SEO optimizacija

SEO optimizacija

Optimizacija sajta za pretraživače – SEO

Šta pretraživači tačno traže? Kako možete dizajnirati Vaš sajt da zadovolji i posetioce/potrošače, ali i Google, Bing i ostale pretraživače? I najvažnije pitanje: kako vam SEO može pomoći da prisustvo na internetu unovčite?

seo optimizacija

SEO optimizacija podrazumeva prilagođavanje sajta i menjanje sadržaja u cillju boljeg pozicioniranja na pretraživačima.

Samim tim, optimizacija sajta čini da menjanje sadržaja, kako bi bio funkcionalniji, obezbedi više posetilaca koji će se duže zadržati na sajtu. SEO se konstantno menja prema zahtevima/promenama koje diktiraju pretraživači kao što su Google, Yahoo i Bing.

Ove promene trenutno se dešavaju brže nego što bismo voleli. Iz tog razloga, termin SEO se gotovo gubi iz upotrebe. Menja ga termin SEM, skraćeno od Search Engine Marketing. SEO ili SEM igra najveću ulogu u optimizaciji Vašeg sajta.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?

Organska SEO optimizacija sajta

S8 Studio bavi se organskom optimizacijom sajta, tehnikama koji utiču na bolji plasman vašeg sajta na organskim rezultatima pretrage pretraživača.

Primeri tehnika organske optimizacije sajta uključuju korišćenje kljućnih reči, analiza ključnih reči i fraza, backlinking. Link building služi za poboljšanje popularnosti sajta, kao i pisanje sadržaja relevantnih za korisnike i posetioce vašeg sajta.

SEO optimizacija sajta je proces poboljšanja kvaliteta i kvantiteta internet saobraćaja prema vašem sajtu uz pomoć serije dokazanih SEO tehnika koje pomažu da vaš sajt postigne bolji položaj na velikim pretraživačima pomoću određenih ključnih reči i fraza koje korisnici kucaju u polje pretrage.

Onog momenta kada se prikažu rezultati pretrage, sigurno je da ćete kliknuti na linkove na prvoj strani rezultata, jer su oni najrelevantniji za pojam koji ste ukucali u pretrazi.

Na bolji rezultat SEO optimizacije sajta znatno utiče i redovno održavanje sajta, što znači da, ukoliko sajt redovno dopunjujete kvalitetnim sadržajem, vaš sajt naći na boljoj poziciji.

Zašto je važna optimizacija sajta (SEO)?

Od same pojave interneta, velika borba se vodi za svoje mesto na prvoj strani Google-a.

Statistika kaže da prosečan korisnik interneta koji traži određeni termin, retko prelazi sa prve strane na drugu. Logičan zaključak je da, ukoliko se ne nalazati na prvoj strani organske pretrage, male su šanse da neko pronađe vaš sajt.

Sa druge strane, vaša pozicija na prvoj strani na Google pretraživaču (kao najčešće korišćenom), donosi vam mnogo više potencijalnih mušterija, samim tim i veći profit.

Ukoliko želite da vas potencijalni klijenti brže i lakše pronađu, zatražite procenu optimizacije vašeg sajta ovde.

Najčešće pitanje: Da li je tek završen sajt automatski optimizovan za pretraživače?

Upravo završen, vaš sajt neće automatski biti popisan i indeksiran od strane pretraživača, a sve češće se može čuti izjava da će se sajt sam od sebe pojaviti na vrhu stranica rezultata pretraživača.

Postoji mnogo, mnogo jednostavnih SEO zadataka, kao i onih mnogo složenijih, koji moraju biti namenjeni botovima pretraživača kako bi popisali, indeksirali i na kraju počeli rangirati vašu sajt na rezultatima pretraga.

Da bismo pokrili sve ciljeve, optimizaciju radimo po našoj listi tačaka koja obuhvata tehničke elemente, osnovne sadržaje na stranici i off-page signale.

Kada je revizija SEO završena, izveštavamo vas o rezultatima analize i strateškim preporukama koje su izvodljive – pretvarajući vaš sajt u celodnevnu radnu mašinu usmerenu na sticanje novih korisnika i pretvaranje.

Naša kontrolna lista:

» Google analitika i pretraga
» Provera statusa konzole za pretraživanje
» Sadržaj i indeksiranje
» Analiza na stranicama
» Analiza rangiranja ključnih reči
» Analiza internog linkovanja

Procesi optimizacije sajta

Popunjavamo listu za identifikaciju svih mogućnosti i nedostataka koji doprinose učinku vašeg sajta u potrazi.
Pišemo jedinstvene meta opise sa ciljem povećanja stope klikova na vaš sajt.
Pratimo stranice sa kojih je posetilac došao na vaš sajt

Naš detaljni proces optimizacije pretrage daje pozitivno iskustvo od trenutka kada nam pošaljete upit za optimizaciju vašeg sajta za pretraživača.

Koliko su važne ključne reči za SEO?

U ranim danima digitalnog marketinga, dobra SEO optimizacija sajta značila je: ključne reči – i to puno njih. U pokušaju da se rangiraju na stranici sa rezultatima pretraživača, stručnjaci za SEO su pisali sadržaj sa gomilanim ključnim rečima, mnogo puta bez ikakvog smisla.

Vremena su se promenila. Google sada kažnjava sajtove za „gomilanje ključnih reči“, koje Google opisuje kao „gomilanje sadržaja sajta sa ključnim rečima ili brojevima u pokušaju da se manipuliše rangom sajta u rezultatima Google pretrage.“ Gomilanje ključnih reči, kaže Google, „rezultira negativnim iskustvom korisnika i možete srušiti poziciju vašeg sajta. “
Prema Googleu, gomilanje ključnih reči može biti u sledećim oblicima:

• Dugačke liste ključnih reči bez ikakvog konteksta ili smisla
• Blokovi teksta koji navode gradove i države za koji se sajt pokušava rangirati
• Ponavljanje iste reči ili fraze toliko često da zvuči neprirodno

U današnje vreme, Google rangira sajtove zasnovane na tome koliko su relevantni i vredni za posetioce, tako da će sajt s popisom ključnih reči, ali bez bilo kakvog pratećeg sadržaja, ili sa sadržajem koji je jasno napisan za korišćenje više ključnih reči umesto pružanja korisnih informacija, biti kažnjen od strane Google-a.

Ključne reči su manje važne za pretragu nego što su nekada bile. Studija o rangirajućim faktorima od strane SEMRush-a otkrila je da su ključne reči manje važne od 11 drugih faktora rangiranja, uključujući posete sajtu, vreme provedenom na njemu, stopi odlaska sa sajta, dužini sadržaja.

Prema izveštaju, upotreba ključnih reči je jedna od najpopularnijih SEO tehnika, ali „prisustvo ključnih reči u naslovu, meta opis i telo teksta pokazalo se značajno manje uticajnim od drugih faktora“.

Efektivno korišćenje ključnih reči

Ključne reči su još važne, samo ih treba koristiti na pravi način. Prema Google-u, vaš cilj treba da bude „fokusiranje na stvaranje korisnog i bogatog informacionog sadržaja koji koristi ključne reči na odgovarajući način i u kontekstu“.

Google postaje bolji u razumevanju namere korisnika i merenju relevantnosti sadržaja, što znači da je u stanju da vidi više od onoga što korisnik kuca u polje za pretragu da bi razumeo ono što stvarno traži, te da prikazuje rezultate koji ispunjavaju tu potrebu. Zbog toga, sadržaj treba pisati za korisnika, a ne za ključnu reč.

Međutim, još uvek postoji korelacija između sadržaja punim ključnim rečima i pozicije na pretraživačima. Prema izveštaju SEMRush-a, „preko 75% sajtova od 20 prvih rezultata na pretrazi ima ključne reči u svom sadržaju i preko 60% ih ima u svom naslovu.“

Zato zadržite te ključne reči u svom sadržaju, ali budite sigurni da se pojavljuju u prirodnom kontekstu i da vaš sadržaj pruža stvarnu vrednost posetiocima vašeg sajta. Ako pišete vredan sadržaj koji će biti koristan za čitaoce koji su došli na vaš sajt kroz pretragu ključnih reči, vaše ključne reči verovatno imaju kontekst u vašem sadržaju, a Google će vas nagraditi višim rangom pretraživanja.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?

Procesi optimizacije sajta

Popunjavamo listu za identifikaciju svih mogućnosti i nedostataka koji doprinose učinku vašeg sajta u potrazi. Bez obzira da li pišemo jedinstvene meta opise sa ciljem povećanja stope klikova na vaš sajt ili pratimo stranice sa kojih je posetilac došao na vaš sajt, naš detaljni proces optimizacije pretrage daje pozitivno iskustvo u trenutku kada nam pošaljete upit za optimizaciju vašeg sajta za pretraživača.

Otkrivanje ključnih reči

Naš istraživački proces započinjemo identifikovanjem najtraženijih ključnih reči/fraza u vašoj delatnosti, kombinujući sajtove konkurencije i alate za analizu ključnih reči. Zatim istražujemo samu konkurenciju koristeći izabrane ključne reči kako bismo identifikovali tipove rangiranja sadržaja na stranicama sa rezultatima pretraživanja.

Optimizacija na stranici

Korišćenjem novo otkrivenih skupova ključnih reči optimizijemo specifične elemente i meta podatke na stranici, važne faktore koji pomažu pretraživačima pri razumevanju tematike vašeg sajta. Ovo može uključivati pisanje jedinstvenih alt tagova, naslova i meta opisa. Takođe optimizujemo vaš sadržaj pomoću strateškog internog linkovanja i postavljanja ključnih reči.

Analitika sajta

Postavićemo napredni kod za praćenje konverzija na vašem sajtu kako bismo izmerili njegov uspeh. Analiziramo ciljeve i podatke na nedeljnom, mesečnom i kvartalnom nivou kako bismo identifikovali nove mogućnosti i bili sigurni da ispunjavamo vaša očekivanja.

Podeli tekst

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu

Scroll to Top