Sigurni smo da ste dosta čuli o brzini učitavanja sajta. Tema je postala veoma ozbiljna u proteklih godinu dana.

Google i brzina učitavanja sajta brzina učitavanja sajta

Koji je razlog ove iznenadne opsesije brzine učitavanja sajta?

Odgovor je – Google, naravno. U proteklih nekoliko godina Google konstantno menja pravila optimizacije sajta. Brzina učitavanja sajta je ono na čemu Google primarno insistira. Zašto?

Hajde da saznamo.

Evo zašto je brzina učitavanja sajta važna

Zašto je ovo bitno? Dve reči:

Google naređuje.

Međutim, odvojte nekoliko trenutaka da razmotrite zašto je to tako i pomozite vašim posetiocima da bolje vide vaš veb sajt. Primer: naišli ste na blog koji se dugo učitava. Da li želite da ponovo posetite taj blog? Naravno da ne.

Uzmite u obzir i ovu činjenicu: Google je kompanija koja nudi uslugu.

Kao i svaka kompanija koja želi da uspe, Google se fokusira na pružanje odlične usluge svojim klijentima. Ali klijenti Google-a žele dve stvari:

– Žele da im se odgovori na pitanja, i
– Oni to žele u 2 sekunde

Google je poput lanca brze hrane na internetu i ljudi očekuju da dobiju ono što žele brže nego što možete i zamisliti.

Google želi da bude zadovoljan svojim klijentima. Iz tog razloga su utvrdili da je „nagrađivanje“ sajtova koji se brže učitavaju jedan od načina da pomognu sebi.

Ne verujete nam? Pročitajte ovaj citat sa zvaničnog sajta Google Webmaster:

Ubrzavanje sajtova je važno – ne samo vlasnicima sajtova, već i svim korisnicima interneta. Brži sajtovi stvaraju sretne korisnike, a mi smo u našim internim istraživanjima videli da kada sajt reaguje sporo, posetioci na njima provode manje vremena. Ali brži sajtovi ne samo da poboljšavaju korisničko iskustvo; nedavni podaci pokazuju da poboljšanje brzine sajta takođe smanjuje operativne troškove. Kao i mi, naši korisnici daju veliku vrednost brzini – zato smo odlučili da uzmemo u obzir brzinu sajta u rangiranju pretraživanja.

Sigurno ste mislili da smo se šalili kad smo rekli „Google naređuje“.

Očigledno je da je brzina učitavanja sajta zaista važna jer je to faktor koji Google koristi za rangiranje sajtova. Ali, to nije najvažnija stvar na listi. Međutim, ako planirate da pokrenete svoj blog ili sajt, radije koristite samo WordPress teme koje se brzo učitavaju.

Postoji razlog zašto profesionalni blogeri više vole samo premium WordPress teme.

Mogli biste imati najbrži sajt „u komšiluku“, ali ako ne pružate jedinstven, koristan sadržaj koji se može deliti, onda nećete dobiti pet zvezdica samo zato što je vaš sajt brz.

Sadržaj je ključ za postizanje rezultata u vezi sa optimizacijom sajta, a sve ostalo – uključujući brzinu učitavanja sajta – dolazi nakon toga.

Šta bi trebalo da uradite u ovom trenutku?

Pa, samo zato što brzina vašeg sajta nije odlučujući faktor vaših SEO napora, to ne znači da je morate ignorisati.

Evo 3 stvari koje danas možete da uradite da biste pomogli sa brzinom učitavanja svog sajta:

1. Brzina učitavanja sajta je i dalje važna, tako da ima smisla testirati brzinu učitavanja stranice
2. Merite svoje rezultate koji ispadaju iz testiranja vaše brzine sajta i napravite potrebne promene
3. Ne opsedajte se koliko se brzo vaš sajt učitava jer ćete izludeti

Alati za testiranje brzine učitavanja sajta

PageSpeed Insights

google pagespeed insightsKada je u pitanju testiranje brzine, prva stanica je Google alat za webmastere, PageSpeed Insights. U pitanju je besplatan alat koji možete da koristite za testiranje brzine desktop i mobilne verzije svog sajta.

Korišćenje je isto kao i za druge popularne alate na mreži.

– Unesite adresu svog sajta,
– kliknite na dugme koje proučava vreme učitavanja,
– i sačekajte rezultate.

PageSpeed Insights će izbaciti vaš rezultat na skali do 100 bodova. Iz rezultata možete saznati kako se vaš sajt otvara daće vam predloge šta da promenite kako biste povećali njegovo vreme učitavanja. Google je krajem leta 2018. godine promenio algoritam na ovom alatu, tako da rezultati koje ste imali pre promene ne odgovaraju onima koje trenutno prikazuje. Iz tog razloga, volimo da koristimo drugi alat, o kojem ćemo više u nastavku.

GTMetrix

Iako je dobro videti kako Google vidi brzinu vašeg sajta, kao što smo napisali, volimo da koristimo GTMetrix za testiranje.

Ovaj online alat je takođe besplatan za upotrebu, ali nudi detaljniji i opsežniji pregled onoga šta radi za vas i šta radi protiv vas. Takođe prikazuje i Yslow rezultat.

U ovom alatu možete videti u kojim segmentima ste dobili neuspešnu ocenu. GTMetrix će vam reći kako da rešite problem. Ako niste vični tehničkim detaljima kako sajt funkcioniše, onda vam sve to može izgledati kao gomila besmislica. Ali većina korekcija koje je potrebno uraditi relativno su lagani.

(Savete za brže učitavanje sajta pročitajte našem blogu: Saveti za ubrzanje sajta).

Rezultati koje jedan od online alata prikazuje daće vam bolju ideju o tome šta možete da učinite kako biste ubrzali sajt. Nastavite da proveravate brzinu nakon svakih promena koje uradite na svom sajtu.

Brzina Učitavanja Sajta – Ključni Faktor za Uspeh na Internetu

Google i brzina učitavanja sajta brzina učitavanja sajta

Brzina učitavanja sajta igra ključnu ulogu u savremenom digitalnom okruženju. S vremenom, internet je postao neizostavan deo naše svakodnevice, a korisnici su postali sve zahtevniji kada je u pitanju iskustvo tokom surfovanja.

Brza i efikasna interakcija sa web stranicama postala je imperativ, a ključna reč koja je odjeknula među vlasnicima sajtova jeste – „brzina učitavanja sajta“.

Šta tačno znači brzina učitavanja sajta? U najprostijem smislu, to je vreme koje je potrebno da se sva sadržaja na vašem sajtu učitaju i prikažu korisniku nakon što je unet URL adresa.

Previše sporo učitavanje sajta može iritirati posetioce i dovesti do toga da oni napuste vašu stranicu pre nego što su uopšte videli njen sadržaj.

Naravno, brzina učitavanja sajta nije samo stvar zadovoljavanja korisničkih očekivanja. Iako je to ključno za korisničko iskustvo, ima i mnogo veći značaj.

Gugl i druge pretraživačke mašine uključuju brzinu učitavanja sajta u svoje algoritme rangiranja. To znači da ako vaš sajt sporije učitava stranice u odnosu na konkurenciju, možete pasti na rezultatima pretrage, što će uticati na vašu vidljivost i posećenost.

Tehnološki napredak omogućio je razvoj tehnika i praksi kako bi se poboljšala brzina učitavanja sajta.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da optimizujete brzinu učitavanja svog sajta:

  1. Kompresujte slike: Velike slike mogu biti glavni krivci za sporije učitavanje stranica. Koristite alate za kompresiju slika kako biste održali kvalitet slike, ali smanjili njen fizički veličinu.

  2. Koristite keširanje: Keširanje omogućava skladištenje statičkih elemenata sajta na korisnikovom uređaju, smanjujući potrebu za ponovnim učitavanjem pri svakoj poseti.

  3. Minimizujte HTTP zahteve: Smanjite broj elemenata koji se učitavaju sa servera, jer svaki zahtev ima svoju „težinu“ koja utiče na vreme učitavanja.

  4. Obratite pažnju na hosting: Odaberite kvalitetnog hosting provajdera koji nudi brz i pouzdan server kako bi vaš sajt bio što dostupniji korisnicima.

  5. Optimizujte kod: Pobrinite se da je vaš HTML, CSS i JavaScript kod optimizovan, jer to može smanjiti vreme potrebno za učitavanje.

  6. Pratite performanse: Redovno proveravajte brzinu učitavanja vašeg sajta korišćenjem alatki poput Google Pagespeed Insights kako biste identifikovali potencijalne probleme i poboljšali performanse.

Brzina učitavanja sajta je vitalan faktor za uspeh na internetu.

Ona utiče na zadovoljstvo korisnika, ali i na rangiranje na pretraživačima. Investiranje vremena i truda u optimizaciju brzine učitavanja sajta može doneti značajne koristi, uključujući povećanu posećenost, konverzije i reputaciju vašeg brenda.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?