SEO optimizacija

SEO optimizacija sajta za pretraživače

SEO optimizacija sajta za pretraživače je prvi korak koji morate da napravite nakon izrade svog sajta

seo optimizacija sajta,optimizacija sajta,seo,za pretraživače

Šta pretraživači tačno traže? Kako možete dizajnirati Vaš sajt da zadovolji i posetioce/potrošače, ali i Google, Bing i ostale pretraživače? I najvažnije pitanje: kako vam SEO optimizacija sajta može pomoći da prisustvo na internetu unovčite?

SEO optimizacija podrazumeva prilagođavanje sajta i menjanje sadržaja u cillju boljeg pozicioniranja na pretraživačima.

Samim tim, optimizacija sajta čini da menjanje sadržaja, kako bi bio funkcionalniji, obezbedi više posetilaca koji će se duže zadržati na sajtu. SEO se konstantno menja prema zahtevima/promenama koje diktiraju pretraživači kao što su Google, Yahoo i Bing.

Ove promene trenutno se dešavaju brže nego što bismo voleli. Iz tog razloga, termin SEO se gotovo gubi iz upotrebe. Menja ga termin SEM, skraćeno od Search Engine Marketing. SEO ili SEM igra najveću ulogu u optimizaciji Vašeg sajta.

Organska SEO optimizacija sajta

S8 Studio bavi se organskom optimizacijom sajta, tehnikama koji utiču na bolji plasman vašeg sajta na organskim rezultatima pretrage pretraživača.

Primeri tehnika organske optimizacije sajta uključuju korišćenje kljućnih reči, analiza ključnih reči i fraza, backlinking. Link building služi za poboljšanje popularnosti sajta, kao i pisanje sadržaja relevantnih za korisnike i posetioce vašeg sajta.

SEO optimizacija sajta je proces poboljšanja kvaliteta i kvantiteta internet saobraćaja prema vašem sajtu uz pomoć serije dokazanih SEO tehnika koje pomažu da vaš sajt postigne bolji položaj na velikim pretraživačima pomoću određenih ključnih reči i fraza koje korisnici kucaju u polje pretrage.

Onog momenta kada se prikažu rezultati pretrage, sigurno je da ćete kliknuti na linkove na prvoj strani rezultata, jer su oni najrelevantniji za pojam koji ste ukucali u pretrazi.

Na bolji rezultat SEO optimizacije sajta znatno utiče i redovno održavanje sajta, što znači da, ukoliko sajt redovno dopunjujete kvalitetnim sadržajem, vaš sajt naći na boljoj poziciji.

Zašto je važna SEO optimizacija sajta?

Od same pojave interneta, velika borba se vodi za svoje mesto na prvoj strani Google-a.

Statistika kaže da prosečan korisnik interneta koji traži određeni termin, retko prelazi sa prve strane na drugu. Logičan zaključak je da, ukoliko se ne nalazati na prvoj strani organske pretrage, male su šanse da neko pronađe vaš sajt.

Sa druge strane, vaša pozicija na prvoj strani na Google pretraživaču (kao najčešće korišćenom), donosi vam mnogo više potencijalnih mušterija, samim tim i veći profit.

Ukoliko želite da vas potencijalni klijenti brže i lakše pronađu, zatražite procenu optimizacije vašeg sajta ovde.

Najčešće pitanje: Da li je tek završen sajt automatski optimizovan za pretraživače?

Upravo završen, vaš sajt neće automatski biti popisan i indeksiran od strane pretraživača, a sve češće se može čuti izjava da će se sajt sam od sebe pojaviti na vrhu stranica rezultata pretraživača.

Postoji mnogo, mnogo jednostavnih SEO zadataka, kao i onih mnogo složenijih, koji moraju biti namenjeni botovima pretraživača kako bi popisali, indeksirali i na kraju počeli rangirati vašu sajt na rezultatima pretraga.

Da bismo pokrili sve ciljeve, optimizaciju radimo po našoj listi tačaka koja obuhvata tehničke elemente, osnovne sadržaje na stranici i off-page signale.

Kada je revizija SEO završena, izveštavamo vas o rezultatima analize i strateškim preporukama koje su izvodljive – pretvarajući vaš sajt u celodnevnu radnu mašinu usmerenu na sticanje novih korisnika i pretvaranje.

Naša kontrolna lista:

» Google analitika i pretraga
» Provera statusa konzole za pretraživanje
» Sadržaj i indeksiranje
» Analiza na stranicama
» Analiza rangiranja ključnih reči
» Analiza internog linkovanja

Procesi optimizacije sajta

Popunjavamo listu za identifikaciju svih mogućnosti i nedostataka koji doprinose učinku vašeg sajta u potrazi.
Pišemo jedinstvene meta opise sa ciljem povećanja stope klikova na vaš sajt.
Pratimo stranice sa kojih je posetilac došao na vaš sajt

Naš detaljni proces optimizacije pretrage daje pozitivno iskustvo od trenutka kada nam pošaljete upit za optimizaciju vašeg sajta za pretraživača.

Koliko su važne ključne reči za SEO?

U ranim danima digitalnog marketinga, dobra SEO optimizacija sajta značila je: ključne reči – i to puno njih. U pokušaju da se rangiraju na stranici sa rezultatima pretraživača, stručnjaci za SEO su pisali sadržaj sa gomilanim ključnim rečima, mnogo puta bez ikakvog smisla.

Vremena su se promenila. Google sada kažnjava sajtove za „gomilanje ključnih reči“, koje Google opisuje kao „gomilanje sadržaja sajta sa ključnim rečima ili brojevima u pokušaju da se manipuliše rangom sajta u rezultatima Google pretrage.“ Gomilanje ključnih reči, kaže Google, „rezultira negativnim iskustvom korisnika i možete srušiti poziciju vašeg sajta. “
Prema Googleu, gomilanje ključnih reči može biti u sledećim oblicima:

• Dugačke liste ključnih reči bez ikakvog konteksta ili smisla
• Blokovi teksta koji navode gradove i države za koji se sajt pokušava rangirati
• Ponavljanje iste reči ili fraze toliko često da zvuči neprirodno

U današnje vreme, Google rangira sajtove zasnovane na tome koliko su relevantni i vredni za posetioce, tako da će sajt s popisom ključnih reči, ali bez bilo kakvog pratećeg sadržaja, ili sa sadržajem koji je jasno napisan za korišćenje više ključnih reči umesto pružanja korisnih informacija, biti kažnjen od strane Google-a.

Ključne reči su manje važne za pretragu nego što su nekada bile. Studija o rangirajućim faktorima od strane SEMRush-a otkrila je da su ključne reči manje važne od 11 drugih faktora rangiranja, uključujući posete sajtu, vreme provedenom na njemu, stopi odlaska sa sajta, dužini sadržaja.

Prema izveštaju, upotreba ključnih reči je jedna od najpopularnijih SEO tehnika, ali „prisustvo ključnih reči u naslovu, meta opis i telo teksta pokazalo se značajno manje uticajnim od drugih faktora“.

Efektivno korišćenje ključnih reči

Ključne reči su još važne, samo ih treba koristiti na pravi način. Prema Google-u, vaš cilj treba da bude „fokusiranje na stvaranje korisnog i bogatog informacionog sadržaja koji koristi ključne reči na odgovarajući način i u kontekstu“.

Google postaje bolji u razumevanju namere korisnika i merenju relevantnosti sadržaja, što znači da je u stanju da vidi više od onoga što korisnik kuca u polje za pretragu da bi razumeo ono što stvarno traži, te da prikazuje rezultate koji ispunjavaju tu potrebu. Zbog toga, sadržaj treba pisati za korisnika, a ne za ključnu reč.

Međutim, još uvek postoji korelacija između sadržaja punim ključnim rečima i pozicije na pretraživačima. Prema izveštaju SEMRush-a, „preko 75% sajtova od 20 prvih rezultata na pretrazi ima ključne reči u svom sadržaju i preko 60% ih ima u svom naslovu.“

Zato zadržite te ključne reči u svom sadržaju, ali budite sigurni da se pojavljuju u prirodnom kontekstu i da vaš sadržaj pruža stvarnu vrednost posetiocima vašeg sajta. Ako pišete vredan sadržaj koji će biti koristan za čitaoce koji su došli na vaš sajt kroz pretragu ključnih reči, vaše ključne reči verovatno imaju kontekst u vašem sadržaju, a Google će vas nagraditi višim rangom pretraživanja.

Optimizacija sajta – procesi

Popunjavamo listu za identifikaciju svih mogućnosti i nedostataka koji doprinose učinku vašeg sajta u potrazi.

Bez obzira da li pišemo jedinstvene meta opise sa ciljem povećanja stope klikova na vaš sajt ili pratimo stranice sa kojih je posetilac došao na vaš sajt, naš detaljni proces optimizacije pretrage daje pozitivno iskustvo u trenutku kada nam pošaljete upit za optimizaciju vašeg sajta za pretraživača.

Otkrivanje ključnih reči

Naš istraživački proces započinjemo identifikovanjem najtraženijih ključnih reči/fraza u vašoj delatnosti, kombinujući sajtove konkurencije i alate za analizu ključnih reči.

Zatim istražujemo samu konkurenciju koristeći izabrane ključne reči kako bismo identifikovali tipove rangiranja sadržaja na stranicama sa rezultatima pretraživanja.

Optimizacija sajta na stranici

Korišćenjem novo otkrivenih skupova ključnih reči optimizijemo specifične elemente i meta podatke na stranici, važne faktore koji pomažu pretraživačima pri razumevanju tematike vašeg sajta.

Ovo može uključivati pisanje jedinstvenih alt tagova, naslova i meta opisa.

Takođe optimizujemo vaš sadržaj pomoću strateškog internog linkovanja i postavljanja ključnih reči.

Analitika sajta

Postavićemo napredni kod za praćenje konverzija na vašem sajtu kako bismo izmerili njegov uspeh.

Analiziramo ciljeve i podatke na nedeljnom, mesečnom i kvartalnom nivou kako bismo identifikovali nove mogućnosti i bili sigurni da ispunjavamo vaša očekivanja.

6 odgovora na pitanje zašto je bitna optimizacija sajta

 

Internet pozicija koja je mnogo više od rednog broja

Spektar usluga koje pružaju marketinške agencije veoma je raznolik. Obično počinje sa potrebama oglašavanja u realnom i online svetu i nastavlja se kreiranjem web sajtova.

Zatim sledi dodavanje sadržaja, održavanje sajta i paralelno razvoj društvenih mreža. Do stranica na internetu dolazi se unošenjem pojmova i naziva u pretraživač – Google, Bing ili neki drugi.

Posvećivanje pažnje poziciji na pretragama svakog web sajta veoma je značajno za njegovu vidljivost, posećenost i prepoznatljivost među korisnicima na internetu.

Ta pozicija na određenoj strani pretraživača direktno zavisi od bavljenja optimizacije sajta.

Optimizacija sajta

SEO ili Search Engine Optimization predstavlja kontinuirani proces pozicioniranja sajta ili druge stranice na pretraživaču na što boljem mestu u pretragama, uz tehnike i metode prilagođavanja sadržaja na vašim stranicama.

Tehnike optimizacije koje se koriste rezultat su stručnosti marketinških timova – agencija koje poznaju taktike za privlačenje korisnika i imaju ideje kako da sadržaj bude jedinstveno, a vrlo atraktivno kreiran.

Uz upotrebu ključnih reči i fraza koje se učestalo i na određen način ponavljaju, vrši se optimizacija smišljenih tekstova i sadržaja.

Pretragom određene ključne reči od strane korisnika interneta, vaš sajt će se prikazivati visoko na prvoj stranici pretraživača ako je posvećenost  optimizaciji sajta visoka – čak i na prvom mestu, uz naš tim profesionalaca.

Optimizacija sajta daje bolju poziciju na pretragama

Svrha funkcionisanja web sajta jeste što veći broj poseta korisnika, vremena zadržavanja internet posetilaca i obavljanje kupovine.

Kako je ta svrha upravo ključna za razvoj biznisa, optimizacija sajta utiče da vaš sajt bude rangiran na što većoj poziciji, najčešće na Google pretragama.

Uz upotrebu izraza i ključnih reči koje se ponavljaju, povezuju i „linkuju“ ka određenim drugim sadržajima i web stranicama, omogućava se optimizacija.

Dalje se pretragom baš tih reči ili kombinacije omogućava da sajt bude na prvoj stranici pretrage i što boljem mestu na delu koji svi najčešće gledaju.

Optimizacija čini da sajt bude visoko pozicioniran na prvoj strani pretraživača, što je bitno jer većina korisnika uopšte ne gleda drugu, niti sve naredne strane pretrage.

Bolja pozicija na pretragama omogućava da korisnici brzo, lako i pre drugih ponuđenih web sajtova ugledaju baš vaš, a zatim posete i pronađu traženi proizvod, uslugu ili informaciju.

S obzirom da se pretrage često vrše da bi se pronašla što brže neka informacija, korisnici obično pogledaju prvih nekoliko sajtova, naravno na prvoj strani Google-a ili drugog pretraživača.

Naša agencija bavi se SEO procesom uz maksimalno korišćenje raspoloživih tehnika i brzo poboljšanje pozicije na pretragama.

Uz optimizaciju, aktivno radimo na kvalitetu plasiranog sadržaja.

Optimizacija sajta omogućava trajnije zadržavanje posetilaca na sajtu

Optimizacija sajta ne može se vršiti čisto ubacivanjem ključnih reči i fraza, bez logičke veze.

Naprotiv, treba da bude vrlo smislen proces, sa unapred definisanim ciljem i sadržajem koji će privući korisnike, ali i zadržati ih da pogledaju šta ste im spremili u online prezentaciji.

Ukoliko novi posetilac dođe na web sajt i ne pronađe ništa interesantno zbog čega bi se tu i zadržao, verovatno se neće naći ponovo na istoj web adresi, bez obzira na poziciju koju ste uz optimizaciju izgradili.

Zato, važno je da sadržaj bude kreiran uz SEO proces i kvalitetno kombinovanje tekstualnih formi, ilustracija i video snimaka koje će učiniti da web sajt ima nešto da ponudi svakom posetiocu.

SEO proces čini da sadržaj pored bolje pozicije, dobije novu notu kvaliteta, jedinstvenosti i interesovanja.

Zadržavanje je jedan od faktora uspešnog funkcionisanja web sajtova, kako firmi, tako i pojedinaca.

Ukoliko se zadrži i pogleda opcije na sajtu, moguće je da će posetilac postati potencijalni, ali i redovni kupac.

Na taj način svha sajta u pogledu online kupovine, pored informisanja je ispunjena. Naš tim spreman je da vaš sajt održava prema potrebama i ciljevima koje želite da ostvarite, kao i u vremenskom periodu koji smatrate odgovarajućim.

Optimizacija sajta pozitivno utiče na održavanje web sajta

Web sajt mesto je koje se kreira sa ciljem privlačenja i zadržavanja što većeg broja posetilaca.

Pored same optimizacije sadržaja koja utiče na poziciju, posete i vreme „razgledanja“ sajta, neophodno je aktivno baviti se aktuelnošću stranica.

Tako, aktivno održavanje web sajta u pogledu plasiranja novih informacija, vesti i svih formi sadržaja, čini da optimizacija bude potpuna.

Ukoliko posetioci primete da su podaci zastareli, ili da u internet prodavnici nisu ažurirane cene, količine i slično, neće moći da steknu poverenje i iskustvo u sjajnoj online kupovini.

Zato, uz SEO proces kreiraju se novi sadržaji sa još novijim ključnim rečima, pozivaju se linkovi drugih i novih stranica, kao i skraćuje put od primarne stranice sajta do internet prodavnice.

Uz aktivnu optimizaciju spajaju se dve funkcije – dobra pozicioniranost, ali i posećenost sajta usled ažurnosti i redovnog plasiranja novih informacija.

Svestranost tekstualnih i ilustrativnih formi daje priliku da sajt uvek bude inovativan, unikatan i ispunjen aktuelnim informacijama.

Na primer, moguće je kreirati savremene blogove sa popularnim temama i ujedno uz ključne reči stvoriti čvrstu optimizaciju. To će ujedno poboljšati poziciju na pretragama, ali i biti zanimljivo za čitanje posetilaca.

Upravo je ovo još jedan razlog zašto posetioci dolaze na vaš web sajt – čitaju korisne, zanimljive i edukativne tekstove.

Naša agencija bavi se optimizacijom sajta uz kreiranje interesantnih sadržaja – copywriting na potrebne teme, plasiranje propagandnih poruka, tematskih objava i mnogo toga drugog, deo je bez kojeg SEO proces ne zamišljamo potpunim.

Optimizacija sajta utiče na poslovne rezultate

Činjenica je da optimizacija sajta ima primarnu ulogu u poboljšavanju pozicije u pretragama na Google-u i srodnim pretraživačima. Sveukupnost pozitivnih efekata meri se nedvosmisleno unapređenjem biznisa u svim sferama.

Poslovni rezultati mere se u pogledu povećanja prihoda od prodaje, smanjenja troškova i nivoa profita, zahvaljujući velikom uticaju marketinga i svih sfera biznisa.

Ovo je jednostavno shvaćena i direktna veza između optimizacije web sajta i ostvarenja viših nivoa prihoda od prodaje.

Naime, web sajt koji je visoko rangiran u pretragama na prvoj stranici pretraživača više je vidljiv i češće posećen. Sa rastom broja poseta, stvara se mogućnost za ostvarenje saradnje – bilo putem internet prodavnice, ili odlukom da se poseti poslovni objekat i proizvod kupi, ili usluga realizuje direktnim putem.

Optimizacija sajta daje značajna poboljšanja obima prodaje, usled većeg broja poseta web sajta i internet prodavnice – što rezultira obavljenim kupovinama u slučaju pronalaženja traženog proizvoda ili usluge.

Svaka poseta na web sajtu može da znači novog potencijalnog kupca.

Uz zadovoljstvo obavljenom kupovinom, on može postati redovan kupac, koji je odan i lojalan jednoj kompaniji, njenim proizvodima ili uslugama. Bez obzira na konkurente, razvoj poverenja čini da lojalni kupci vaše proizvode i usluge vide kao nešto bez čega ne mogu i jednostavno – stil života.

U tome leži značaj da vas internet korisnik u moru drugih sajtova pronađe brzo, lako i efikasno – na prvoj strani pretrage i što višoj poziciji.

To je zadatak optimizacije sajta, koji treba da se izvršava dugoročno, bez odustajanja i sumnje u poslovne rezultate. Naš profesionalni tim poznaje SEO tehnike i metode za postizanje ciljeva i njihovo reflektovanje na sve veće, dugoročnije i snažnije obime prodaje putem interneta, ali i u prodajnim objektima.

Optimizacija sajta analizira sve aspekte online poslovanja

Ukoliko želite da vidite rezultate ukupnog napora usmerenog ka internet nastupu i prezentovanju drugima, pravi način sa višestrukim efektima jeste optimizacija sajta.

Uz alate koji omogućavaju praćenje ostvarenja uspeha – broja poseta, pretraga ključnih reči, obavljenih kupovina i poslatih zahteva i upita, daje se prilika da se analizira nivo ostvarenja svih postavljenih ciljeva.

Optimizacija sajta se vrši na osnovu kreirane tehničke liste, sa osnovnim tačkama kontrole.

Dobijajući rezultae analize, stvaraju se strateške mogućnosti za unapređenje web sajta u pogledu optimizacije sajta.

Na taj način sajt svakog vlasnika postaje mesto na kome se vrše ekspertski poduhvati sa ciljem sticanja novih posetilaca, potencijalnih i stvarnih kupaca.

Uz adekvatne SEO alate formira se kontrolna lista za stvaranje strategija i praćenje ostvarenja efekata marketinških taktika kreiranih za potrebe optimizacije na internetu.

Kontrolna lista koja se koristi za analizu sadržaja za optimizaciju, razlikuje se od agencije do agencije.

Možemo slobodno istaći da je naša lista potpuna, inovativna i zasnovana na vrhunskim alatima analize i provere uspešnosti. Tako, na njoj se nalaze brojne analize: rangiranja i pozicioniranja ključnih reči, internog linkovanja stranica i slično.

Takođe, obuhvaćeno je i indeksiranje, provera pretraga i analize na osnovu dobijenih podataka u okviru strategije optimizacije sajta.

Zbog svega toga, naša agencija vrlo posvećeno i odgovorno pristupa svakoj analizi, razvoju strategije, njenoj primeni i merenju ostvarenih rezultata.

SEO optimizacija daje kvalitetne i merljive rezultate

Mnogo je načina da se ostvari jedinstvenost u svetu online komunikacija i saradnje.

Neki od njih su jasno definisani i jednostavno se realizuju. Ipak, mnoge tehnike daju rezultate koje je teško meriti, objasniti i izvesti zaključak iz sprovedene analize.

Za razliku od njih, optimizacija sajta daje višestruke koristi i ciljevi koji se postave mogu biti nedvosmisleno objašnjeni i izmereni.

Tako, cilj optimizacije sajta može da bude povećanje broja poseta na web sajtu u određenom procentu u posmatranom vremenu od na primer nekoliko meseci.

Pored toga, cilj može da bude i povećanje obima prodaje, vremena zadržavanja na web sajtu i „deljenja“ sadržaja. Najčešći cilj svakako je poboljšanje pozicije u Google pretragama za određeni broj mesta.

To ne samo da je merljivo, već je i jasno vidljivo kada se unesu u pretragu određena reč, ili kombinacija više njih.

SEO optimizacija daje jasne, merljive i nedvosmislene rezultate za online poslovanje. Samim tim, svaki klijent može izraziti zadovoljstvo ili težnju ka dodatnim unapređenjima, u slučaju da takvi postignuti rezultati nisu zadovoljavajući.

Uz kvalitetno sprovedene SEO alate, postojanje tehničke kontrolne liste aspekata koji se prate i posvećivanju pažnje potrebama korisnika interneta, rezultati sigurno neće izostati.

Brzo merenje i pronalazak strategija za unapređivanje dostignutog nivoa ciljeva, može biti zadatak marketinških stručnjaka i agencije kao što je naša.

U svakom trenutku naš tim može predložiti inovativan način za optimizaciju pozicije na pretragama ili samog sadržaja vašeg web sajta.

Korišćenje savremenih tehnika i alata daje brze, lako merljive i rezultate kojima ćete biti ponosni. Jednom formirana visoka pozicija treba da bude aktivno održavana kvalitetnim tekstualnim sadržajem, ažuriranjem internet prodavnice i posvećenim vođenjem društvenih mreža.

Optimizacija sajta proces je bez kojeg je teško zamisliti poslovanje na internetu, tačnije uspešnu borbu sa ne tako malobrojnom konkurencijom.

Svaka ozbiljna kompanija, organizacija i preduzetnik teži da ostvari što bolje poslovne rezultate u pogledu povećanog obima prodaje, nivoa prihoda i profita.

Da bi to bilo realno ostvareno, mora se posvetiti pažnja kreiranju imidža i prepoznatljivosti na internetu uz visoko pozicioniranje na prvoj strani pretraživača. To je bitan korak za stvaranje veće vidljivosti i prepoznatljivosti u javnosti.

A uz veću prepoznatljivost, tu je i raspitivanje internet korisnika, pretrage i „guglanje“ o proizvodima i uslugama.

Sve što je navedeno može rezultirati posetom internet prodavnice, razgledanjem i kupovinom.

Možda u nekom trenutku i neće biti rezultat kupovina, ali sigurno će verovatnoća za korak porudžbine biti veća nego kada se optimizacija sajta zanemari u potpunosti.

Optimizacija sajta moćno je sredstvo za kreiranje imidža i prepoznatljivosti uz visok rang, što stvara dugoročne mogućnosti za brendiranje i diferenciranje od konkurencije.

Ukoliko vaš web sajt nije na prvoj strani pretrage, nema aktuelan i prilagođen sadržaj, potrebna vam je optimizacija sajta, i to u što kraćem vremenskom roku.

U slučaju da vaš tim nije spreman da se bavi ovim inovativnim alatima, ili nema prostora pored redovnih aktivnosti, naša agencija tu je da učini svaki vaš sadržaj prepoznatljivim.

Bilo da se radi o optimizaciji na pretraživaču – „off-site“ SEO radi povećanja vidljivosti i broja poseta, ili „on-site“ SEO procesu unapređivanja sadržaja na web sajtu, radi boljeg kvaliteta i rangiranja, naš profesionalni tim ima jedinstvene strategije za vas.

Ono što je bitno istaći, jeste da optimizacija sajta neminovno treba da bude deo nastupa na internetu, jer je to jedan od uspešnih načina da vaš web sajt bude prepoznatljiv na prvoj strani, sa kvalitetnim sadržajem i lojalnim posetiocima koji će sa nestrpljenjem čekati svaku aktuelnu objavu.

Lokalni SEO ili lokalna optimizacija za pretraživače je tipičan SEO pristup koji uključuje postavljanje strategija za poboljšanje lokalnog prisustva vaše kompanije.

lokalni seo

Vaši potencijalni klijenti će moći brže da lociraju vašu kompaniju kada traže proizvode ili usluge ako poboljšate svoju efikasnost pretrage. Lokalni SEO može biti toliko moćan.

Ipak, većina kompanija ne uspeva u lokalnom SEO zbog loše strategije, a ne zbog nedostatka resursa. Čak i ako sarađujete sa lokalnom SEO firmom, ako nemate praktičan pristup, vaši napori za lokalni SEO će propasti.

Statistike o lokalnoj pretrazi

Pažljivim prilagođavanjem plana možete smanjiti troškove lokalnog SEO-a.

Ključno je da znate kako se vaši idealni klijenti ponašaju kako biste mogli koristiti relevantne pristupe. Evo nekoliko činjenica za početak.

90% potrošača koristi internet za istraživanje lokalnog biznisa

Ljudi se oslanjaju na moć interneta i rezultata pretrage da bi dobili detalje o kompanijama u njihovoj blizini u današnjem digitalnom svetu.

82% ljudi proverava onlajn procene kompanija tokom lokalne pretrage

Ljudi čitaju onlajn recenzije više od bilo koje druge vrste sadržaja na internetu, prema nedavnoj anketi o optimizaciji lokalnih pretraživača, pošto se one računaju kao lične reference.

Pročitajte i: Zašto su Google recenzije važne i kako ih tražiti

Kada odlučuje, prosečan kupac potroši 13 minuta i 45 sekundi čitajući internet recenzije

Recenzije korisnika su dobro poznate po svojoj sposobnosti da utiču na odluke o kupovini. Ljudi koriste onlajn recenzije da bi saznali više o kompaniji, što se vidi iz statistike lokalnog SEO-a.

Ali oni ne samo da čitaju ono što je pred njima već se i trude se da pronađu ovakve informacije. Zbog toga je toliko važno zadržati dobru reputaciju na mreži.

Statistike lokalnog SEO-a i mobilnih korisnika

Broj korisnika pametnih telefona u stalnom je porastu širom sveta.

Kao rezultat toga, sve veći broj kupaca će koristiti svoje mobilne uređaje da bi vas locirali. Da biste pomogli svom biznisu u lokalnoj SEO strategiji, pogledajte sledeće podatke o mobilnom SEO-u.

52,94% korisnika interneta širom sveta koristi mobilne telefone za lokalne pretrage

I preko 30% svih telefonskih pretraga je povezano sa lokacijom, što ukazuje da se potrošači sve više oslanjaju na svoje telefone da bi dobili informacije o lokalnim kompanijama.

Korisnici koji pretražuju radno vreme obližnje prodavnice čine 54% ovih pretraga.

Otprilike 84% svih pretraga „u mojoj blizini“ se obavlja na mobilnim uređajima

Sa preko 5,27 milijardi mobilnih korisnika širom sveta, nije ni čudo što telefonske pretrage sa lokalnom namenom čine ogromnu većinu svih pretraga. Između 2019. i 2021. godine, pretrage za „gde kupiti  … u blizini“ su porasle za 300%, a pretrage za „prodavnica otvorena u blizini“ porasle su za 350%

Skoro 67% korisnika mobilnih uređaja sklonije je kupovini od preduzeća koja imaju web sajt prilagođen mobilnim uređajima

Svakog meseca korisnici mobilnih uređaja vrše preko 97 milijardi lokalnih pretraga.

Uhvatiti čak i mali deo tih pretraga može biti od velike koristi za vašu kompaniju. Ali, da biste to uspešno uradili, prvo morate da napravite web sajt prilagođen mobilnim uređajima.

76% ljudi koji koriste svoje telefone da bi pronašli lokalna preduzeća ih poseti u roku od jednog dana.

Ako još uvek niste odlučili da li se trošak lokalnog SEO-a isplati, onda vam ova lokalna SEO statistika može pomoći.

76% mobilnih pretraga prati poseta prodavnici kao rezultat informacija pronađenih na mreži.

Čak više od četvrtine tih pretraga vodi do kupovine.

Ukoliko Vam je potreban lokalni SEO, ekipa S8 Studija stoji Vam na raspolaganju.

Za bilo koje poslovanje, SEO (optimizacija sajta za pretraživače) je od suštinskog značaja.

SEO savet

U današnjem okruženju sa sve većom gužvom, gde se algoritmi uvek menjaju, od ključne je važnosti da se fokusirate na odgovarajuće SEO savete i strategije za povećanje organskog saobraćaja.

Prema nedavnom istraživanju, 75% korisnika nikada ne ide dalje od prve stranice rezultata pretrage.

To znači da većina korisnika koji pretražuju veb dobijaju ono što traže skoro momentalno, a ako vaš veb sajt nije visoko rangiran, vašim potencijalnim klijentima će biti teško da vas pronađu, ako uopšte.

Optimizacija za pretraživače (SEO) je ključna za povećanje saobraćaja na vašoj veb lokaciji i privlačenje više potencijalnih klijenata. Ali kako se zaista možete izdvojiti iz gomile u ovom dobu preopterećenosti informacijama?

Uzmite u obzir ove SEO savete kada prilagođavate i fokusirate svoju strategiju u 2022. da biste videli više uspeha u SEO-u.

Neka vam kvalitet sadržaja bude prioritet

Koncentrisanje na kvalitet sadržaja i dalje je broj jedan SEO savet.

Uprkos činjenici da se Google-ovi algoritmi redovno menjaju, njihova najbitnija stvar je uvek bila ista: kvalitet. Google nastoji da promoviše i rangira veb stranice koje svojim korisnicima pružaju korisne, vredne i relevantne informacije.

Morate da naglasite pouzdanost svojih veb stranica iznad svega ostalog da biste se bolje rangirali u rezultatima pretrage.

Ako niste sigurni šta kvalitet podrazumeva, uzmite u obzir sledeće signale kvaliteta koje Google koristi prilikom rangiranja veb stranica: Copy koji je i sveobuhvatan i tematski bogat, sadržaj koji se brzo učitava, zanimljiv i estetski stabilan, interne i eksterne veze koje su relevantne, velika relevantnost i zadovoljavnje namere pretrage.

Google postaje sve bolji u uočavanju signala kvaliteta, pa čak i ako domeni vaših rivala imaju veću reputaciju, i dalje ih možete prestići ako Google smatra da je vaš sadržaj korisniji i informativniji.

Kvalitet stranica

Kvalitet veb stranice određuje ne samo njen sadržaj, već i koliko dobro funkcioniše za korisnike. Tehnička funkcionalnost vaše veb stranice biće još važnija za uspeh SEO-a 2022. godine, prema najnovijoj Google-ovoj nadogradnji – Page Experience.

Google procenjuje tehničko iskustvo veb stranice u sledećim oblastima:

Core Web Vitals: Stranice sa visokim učinkom imaju snažne osnovne vitalne vrednosti za veb.

Prilagođenost mobilnim uređajima: Na mobilnim uređajima stranice moraju brzo da se učitavaju i da se prilagode.

Bezbednost stranica: Google preferira stranice koje koriste HTTPS protokole i pružaju potrošačima bezbedno i bezbedno iskustvo surfovanja.

Jedan od najvažnijih SEO saveta je da proverite svoje osnovne vrednosti sajta. Ako je bilo koju od vaših stranica Google označio kao da ima nedoumice u vezi sa Core Veb Vitals, malo je verovatno da će biti visoko rangirane dok se problemi sa performansama ne otklone.

Koristite duge ključne reči i ključne reči sa malom konkurencijom

Ako sprovodite SEO strategiju u konkurentnoj industriji, može biti potrebno više vremena i truda da se rangirate na prvoj stranici, posebno ako ciljate konkurentne ključne reči.

U tom procesu identifikujte manje konkurentne ili dugačke ključne reči koje imaju sličnu nameru pretrage, ali je lakše rangirati da bi počele da donose saobraćaj na vašu veb lokaciju. Ovaj SEO savet obično uključuje više rada i učenja, ali se isplati ako želite da počnete da generišete klikove ranije. Na duge staze, kako autoritet vašeg sajta bude rastao, moći ćete da se rangirate za one konkurentnije fraze.

Ojačajte svoju SEO analitiku

Ako nemate jasno razumevanje vaših trenutnih rangova ključnih reči, kako možete poboljšati svoj SEO? Jedan od najboljih alata za određivanje koje ključne reči donose najviše saobraćaja i gde još uvek postoje neiskorišćene mogućnosti za saobraćaj je Google Search Console.

Možete da koristite ovu alatku da pronađete sve stranice na vašem sajtu koje imaju mnogo prikaza, ali ne mnogo organskog saobraćaja. Ovo obično ukazuje na to da Google prikazuje vaš materijal velikom broju korisnika, ali vaša pozicija na rangiranju nije dovoljna da generiše stvarne klikove.

Zašto je važno ulagati u optimizaciju sajta?

Ono što je činilo biznis i njegovo vođenje pre par decenija nije ni približno onom što ga čini danas.

SEO optimizacija seo optimizacija

Internet je sa sobom doneo revolucionarne promene u pristupu poslovanju, te je, zahvaljujući njemu, svet proizvoda i usluga bukvalno prepušten na milost i nemilost kupcima i njihovim zahtevima.

Imidž kompanije više ne može da se gradi po sistemu “od usta do usta”.

Stari vidovi promocije i oglašavanja zamenjeni su sadržajima koji informišu publiku i dodaju značaj njihovim životima.

Pretraživači čine internet

Do velike većine pretraga i poseta sajtovima dolazi nakon pretrage na stranicama pretraživača. Naravno, bez ovih pretraga, internet je veliko ništa.

Onog momenta kada ukucate reč, frazu ili pitanje u polje pretrage, pretraživač istog momenta izbacuje najrelevatnije rezultate za svaku od tih reči. To je najbrži i najpouzdaniji način da potražite bilo koji pojam. I dok milioni ljudi širom sveta pretražuju razne vrste problema, pitanja i odgovore na razne teme u raznim segmentima, kako samo poslovanje može imati koristi od toga?

Izgradite kredibilitet svog brenda/biznisa

Recimo, imate lep sajt sa lakom navigacijom, mnoštvom raznih karakteristika i kvalitetnim sadržajem u svojoj branši.

To je bajno i sjajno, ali nedovoljno da vašoj kompaniji da kredibilitet ako se sa tim istim sajtom ne kotirate visoko na Google-u.

Prema nekim izveštajima, 70% kupaca veruje kompaniji pri kupovini proizvoda ili usluga nakon što sprovedu detaljno istraživanje o samoj kompaniji i njenim ponudama.

Dakle, da li postoji bolji način za sticanje kredibiliteta od onog da ste među prvim rezultatima na Google-u?

Optimizaciju sajta iskoristite da pobedite konkurenciju

Vaša kompanija možda i ne može da pobedi konkurenciju kada su u pitanju oglasi na visokobudžetnim medijima ili bilo koja vrsta štampane reklame.

Ali, sa malim budžetom i fokusiranim trudom da poboljšate svoju poziciju na pretraživačima, možete itekako da steknete prednost u odnosu na njih.

Razni izveštaji i ankete i dalje pokazuju da veliki broj malih preduzeća nije svestan prednosti optimizacije sajta u borbi sa konkurencijom.

Sa dobrim SEO, lokalno je jednako globalnom

Kada se među rezultatima pretrage nađete rame uz rame sa nekim od velikih brendova, optimizacija sajta koja je urađena prevazilazi lokalne nivoe.

To dovodi do toga da se nalazite u boljoj poziciji nego vaša konkurencija.

Takvim trudom uloženim u SEO, bilo koje malo ili lokalno preduzeće automatski dobija veću posetu, samim tim i bolje poslovne prilike van svojih lokalnih granica.

Time se otvaraju vrata da se igrate na istom igralištu sa velikim budžetima i finansijski jačim kompanijama.
Najveća prednost optimizacije sajta je širok obim poverenja u vaš brend.

Sa kvalitetnim sadržajem ne samo da povećavate svoju poziciju na pretraživačima i imate veću posetu sajtu, nego se tokom vremena možete pokazati i kao ekspert u svojoj branši.

Slično tome, visoke ocene i recenzije kupaca mogu dovesti do povećanja poverenja u vaš brend.

Onog momenta kada steknete dobru poziciju na pretraživačima, ona će nastaviti sa rastom i pružiti razne koristi u godinama pred vama.

Besplatni alati za SEO optimizaciju sajta

Da li biste želeli da poboljšate neke segmente na svom sajtu? Ako je vaš odgovor „NARAVNO!“, pred vama su besplatni alati za seo optimizaciju sajta.

SEO optimizacija seo optimizacija

Pomoću njih ćete lako izmerili performanse svog web sajta u različitim kategorijama. Nijedan od njih za probni rad ne zahteva preuzimanje softvera, kreiranje naloga ili registraciju.

Kao što je slučaj sa bilo kojim automatizovanim alatom, opcije navedene u nastavku ne sadrže isti nivo uvida koji ćete dobiti od stručnjaka za marketing, ali svaki od njih odlično pronalazi probleme i pomoći će vam da se odlučite bi tačno trebalo da uložite napore za poboljšanje vašeg sajta.

Izveštaj performansi

Da li želite sažet izveštaj performansi svog web sajta? FreeGrader.com će skenirati vaš sajt i dati mu ocenu zasnovanu na prilagođenosti za mobilne uređaje, prisustvu na društvenim mrežama, ključnim rečima, opisu sajta i drugim SEO elementima.

Ako navedete svoju email, HubSpot’s WebSite Grader će vam dati personalizovani izveštaj sa ukupnom ocenom, kao i pojedinačne rezultate u kategorijama performansi, prilagođenosti mobilnim uređajima, SEO-a i sigurnosti. Takođe, dobićete savete kako možete i povećati ocenu svog web sajta.

Besplatna verzija SEMRush-a nudi alatku Site Audit koja daje vašem sajtu sveobuhvatne tehničke revizije i ističe probleme koje bi trebalo rešiti.

Prilagođenost mobilnim uređajima

Mobilni internet saobraćaj čini više od polovine ukupnog internet saobraćaja širom sveta. Zato je ključno da vaš sajt obezbedi odlično iskustvo za korisnike mobilnih uređaja. Da biste proverili da li je vaš sajt pogodan za mobilne uređaje, koristite Google-ov test za mobilne telefone kako biste saznali da li vaš sajt zadovoljava Google-ove zahteve za mobilne uređaje.

Brzina sajta

Kada su u pitanju web sajtovi, nedostatak brzine učitavanja ozbiljno utiče na rangiranje sajta. Da biste se uverili da vaš sajt nije frustrirajuć za korisnika, unesite URL svog sajta u besplatnu alatku za brzu pretragu stranica kao što su GTmetrik , Pingdom , WebPageTest ili Google-ov PageSpeed Insights za pregled vremena učitavanja sajta i rezultata za niz drugih faktora.

SEO optimizacija sajta

Održavanje najnovijih SEO praksi je posao sa punim radnim vremenom i teško je znati da li ste napravili greške u pokušaju da optimizujete svoj sajt.

FOUND SEO alat će vam pružiti brzu reviziju SEO-a na vašem sajtu, uključujući tehničke i sadržajne probleme i kvalitet spoljašnjih linkova vašeg sajta.

Quicksprout nudi jednostavnu i lako čitljivu analizu web sajta, uključujući rezultate saobraćaja, brzinu i SEO, i navodi broj grešaka, povratnih linkova i drugih ključnih faktora. Možete čak upoređivati svoj sajt sa još tri sajta svoje konkurencija.

Varvy SEO alat takođe pruža brzi SEO pregled, uključujući linkove, aktivnost na društvenim mrežama, ključne reči i još mnogo toga.

Pristupačnost

Pristupačnost web sajta znači da svako može da koristi vaš sajt, uključujući i one sa problemima sa vidom ili sluhom. Da biste proverili dostupnost vašeg web sajta, unesite svoj URL u WAVE da biste videli greške poput nedostatka alt teksta i slabog vizuelnog kontrasta, kao i sugestije kako ispuniti standarde pristupačnosti.

Trendovi u pretrazi

Šta ljudi traže na internetu? Odgovor vam može pomoći da razvijete ideje za sadržaj bloga kako biste rešili probleme vaših klijenata. Google trendovi vam pokazuju najpopularnije pojmove za pretragu tokom vremena. Omogućava vam da ih upoređujete, pogledate šta je u svetu aktuelno, ali isto tako i u vašem regionu.

Ključne reči

Ako vam je potrebna pomoć da shvatite koje ključne reči ćete koristiti na svom sajtu, Keyword Tool može generisati stotine pojmova ključnih riječi korišćenjem rezultata sa Google-a, YouTube-a, Bing-a i App Store-a.

Besplatna alatka za istraživanje ključnih reči iz Wordtracker-a daje vam na hiljade popularnih fraza za pretraživanje na osnovu jedne ključne reč. Takođe, prikazuje vam obim pretrage, nivo konkurencije i cenu po kliku za svaki izraz.

Da biste proverili za koje ključne reči ste vi ili vaša konkurencija rangirani, unesite adresu svog sajta u SEMrushov alat za praćenje. Prikazaće se rezultati za najviše 10 ključnih reči i kako vaš sajt stoji naspram vaše konkurencije.

Linkovi

Izlazni linkovi na vašem sajtu su jedan od najboljih načina za poboljšanje rangiranja za pretragu, povećanje saobraćaja i poboljšanje iskustva korisnika. Ali sve te beneficije su izgubljene ako ti linkovi ne rade.

Web sajt verovatno ima desetine ako ne i stotine linkova. Da biste bili sigurni da nijedan od njih ne daje korisnicima strašnu grešku 404, isprobajte BrokenLinkCheck. Alat ne samo da skenira vaš sajt za neispravne linkove, već vam govori tačno gde se ove mrtve veze nalaze u vašem HTML kodu. Tako ih možete brzo pronaći i popraviti ih.

Lokalna pretraga

Ako ste svoje poslovanje bazirali na lokalu, morate biti sigurni da će vas kupci i pronaći. To znači da vaš sajt mora biti optimizovan za lokalno pretraživanje. Dodavanje svoje firme na Google My Business se podrazumeva. Takođe, proverite svoje lokalne listinge tako što ćete unesti svoje poslovno ime u alatku za proveru lokacija, koja prati prisustvo vašeg lokalnog pretraživača. Alatka vam omogućava da pregledate svoje da li su svi podaci tačni i daje vam rezultat na lokalnom nivou.

Dupliranje sadržaja

Niko nema pravo da koristi sadržaj sa vašeg sajta bez vaše dozvole. Da biste bili sigurni da niko ne čita vaš sadržaj i ponovo ga objavljuje na svom web sajtu, unesite adresu svog sajta u Copyscape.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?