Kako poboljšati poziciju sajta na Google

Kako poboljšati poziciju sajta na Google – pitanje koje se nameće od prvih dana interneta i prvih internet sajtova.

Novac ne može da kupi visoko mesto na pretraživačima, ali sa malo vremena i strategije možete poboljšati svoju poziciju a da ne potrošite ni dinar. Pred vama su 8 besplatnih načina za poboljšanje rangiranja na Google pretrazi.

Poboljšajte korisničko iskustvo vašeg sajta

Četiri najbolja faktora kod rangiranja su posete web sajta, vreme provedeno na sajtu, broj otvorenih stranica po sesiji i stopa odbitka (bounce rate). Sva četiri faktora direktno su povezana sa iskustvom koje vaš sajt pruža vašim korisnicima. Prilično je jednostavno: ako je vaš sajt lak i prijatan za korišćenje i nudi vredne informacije, dobićete više posetilaca, koji će ostati duže na njemu i posetiti više stranica, što će poboljšati vaš rang kod pretraživanja.

Napišite odličan sadržaj optimizovan za SEO

Visokokvalitetan sadržaj na vašem sajtu je jedan od najboljih načina za povećanje saobraćaja i poboljšanje na pretraživačima. Zapravo, u nedavnoj anketi marketinških stručnjaka, 57% je izjavilo da je rad na kvalitetnom sadržaju sajta bio najefikasnija SEO taktika. Uverite se da je vaš sadržaj besplatan, bogat ključnim rečima, optimizovan za mobilne uređaje, napisan da odgovori na specifične potrebe vaše ciljne publike i uključuje dragocene unutrašnje i spoljašnje linkove.

Što više povratnih linkova

Povratni linkovi (backlinks) su veze drugih sajtova sa vašim – jedan je od najboljih faktora kod rangiranja na Google-u. Dolazne veze sa visoko rankiranih sajtova prikazuju kvalitet vašeg sajta, povećavaju saobraćaj i poboljšavaju rangiranje na pretrazi.

Poboljšajte brzinu učitavanja sajta

Google je kao rejting faktor u julu počeo da koristi i brzinu otvaranja mobilne verzije sajtova. Iako je najavljeno da će „ažuriranje brzine“ uticati samo na mali procenat sajtova, i dalje je dobra ideja da se postarate da je vaš sajt što brži. Svakako će poboljšati vašu poziciju i korisničko iskustvo posetilaca. Ukoliko su vam potrebni saveti kako da poboljšate brzinu učitavanja sajta, pročitajte naš blog „Brzina učitavanja sajta – Saveti za ubrzanje sajta„.

Popravite nepostojeće linkove

Kvalitetni linkovi na sajtu je jedan od najboljih načina za povećanje saobraćaja i uspostavljanje autoriteta vašeg sajta. Ali linkovi koji dovode do greške 404 pogađaju vaše korisničko iskustvo i rang na pretraživačima. Koristite alat kao što je BrokenLinkCheck ili Dead Link Checker kako biste pronašli bilo kakve nepostojeće stranice.

Optimizujte svoje slike

Optimizacija vaših slika je ključna za povećanje brzine vašeg sajta. Ona olakšava Google-u da identifikuje slike na njemu. Uverite se da su sve slike vašeg sajta kompresovane, da imaju opise u njihovim imenima i da uključuju alt tekst.

Koristite oznake zaglavlja H1 i H2

Zaglavlja čine da vaš sadržaj bude čitljiv i lakši za razumevanje i za ljude i pretraživače. Postoji jaka veza između Google pretraživača i upotrebe oznaka zaglavlja u telu vašeg sajta. Oznake zaglavlja su takođe odličan način prikazivanja strukture vašeg sadržaja i naglašavanja ključnih tačaka.

Optimizujte sajt za lokalnu pretragu

Sve više ljudi koristi svoje pametne telefone da pretražuje preduzeća u svojoj blizini. Da biste poboljšali svoje šanse da se vaše preduzeće pokaže u relevantnim lokalnim pretraživanjima, potrudite se da prijavite sajt na Google My Business. Postavite odgovarajući sadržaj u Google postove, prijavite se u lokalne direktorijume i poboljšajte svoju online reputaciju s odličnim preporukama.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu