Do 2019. godine predviđa se da će video sadržaji činiti 80% ukupnog internet saobraćaja.

YouTube ili Vimeo: Koja je najbolja opcija za vaš posao? YouTube ili Vimeo

 Ako još niste počeli da razmišljate o tome kako se video uklapa u vašu dugoročnu marketinšku strategiju, sada je vreme da to ozbiljno shvatite.

Pre nego što se upustite u kreiranje video zapisa, važno je razmišljati o tome gde ćete ih postaviti. YouTube je očigledno najveća video hosting platforma na internetu, ali možda i nije najbolji izbor za svako poslovanje. Da bismo vam pomogli u pronalaženju najboljeg odgovora za jedinstvene potrebe vaše kompanije, upoređivali smo YouTube direktno sa manjom, više tržišnom platformom Vimeo, i to kroz više faktora.

U nastavku pročitajte prednosti i mane, i odlučite se da li vam više odgovara Youtube ili Vimeo.

Broj korisnika

-YouTube-

Ovde nema prave konkurencije.

YouTube komanduje publikom od preko milijardu korisnika – oko jedne trećine populacije koja koristi internet. Vimeo-ovih 240 miliona mesečnih gledalaca i 35 miliona registrovanih korisnika izgledaju beznačajno u poređenju sa YouTube-om. Da biste dostigli do maksimalnog broja korisnika, izaberite YouTube.

SEO optimizacija

-YouTube-

YouTube i u ovom segmentu ostavlja Vimeo daleko iza sebe.

YouTube je drugi po veličini pretraživač na internetu, odmah nakon njegove matične kompanije Google-a. Ako planirate da napravite video prilagođen određenoj ključnoj reči za pretraživanje (npr. “Napraviti video snimak za Youtube”), vaš video mora biti postavljen na YouTube. Ne samo da će se ona pojaviti u rezultatima pretrage direktno na YouTube-u, ali Google takođe izgleda da daje prednost video-snimcima sa YouTube-a u odnosu na one objavljene na drugim platformama.

 

Mobilna verzija

-YouTube-

Više od polovine svih pogledanih video sadržaja YouTube-a dolazi sa mobilnog telefona, a YouTube aplikacija za mobilne uređaje apsolutno dominira u mobilnom strimovanju – nadmašujući čak i velike konkurencije poput Netflix-a. Video snimci postavljeni na Vimeo i YouTube optimizovani su za mobilne uređaje, ali YouTube nudi više mogućnosti za otkrivanje i dostupnost mobilnih uređaja.

Troškovi

-YouTube-

YouTube je besplatan – čak i za preduzeća. Vimeo posluje na nekoliko cenovnih opcija, u rasponu od besplatnog osnovnog plana do paketa od 50 dolara mesečno namenjenih preduzećima.

Podrška

-Vimeo-

Sa svojim plaćenim paketima, Vimeo nudi nekoliko nivoa tehničke podrške koji bi mogao biti od velike pomoći kompanijama koje posluju bez stručnjaka za kreiranje video sadržaja. YouTube nudi dosta (poprilično nezgrapne) besplatne dokumentacije o pomoći i pristupu podršci, ali ako tražite kvalitetniji pristup, personalizovanu podršku na zahtev, plaćeni Vimeo nalog je bolja opcija.

Prostor

-YouTube-

YouTube nudi neograničeno, besplatno skladištenje za sve naloge, dok Vimeo nudi nekoliko opcija za skladištenje na svojim serverima. Osnovni, besplatni Vimeo nalog vam daje 500MB memorije nedeljno. Sa svojim najvišim nivoom, paketom od 50 dolara/mesečno, možete postaviti 5TB ukupno bez nedeljnih ograničenja.

 

Pre-Roll oglasi

-Vimeo-

Ako postavljate svoje video snimke na YouTube, postoje dobre šanse da će se pre-roll oglas pojaviti pre njih, što ima potencijal da spreči neke gledaoce da ostanu na vašem video snimku. Vimeo trenutno ne dozvoljava oglase i izgleda da ovu svoju politiku neće menjati u skorijoj budućnosti.

Reklamne kampanje

-YouTube-

Ako razmišljate da pokrenete sopstvene oglase na video platformi, YouTube je pravi pogodak (kako smo već spomenuli, ne možete kupiti oglasni prostor na Vimeo-u, čak i ako želite, jer to ne dozvoljavaju.)

YouTube nudi naprednu, korisničku platformu za oglase, kao i personalizovanu podršku (“YouTube Advertising Expert”) kada potrošite 10 dolara dnevno na oglase.

Zajednica

-Vimeo-

Broj korisnika nije najmerodavniji faktor. Sa ovako velikom publikom na YouTube-u, okruženje je prirodno konkurentnije. Lakše je da vaš video utiče na hiljade drugih ako ne planirate da je označite negde na YouTube-u. Vimeoova manja, više zajednica usmerena platforma može biti bolja opcija ako se nadate da dodirnete postojeću kreativnu nišu ili se pojavljujete na stranici koja je izabrana od strane urednika ove platforme.

Napredne opcije privatnosti

-Vimeo-

I YouTube i Vimeo pružaju vam mogućnost da postavite video zapise na privatne ili javne (podrazumevana postavka na YouTube-u je javna), ali Vimeo nudi nekoliko nijansiranih, specifičnih opcija privatnosti ako to služi vašim interesima. Možete svojim video zapisima da dodate opciju zaštite lozinkom, delite video samo sa ljudima koji prate vaš nalog, ili čak da ih sakrijete iz zajednice Vimeo.com – što bi moglo biti korisno ako planirate da ugradite video na svom web sajtu i želite da budu vidljivi samo na jednom mestu.

Statistika

-YouTube-

YouTube dobija tu pobedu jer su sve njihove analitike – od osnovnih statističkih podataka, kao što su pogledi na naprednije opcije – potpuno besplatne. Vimeo takođe nudi moćne analitičke alate za procenu performansi, ali ćete pristup svemu, osim osnovnim statistikama, morati da platite.

Dakle, za koju platformu da se odlučite?

Odluka u velikoj meri zavisi od onoga što tačno želite postići s vašim video snimcima.

Ako tražite kreativnu zajednicu u kojoj možete da se povežete sa drugim video autorima i steknete vidljivost u određenoj niši, Vimeo je bolje mesto za početak deljenja sadržaja. Ako imate poslovne ciljeve koji se u velikoj meri okreću oko optimizacije pretraživanja i oglasa, YouTube je vaša najbolja opcija.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?