10 saveta za izbor savršenog domena

Izbor imena domena je sličan izboru naziva kompanije – ono zahteva mnogo razmišljanja i razmatranja. Ime vašeg domena je vaš identitet na internetu. Želite da budete sigurni da ste izabrali ime domena koje ne samo da odgovara vašem poslovanju, već ga je lako pronaći i promovisati.

Šta je ime domena?

Najjednostavnije rečeno, ime domena je adresa koju unosite u polje pretraživača kako biste došli do web sajta.

Na primer, ime domena za Google je https://www.google.com

Ime domena ovog sajta je https://www.s8studio.net

Ime domena je jedinstveno za vašu web lokaciju (slično otisku prsta) i ne može biti isti za različite web lokacije.

Sledite dole navedene korake kako biste izabrali savršeno ime svog domena.

1. Olakšajte kucanje

Biranje naziva domena koje je lako za kucati ključno je za uspeh na internetu. Ako koristite sleng ili reči sa višestrukim pravopisnim oblicima, klijentima je teže da pronađu vaš sajt.

2. Što kraće ime

Ako je ime vašeg domena dugačko i složeno, rizikujete da ga korisnici pogrešno upišu ili pogrešno napišu. Kratak i jednostavan domen je jedini pravi način.

3. Koristite ključne reči

Pokušajte da koristite ključne reči koje opisuju vaše poslovanje i usluge koje nudite. Na primer, ako ste u poslu zamene stakala, možda ćete želeti da registrujete zamenastakala.com ili servisstakala.com.

Ovo će vam pomoći da poboljšate svoju poziciju na pretraživačima (što povećava saobraćaj ka vašem sajtu) i daje više smisla vašim klijentima.

4. Ciljajte svoje područje

Ako je vaše poslovanje lokalno, razmislite o tome da li u svom nazivu domena navedete svoj grad ili državu kako biste lokalnim korisnicima olakšali pronalaženje i lako pamćenje vašeg domena.

5. Izbegavajte brojeve i crtice

Brojevi i crtice se često pogrešno shvataju – ljudi koji čuju vašu adresu ne znaju da li koristite broj (5) ili je broj ispisan slovima (pet) ili nisu sigurni da li su upisali crticu. Ako vam je to potrebno u vašem domenu, registrujte različite varijacije istog da biste bili sigurni.

6. Budite originalni

Postoje milioni registrovanih imena domena, tako da je neophodno imati domen koji je privlačan i pamtljiv. Kada smislite ime, podelite ga sa bliskim prijateljima da biste bili sigurni da zvuči privlačno i da ima smisla za druge.

7. Istražite ime domena

Uverite se da ime koje ste izabrali nije zaštićeno autorskim pravima ili da ga koristi druga kompanija. To bi moglo rezultovati velikim pravnim zavrzlamama koje bi vas mogle koštati čitavo bogatstvo, kao i gubljenjem vašeg domena!

8. Koristite odgovarajuće ekstenzije domena

Ekstenzije su sufiksi, kao što su .com ili .net, na kraju veb adresa. One mogu imati specifičnu upotrebu, tako da budite sigurni da izaberete onu koja je najbolja za vaše poslovanje. Ekstenzija domena .com je daleko najpopularnija, ali može biti teško dobiti kratko i nezaboravno ime domena .com jer je pomenuta ekstenzija ujedno i najduže na webu.

Ogroman broj novih generičkih domena najvišeg nivoa – kao što su .photography, .studio i .guru – nude veliku priliku da se registruju kratka i veoma relevantna imena. Evo još nekih top ekstenzija i kako se često koriste:

– .co: skraćenica za kompaniju, trgovinu i zajednicu.
– .info: informativni sajtovi.
– .net: tehnička, internetska infrastruktura.
– .org: nekomercijalne i neprofitne organizacije.
– .biz: poslovna ili komercijalna upotreba, kao i e-commerce sajtovi.
– .me: blogovi, biografski ili lični sajtovi.

Savet: Ne morate da pravite web sajt za svaki domen. Samo prosledite dodatne domene na svoj primarni sajt.

9. Zaštitite i izgradite svoj brend

Da biste zaštitili svoj brend, trebalo bi da kupite različite ekstenzije domena, kao i pogrešno napisane verzije naziva domena. Ovo sprečava konkurenciju da registruje druge verzije i osigurava da su vaši klijenti usmereni na vaš sajt, čak i ako pogrešno kucaju ime vašeg domena.

10. Delujte brzo

Imena domena se brzo prodaju. Srećom, mnogi nazivi domena su takođe jeftini, pa registrujte omiljena imena domena što je pre moguće.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu