Internet prodavnica – Mesto udobne, sigurne i zabavne kupovine, gde se nižu promocije, akcije i nove ponude

internet prodavnica

Predstavlja brz i jednostavan način pronalaženja i naručivanja željenih artikala uz samo nekoliko klikova mišem. Savremene kompanije teže da njihova internet prodavnica bude što unikatnija, popularnija i praktičnija za snalaženje, što će za cilj imati uspešno obavljene prodaje i nizanje sjajnih poslovnih rezultata uz lojalne kupce i ponovljene kupovine.

U online svetu, veliku ulogu imaju marketinški stručnjaci – agencije i njihovi dizajneri i programeri, čiji zadatak je da pomognu u pronalaženju „mesta pod suncem“ u moru postojećih internet prodavnica i na taj način privuku što veći broj posetilaca i kupaca. Kreiranje mesta za online porudžbine ima smisla onda kada kompanije imaju svoje kupce kojima žele da olakšaju put do artikala, bez odlaska u poslovne objekte, čekanja u redovima i praćenja radnog vremena. U ovom tekstu upravo će biti pruženi ključni saveti kako da internet prodavnica bude uspešna i privlačna za javnost, kako postojeće, tako i nove kupce.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?

Internet prodavnica zahteva kreativan tim stručnjaka

Pre savetovanja kako da internet prodavnica bude jedinstvena i izdvoji se od velikog broja postojećih, osnov je imati kreativan tim, pre svega u oblasti marketinga. Najčešće se za te poslove angažuju agencije koje imaju web dizajnere, programere i druge vrhunske poznavaoce struke. Odlikuje ih kreativnost, brzo i detaljno razmišljanje, poznavanje tržišta i praktičnost u radu.

Marketinške agencije bave se izradom internet prodavnica prema potrebama naručilaca, a u svrhu ostvarivanja velikih poslovnih rezultata i pronalaženja novih tržišnih segmenata i razvoja biznisa. Upravo zbog toga, savet je da ključne aktivnosti izrade internet prodavnica budu prepuštene stručnjacima, ili da se pohađa njihova obuka za samostalno upravljanje internet stranicama.

Internet prodavnica treba da bude kvalitetno osmišljena

Ideja, zamisao i vizija kako internet prodavnica treba da izgleda, predstavlja početnu tačku u njenom planiranju. Osmišljavanje samog koncepta i detaljna razrada planova, u smislu broja strana, kombinacije boja, mogućnosti pretrage, ključnih pozicija za lako snalaženje i poručivanje, veoma su važni faktori uspeha koji će internet prodavnica ostvariti u budućnosti.

Bitan je raspored osnovnih alata: mesta za pregledanje i listanje artikala, sami proizvodi i njihove specifikacije i karakteristike, „korpa“ ili direktno poručivanje, logotip i informacije o kompaniji i mnogo drugih relevantnih elemenata od koristi za poručioce. Internet prodavnica mesto je koje povećava prihode kompanija od prodaje i globalno je dostupna, što govori o značaju koji ima za razvoj celokupnog poslovanja, pa joj se zato i posvećuje velika pažnja u današnjim uslovima poslovanja.

Internet prodavnica satkana je od kreativnih elemenata

Da bi internet prodavnica bila kvalitetna i imala visoku funkcionalnost, definisani su osnovni elementi koje mora da poseduje, i treba da budu raspoređeni na kreativan način. Poželjno je da klijenti, odnosno kompanije imaju određen sadržaj, pre svega listu proizvoda koji će biti dostupni za online porudžbine i sve karakteristike koje opredeljuju izbor. Pored toga, podrazumeva se postavljanje cena i načina plaćanja, oznaka sniženja i akcija. Kontakt podaci osnov su za sigurnu, bezbednu i online kupovinu bez strepnje. Tu je i mogućnost reklamacije, prostor za sugestije, unos podataka i komentare, što su odlike su kvalitetne, moderne i odgovorne online prodavnice.

Internet prodavnica uspešna je uz optimizaciju stranica

Pored toga što internet prodavnica mnogo „govori“ svojim izgledom i elementima, bitan faktora uspeha je i njeno rangiranje na google pretragama. Vidljivost i visina pozicije u pretraživaču koju ima internet prodavnica omogućava veći doseg do javnosti, kao i posećivanje stranica. Činjenica je da najveći broj internet korisnika „prelista“ samo prvu i eventualno drugu stranicu google-a, u potrazi za željenim proizvodima ili informacijama.

Optimizacija internet prodavnica, ili SEO (Search engine optimization) u tom pogledu podrazumeva upotrebu jakih, ključnih reči, fraza i izraza čijim korišćenjem će se poboljšati pozicija u pretragama. Najčešće, SEO proces vrše specijalizovani stručnjaci marketinških agencija.

Internet prodavnica mesto je sigurne i bezbedne kupovine

Danas imamo sve veći broj kupaca koji kupuju od kuće. Činjenica je ipak da bi taj broj mogao mnogo brže da raste, ali veliki broj potencijalnih potrošača ima strepnju od poručivanja iz internet prodavnica. Razlog što mnoge osobe imaju odbojnost, jeste bojazan da li će dobiti željeni proizvod, po navedenoj ceni i da li su realno prikazani svi podaci i svojstva, kao i da li će njihovi podaci biti zaštićeni.

Kvalitetna internet prodavnica koja je maksimalno transparentna, bogata informacijama i svim kontakt podacima od značaja za kupovinu i isporuku, uliva poverenje i pruža osećaj sigurnosti. Pored toga, važno je da postoji politika privatnosti i zaštita podataka o ličnosti. Tako da, iako izostaje fizički kontakt u procesu kupovine i prodaje, uverenje u bezbednost podataka i mogućnost komunikacije i reklamacije pruža dodatnu sigurnost za poručivanje iz internet prodavnica.

Internet prodavnica mora biti bogata informacijama od značaja za isporuku

Iako je primarna svrha koju ima internet prodavnica pronalaženje, izbor i poručivanje artikala putem internet platforme, potrebno je da sve neophodne informacije kupcima budu dostupne. Obuhvatanje važnih informacija u vezi sa porudžbinama na jednom mestu, značajno može uvećati broj porudžbina. Tu se pre svega misli na informisanje u vezi sa postupkom naručivanja proizvoda, rokovima i uslovima isporuke. Internet prodavnica omogućava da proizvodi budu isporučeni na kućnu adresu i zato je neophodno da kupci budu sigurni da će tražene proizvode i dobiti.

Uslovi isporuke u pogledu rokova i cena poštarine, odnosno dostave, moraju biti deo internet prodavnica u odeljku za poručivanje. Važan i nekada opredeljujući faktor da li će se neki proizvod kupiti online može biti cena, oznaka akcije i vrlo često iznos poštarine.

Internet prodavnica zahteva redovno ažuriranje i održavanje

Bez obzira na vrstu delatnosti, obim i karakter poslovanja, svaka internet prodavnica zahteva redovno održavanje i ažuriranje podataka. Najvažniji su raspoloživost proizvoda i cena. Sigurno da nijednom kupcu ne bi odgovaralo da proizvod bude raspoloživ, a da se taj podatak promeni u kratkom roku, što važi i za cenu. Transparentnost, ažurnost i jasnoća sadržaja ključni su faktori uspešne kupovine i popularnosti koju će imati internet prodavnica. Ažuriranje podataka treba da bude blagovremeno, i da u svakom trenutku tražena informacija bude realna, potpuna i tačna.

Ovu uslugu mogu vršiti marketinške agencije, a mogu i klijenti biti obučeni da samostalno vrše sve promene. Važna napomena je da internet prodavnica nema radno vreme, već „radi“ 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji i tokom čitave godine, što govori o potrebi ažuriranja i tačnosti podataka.

Internet prodavnica kao važno svojstvo ima praktičnost u upravljanju

Pored svih navedenih saveta i faktora uspeha, internet prodavnica treba da bude vrlo jednostavna za korišćenje i snalaženje, kako korisnika, tako i zaposlenih u kompanijama. Ukoliko je internet prodavnica konfuzno mesto, bez jasnih putokaza za izbor i poručivanje, kupac će vrlo verovatno odustati od kupovine. Da do toga ne bi došlo, savet je da internet prodavnica bude praktična, da kupac uz nekoliko sledećih poteza dođe do kupovine: pronalazak proizvoda, izbor modela i količina, stavljanje u korpu, unos podataka, uvid u račun i cene, i proces je završen. Što je internet prodavnica jednostavnija, to će svim generacijama biti lakše da se snalaze na sajtu i poruče željeni artikal.

Internet prodavnica treba da ima moderan i unikatan dizajn i izgled

Na nivo uspeha koji će internet prodavnica ostvariti utiče i odabrano dizajnersko rešenje. Kombinacija boja treba da bude odabrana prema prepoznatljivim bojama kompanije, uz slike i opise proizvoda. Isto važi i za slova, koja se najčešće preklapaju sa odabirom stilova za logo. Privlačnost, jedinstvenost i atraktivnost koju ima internet prodavnica, za kupce biće veliki pokazatelji imidža i može podstaći na kupovinu i razvoj lojalnosti.

U nemilosrdnoj borbi sa konkurencijom, pored cene i svih vidljivih elemenata, vodeći dizajnovi igraju veliku ulogu u pogledu rasporeda teksta, slika i kombinacije boja. Takođe, izgled internet prodavnica može uticati na zadovoljstvo kupaca, jer je bitno da na svakom uređaju bude omogućen isti i potpuni pregled stranice – mobilnom telefonu različitih generacija, tablet uređaju i računaru.

Internet prodavnica povezana je sa društvenim mrežama

Savet koji dolazi iz sveta internet komunikacija sugeriše povezivanje internet prodavnica sa društvenim mrežama. Naime, one su središte mnogih aktivnosti i veliki broj korisnika podstaknuto je na kupovinu posredstvom neke društvene mreže i stranica, pre nego samo pregledanjem sajta kompanije.

Takođe, veliki broj komentara, utisaka i objava može uticati da se određeni sajt promoviše i internet prodavnica preporuči. Mnoge kompanije pozivaju na posećivanje društvenih mreža iz internet prodavnica, i obrnuto. Promocija sajtova na društvenim mrežama ima veliki značaj za ostvarivanje poslovnog uspeha i razvoj poznatih internet prodavnica, izvan granica jedne zemlje. Kasnije, na tim osnovama moguće je razvijati ponudu artikala dostupnih za internacionalnu prodaju. To potvrđuje značaj komunikacija i poslovanja na internetu.

Internet prodavnica treba da bude mesto na kome se odvija veliki broj porudžbina, komunikacija i uspešnih poslovnih saradnji. Da bi se ostvarila prepoznatljivost, promocija i vidljivost na internetu, savet je da se kontaktiraju stručnjaci u oblasti web dizajniranja i izrade sajtova i online prodavnica. Tu smo zbog vas i za vas. Budite slobodni i kontaktirajte nas za svaki savet i kreaciju da bi vaša internet prodavnica bila mesto obimnih, sigurnih i idealnih kupovina.