajta sa novim ili samo izmenjenim slikama za vizuelnu nadogradnju i ažuriranje sadržaja.

Upload PDF fajla: Dodavanje ili zamena PDF dokumenata na sajtu, kao što su prezentacije, brošure, uputstva ili obrasci.

Postavljanje Vaše kompanije na Google mape: Integracija sa Google Maps-om kako bi se prikazala tačna lokacija vaše kompanije na mapi, što olakšava korisnicima da vas pronađu.

Postavljanje YouTube ili običnog videa: Dodavanje video sadržaja na sajt, bilo da se radi o reklamama ili video materijalima koji promovišu vaše proizvode ili usluge.

Menjanje teksta: Izmena ili ažuriranje postojećeg teksta na sajtu, uključujući promenu informacija, ispravke grešaka ili prilagođavanje sadržaja novim zahtevima.

Ubacivanje proizvoda: Ako imate e-trgovinu, održavanje sajta može uključivati dodavanje novih proizvoda, ažuriranje inventara, promocije ili izmene cena.

Svaki sajt ima svoje specifične potrebe i zahteve, stoga je najbolje da kontaktirate profesionalce kako biste dobili tačnu procenu i cenu za održavanje vašeg sajta. Uz kratak opis svojih zahteva, naši stručnjaci će vam pružiti informacije o troškovima i prilagođenim rešenjima za održavanje vašeg sajta.

Važnost redovnog održavanja sajta

Redovno održavanje sajta ima ključnu ulogu u održavanju njegove funkcionalnosti, sigurnosti i korisničkog iskustva.

Nadogradnje softvera, ažuriranje sadržaja i tehnička podrška su neophodni kako bi se sajt održao relevantnim i konkurentnim u digitalnom okruženju. 

Ignorisanje održavanja može dovesti do različitih problema kao što su sporije performanse sajta, padovi servera, bezbednosni propusti ili gubitak podataka.

Takođe, redovno ažuriranje i dodavanje novog sadržaja poboljšava korisničko iskustvo, pomaže u održavanju visokog rangiranja na pretraživačima i privlači novu posetu.

Uzimajući u obzir složenost i specifičnosti svakog sajta, važno je pronaći pouzdanog stručnjaka ili tim koji će vam pružiti sveobuhvatno održavanje sajta.

Mi ćemo vam pomoći u planiranju i implementaciji svih neophodnih aspekata održavanja, kao i pružiti tehničku podršku i rešavati eventualne probleme koji se mogu pojaviti tokom vremena.

Vaš novi sajt predstavlja lice vaše kompanije i nov način za povezivanje kako novih tako i starih klijenata sa vašim brendom.

održavanje sajta

Bilo da ste prošli kroz lak ili težak, mukotrpan zadatak izrade sajta, nekoliko stvari je važno znati nakon njegovog završetka.

Sledeća stavka, nakon izrade sajta, može biti nepoznanica za vaše klijente, a to je – održavanje sajta.

Preporučujemo da održavanje i ažuriranja sajta prepustite S8 Studiju, a pred vama su i tri najvažnija razloga za to:

1. Redovno pravljenje rezervne kopije vašeg sajta (backup) i njegove baze podataka

Ovo bi moglo zvučati očigledno, ali imati sačuvanu kopiju celog sajta može biti od najvažnijeg značaja ako ikada doživite probleme sa sajtom ili slučajno izbrišete sadržaj, stranice ili kategorije. Kako napraviti rezervnu kopiju vašeg sajta varira u zavisnosti od toga kako je vaš sajt izrađen i sistem hostinga na kojem je postavljen. Ako koristite WordPress ili Joomla CMS, onda postoji niz jednostavnih načina za kreiranje i čuvanje redovnih rezervnih kopija.

Backupovi takođe igraju važnu ulogu u stavkama dva i tri na našoj listi.

2. Ažuriranje sistema za upravljanje sadržajem (CMS)

Vaš sistem za upravljanje sadržajem je dizajniran tako da ažurira vaš sajt jednostavno i efikasno. U toku godine, za većinu CMS-a objavljuju se ažuriranja u cilju poboljšanja sigurnosti, ali i njegovih performansi. Ova ažuriranja nisu obavezna, ali njihovo ignorisanje može dovesti do toga da vaš sajt postane ranjiv na napade hakera.

Pa šta to znači, pitate se? Hakeri mogu da postave nov sadržaj na vašu naslovnu stranu, linkove u sadržaj, ukradu neke od vaših važnih informacija ili osetljive podatke koje ste prikupili od svojih kupaca. Ne samo da postoji rizik od materijalnog gubitka, već i rizik od štete ugleda vaše kompanije.

Želite redovno ažurirati svoj CMS? Obavezno napravite rezervnu kopiju svog sajta pre nego što izvršite ažuriranje CMS-a. Povremeno dodaci sajta mogu napraviti konflikt kod ažuriranja CMS-a, pa će vam rezervna kopija omogućiti da vratite ceo sajt u prethodno stanje i rešite problem.

3. Ažuriranje dodataka (plugina)

Pluginovi mogu dodati veliku funkcionalnost vašem sajtu bez potrebe za izradom prilagođenih rešenja. Kao i vaš CMS, ažuriranja za dodatke se pojavljuju s vremena na vrata radi poboljšanja funkcionalnosti i sigurnosti – ignorisanje ažuriranja dodataka može dovesti do napada hakera.

Budući da se pluginovi održavaju od strane pojedinih programera/kompanija, oni nisu testirani na kompatibilnost u svim situacijama, a određena ažuriranja mogu biti nekompatibilna sa drugim dodacima. Preporučujemo vam da kreirate rezervnu kopiju pre nego što ažurirate sajt, a zatim ažurirate dodatke jedan po jedan.

Nakon svakog ažuriranja, testirajte svoj sajt kako biste bili sigurni da sve i dalje besprekorno funkcioniše, a zatim pređite na sledeći dodatak. Prateći ovaj proces, obezbedićete da sve funkcioniše ispravno i bezbedno. U tom slučaju, i ako se pojavi problem, odmah ćete znati koji dodatak ga je izazvao.

Ako imate problema u pronalaženju vremena za ažuriranje i redovno održavanje vašeg sajta, S8 Studio je tu da vam pomogne – samo nam pošaljite poruku i mi ćemo vam pomoći da pronađete onaj nivo usluge koji vam najbolje odgovara.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?