ODRŽAVANJE SAJTA U S8 STUDIJU

Zašto je potrebna nadogradnja i održavanje sajta? Šta sve spada u održavanje i menjane sadržaja na sajtu?

Sajtovi, kao i svi ostali softveri koje koristite u svom svakodnevnom radu, Word, Excel, Acrobat Reader i slični, imaju svoje verzije.
Svaka nova verzija dodaje nove karakteristike ili popravlja bezbednosne propust. Međutim, ako koristite standardni hosting servis, vi ste samo zakupac hosting “prostora” (ne i softvera), vaš provajder neće obavljati bilo kakvu vrstu nadogradnje umesto vas. To znači da ste sami odgovorni za održavanje svog sajta. Svaki put kada se pojavi nova verzija za nadogradnju morate je obaviti vi. Ovo bi moglo biti svakih nekoliko nedelja, meseci ili na svakih nekoliko godina, u zavisnosti od vrste okvira na kojoj je vaš sajt podignut.

Ako ne nadogradite sajt, on ne može iskoristiti nove mogućnosti, a hakeri mogu da dobiju pristup vašem sajtu preko nekog “zadnjeg ulaza”. To je razlog zašto je uvek preporučljivo da zadržite verziju svog sajta uvek ažuriranu na onu poslednju. Ako svoj sajt hostujete kod DIY hosting servisa kao što su Wix ili Shopify, oni će se pobrinuti za sve verzije nadogradnje, obzirom na to da samo “iznajmljujete” njihov softver i oni su odgovorni za njegovo održavanje.

Koji troškovi spadaju u redovno održavanje sajta?

Hosting je redovan trošak. U zavisnosti od složenosti sajta i koliko protoka koristite, vaši troškovi za hosting sajta mogu da variraju od 3€ do 75€ mesečno.

Domen – ime domena (URL ili adresa web sajta) možete kupiti već od 2 evra. Ovo spada u troškove na godišnjem nivou. Više se isplati ako zakupite na duži vremenski period.

Ako za svoj sajt imate internet prodavnicu ili jednostavno želite da odate utisak ozbiljne kompanije čiji sajt je bezbedan za pregled, moraćete kupiti i SSL sertifikat, čija cena varira.

Rezervna kopija je jeftino osiguranje, bez obzira na veličinu vašeg sajta. Ako vam sajt bude hakovan ili zaražen malverom, postoji mogućnost da u potpunosti radite svoj sajt iz početka. Backup usluge kreću se od 5€ mesečno i povećavaju se u zavisnosti od veličine i vrste backup-a koji vam je potreban.

Ostale izmene koje spadaju u održavanje sajta

  • obrada i unos jedne fotografije
  • upload jednog pdf fajla
  • postavljanje Vaše kompanije na Google mape
  • postavljanje Youtube ili običnog videa
  • menjanje teksta
  • ubacivanje proizvoda

Svaki sajt zahteva poseban tretman. Iz tog razloga, savetujemo da nas kontaktirate i uz kratak opis svojih zahteva, zatražite cenu održavanja svog sajta.

Kontaktirajte naš kreativni tim!

Sve na jednom mestu

Naša prednost je to što vam nudimo sve na jednom mestu. Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i nudimo savremena rešenja za vaše projekte. Ukoliko imate nedoumica, posebnih zahteva ili vam je samo potrebna izrada sajta, slobodno nas kontaktirajte.