Različite boje pobuđuju različite emocije, tako da je važno ovo imati na umu prilikom izbora boja koje će vas predstavljati.

Percepcija koju vaša publika ima o vašem brendu biće pod uticajem izbora boja, pa evo nekoliko saveta kako da odlučite koje nijanse su one prave za vas.

Pretražite Pinterest

Pinterest je odlično mesto za traženje inspiracije.

Dok pregledate sadržaj, tražite postove sa bojama koje su vas privukle. Još jedan odličan metod je da se pogleda šta drugi „kače“ u svojoj niši, jer vam to može dati dodatne ideje!

Pri tome, budite sigurni da ostanete originalni, kako biste se isticali od konkurencije. Kada pogledate u omiljene pinove, obratite pažnju na to šta su vaše tendencije. Da li ste više okrenuti prema mekim ili jarkim bojama?

Ovo vam može dati polaznu tačku pri izboru svojih nijansi.

Kako odabrati boje za svoj brend boje za svoj brend

Koristite Color Picker

Nakon uspešne potrage za inspiracijom, razmislite o korišćenju birača boje poput Adobe Color CC.

Pomoću ove alatke, možete izabrati boje sa slika i stvoriti paletu prilagođenih boja. Nemojte se plašiti da se poigrate sa različitim vrstama boja, kao što su komplementarne, monohromatske ili analogne nijanse.

To će vam omogućiti da napravite jedinstvenu šemu boja koja će poboljšati vaš brend.

Kako odabrati boje za svoj brend boje za svoj brend

Psihologija boja

Kako odabrati boje za svoj brend boje za svoj brend

Boja je odlična alatka za komunikaciju sa publikom.

U zavisnosti od nijanse koju koristite da biste se predstavili, možete uticati i na osećanja vaše publike prema vašem brendu.

Na primer, žute i narandžaste nijanse su odlične ako želite da podstaknete osećaj topline, radosti i interesa.

Dakle, prilikom izbora boje koje će predstavljati vaš brend, budite sigurni da razmotrite kakve emocije evociraju različite boje.

Šta volite?

Ipak, važno je odabrati boje koje VAS privlače!

Na kraju krajeva, vaš brend je odraz vas samih.

Ostanite originalni i ne osećajte potrebu da morate da koristite određene boje, čak i ako ih svi ostali u vašoj kategoriji koriste.

Koristeći boje u kojima vi sami uživate, daje vam mogućnost da se izrazite i stvorite jedinstvenu sliku vašeg brenda.

Boje za Svoj Brend: Značaj, Značenje i Kako Odabrati Savršene Nijanse

Kako odabrati boje za svoj brend boje za svoj brend

Boje igraju ključnu ulogu u identitetu brenda. One su moćan alat za komunikaciju i stvaranje emotivne veze sa publikom. Kada je u pitanju izgradnja brenda, odabir odgovarajućih boja može biti presudan korak ka uspehu. U ovom tekstu istražićemo značaj boja za svoj brend, njihovo značenje i pružiti vam savete kako odabrati savršene nijanse.

Značaj Boja za Svoj Brend: Boje imaju sposobnost da prenesu određene emocije, vrednosti i poruke bez reči. One oblikuju prvi utisak o brendu i često utiču na odluke potrošača. Kada ljudi vide određene boje, mogu odmah povezati sa određenim brendom ili industrijom. Na primer, kada vidimo crvenu i belu kombinaciju, često pomislimo na Coca-Colu.

Značenje Boja: Svaka boja ima svoje značenje i može izazvati različite emocije kod ljudi. Evo nekoliko primera:

 • Crvena: Strast, energija, ljubav, hrabrost.
 • Plava: Pouzdanost, poverenje, mir, profesionalnost.
 • Zelena: Priroda, svežina, održivost, rast.
 • Žuta: Sreća, optimizam, kreativnost, sunce.
 • Roze: Ženstvenost, romantika, nežnost, suptilnost.
 • Crna: Elegancija, sofisticiranost, moć, ozbiljnost.

Kako Odabrati Savršene Nijanse Boja za Svoj Brend:

 1. Definišite Svoje Vrednosti i Ciljnu Publiku: Razmislite o vrednostima koje želite da vaš brend prenese i koju emociju želite da izazovete kod vaše ciljne publike. Povežite boje sa ovim vrednostima i emocijama.

 2. Istražite Konkurenciju: Proučite boje koje koriste vaši konkurenti i pokušajte da se izdvojite sa nekim originalnim nijansama koje će vas prepoznatljivim u moru sličnih brendova.

 3. Razmislite o Psihologiji Boja: Proučite psihologiju boja i saznajte kako različite boje utiču na emocije i ponašanje ljudi. Ovo će vam pomoći da donesete informisanu odluku o odabiru boja za svoj brend.

 4. Testirajte Boje: Pre nego što se obavežete na određene boje, testirajte ih na ciljnoj publici kako biste videli kako reaguju na njih. Obratite pažnju na njihove reakcije i povratne informacije.

 5. Upotrebite Boje Dosledno: Kada jednom odaberete boje za svoj brend, koristite ih dosledno na svim marketinškim materijalima, sajtu, društvenim mrežama i proizvodima. Doslednost je ključ za izgradnju prepoznatljivosti.

 6. Budite Spremni na Prilagodbe: Vaš brend može evoluirati tokom vremena, pa budite spremni na prilagodbe. Ažurirajte svoje boje ako se promene vrednosti ili ciljevi vašeg brenda.

Boje za svoj brend su važan element u stvaranju prepoznatljivog identiteta. Pomoću odgovarajućih nijansi možete preneti emocije, vrednosti i poruke svoje marke. Razmislite pažljivo o izboru boja i njihovom značenju kako biste izgradili snažan i privlačan brend koji će se povezati sa vašom ciljnom publikom.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?