Izbor imena domena je sličan izboru naziva kompanije – ono zahteva mnogo razmišljanja i razmatranja. Ime vašeg domena je vaš identitet na internetu.

 

domen


Želite da budete sigurni da ste izabrali ime domena koje ne samo da odgovara vašem poslovanju, već ga je lako pronaći i promovisati.

Šta je ime domena?

Najjednostavnije rečeno, ime domena je adresa koju unosite u polje pretraživača kako biste došli do web sajta.

Na primer, ime domena za Google je https://www.google.com

Ime domena ovog sajta je https://www.s8studio.net

Ime domena je jedinstveno za vašu web lokaciju (slično otisku prsta) i ne može biti isti za različite web lokacije.

Sledite dole navedene korake kako biste izabrali savršeno ime svog domena.

1. Olakšajte kucanje

Biranje naziva domena koje je lako za kucati ključno je za uspeh na internetu. Ako koristite sleng ili reči sa višestrukim pravopisnim oblicima, klijentima je teže da pronađu vaš sajt.

2. Što kraće ime

Ako je ime vašeg domena dugačko i složeno, rizikujete da ga korisnici pogrešno upišu ili pogrešno napišu. Kratak i jednostavan domen je jedini pravi način.

3. Koristite ključne reči

Pokušajte da koristite ključne reči koje opisuju vaše poslovanje i usluge koje nudite. Na primer, ako ste u poslu zamene stakala, možda ćete želeti da registrujete zamenastakala.com ili servisstakala.com.

Ovo će vam pomoći da poboljšate svoju poziciju na pretraživačima (što povećava saobraćaj ka vašem sajtu) i daje više smisla vašim klijentima.

4. Ciljajte svoje područje

Ako je vaše poslovanje lokalno, razmislite o tome da li u svom nazivu domena navedete svoj grad ili državu kako biste lokalnim korisnicima olakšali pronalaženje i lako pamćenje vašeg domena.

5. Izbegavajte brojeve i crtice

Brojevi i crtice se često pogrešno shvataju – ljudi koji čuju vašu adresu ne znaju da li koristite broj (5) ili je broj ispisan slovima (pet) ili nisu sigurni da li su upisali crticu. Ako vam je to potrebno u vašem domenu, registrujte različite varijacije istog da biste bili sigurni.

6. Budite originalni

Postoje milioni registrovanih imena domena, tako da je neophodno imati domen koji je privlačan i pamtljiv. Kada smislite ime, podelite ga sa bliskim prijateljima da biste bili sigurni da zvuči privlačno i da ima smisla za druge.

7. Istražite ime domena

Uverite se da ime koje ste izabrali nije zaštićeno autorskim pravima ili da ga koristi druga kompanija. To bi moglo rezultovati velikim pravnim zavrzlamama koje bi vas mogle koštati čitavo bogatstvo, kao i gubljenjem vašeg domena!

8. Koristite odgovarajuće ekstenzije domena

Ekstenzije su sufiksi, kao što su .com ili .net, na kraju veb adresa. One mogu imati specifičnu upotrebu, tako da budite sigurni da izaberete onu koja je najbolja za vaše poslovanje. Ekstenzija domena .com je daleko najpopularnija, ali može biti teško dobiti kratko i nezaboravno ime domena .com jer je pomenuta ekstenzija ujedno i najduže na webu.

Ogroman broj novih generičkih domena najvišeg nivoa – kao što su .photography, .studio i .guru – nude veliku priliku da se registruju kratka i veoma relevantna imena. Evo još nekih top ekstenzija i kako se često koriste:

– .co: skraćenica za kompaniju, trgovinu i zajednicu.
– .info: informativni sajtovi.
– .net: tehnička, internetska infrastruktura.
– .org: nekomercijalne i neprofitne organizacije.
– .biz: poslovna ili komercijalna upotreba, kao i e-commerce sajtovi.
– .me: blogovi, biografski ili lični sajtovi.

Savet: Ne morate da pravite web sajt za svaki domen. Samo prosledite dodatne domene na svoj primarni sajt.

9. Zaštitite i izgradite svoj brend

Da biste zaštitili svoj brend, trebalo bi da kupite različite ekstenzije domena, kao i pogrešno napisane verzije naziva domena. Ovo sprečava konkurenciju da registruje druge verzije i osigurava da su vaši klijenti usmereni na vaš sajt, čak i ako pogrešno kucaju ime vašeg domena.

10. Delujte brzo

Imena domena se brzo prodaju. Srećom, mnogi nazivi domena su takođe jeftini, pa registrujte omiljena imena domena što je pre moguće.

Domen – Ključ za Vaš Digitalnu Identitet

10 saveta za izbor savršenog domena domen

U digitalnom svetu, domeni predstavljaju osnovni stub vaše online prisutnosti. Oni su neophodni za identifikaciju vašeg web sajta ili elektronske pošte, omogućavajući korisnicima da vas pronađu i povežu se sa vašim brendom.

Značaj pravilnog izbora domena

Kada je reč o uspešnom vođenju online poslovanja, izbor pravog domena ima presudan značaj. Prilikom biranja domena, ključno je da bude jednostavan, relevantan i lako pamtljiv.

Relevantnost i pamtljivost

Domen koji odgovara vašem poslovanju ili tematici sajta pomoći će korisnicima da prepoznaju i zapamte vaš brend. Kratkost je takođe važna jer olakšava kucanje adrese i sprečava greške prilikom unosa.

Izgradnja poverenja i prepoznatljivosti

Domeni su važni za izgradnju poverenja kod korisnika. Kada koristite svoj brend u domenu, gradite prepoznatljivost i uspostavljate jaku vezu sa publikom. Domeni sa poznatim domenskim ekstenzijama, poput „.com“ ili „.org“, često izazivaju veće poverenje kod posetilaca.

Registracija i početak online prisutnosti

Kada ste odabrali savršen domen za vaš web sajt, vreme je da ga registrujete i započnete gradnju svoje online prisutnosti. Bez obzira na vrstu poslovanja, pravilan izbor domena će vam pomoći da se istaknete i ostvarite uspeh na internetu.

Domen kao ključni element brendiranja

Pametan izbor domena može biti ključni element koji će vaš brend učiniti prepoznatljivim, privući nove posetioce i ostvariti dugoročni uspeh na digitalnom tržištu. Važno je razmisliti o percepciji brenda i povezivanju sa ciljnom publikom.

Emocionalna veza i identitet brenda

Domen koji odražava vaše vrednosti i identitet može vam pomoći da ostvarite snažnu emocionalnu vezu sa korisnicima. Pored izbora pravog domena, važno je razmotriti i bezbednost domena radi očuvanja brenda i reputacije.

Bezbednost domena i zaštita od zloupotreba

Redovno produžavanje domena i postavljanje bezbednosnih mera su ključni za sprečavanje gubitka domena ili neovlašćenih promena. Kupovina više varijacija domena i različitih ekstenzija takođe pomaže u zaštiti brenda.

Pracenje performansi i optimizacija

Nakon izbora i zaštite domena, važno je pratiti analitiku i performanse web sajta. Ovo pomaže u oceni efikasnosti domena, unapređenju SEO strategije i optimizaciji korisničkog iskustva.

Domen kao ključni element digitalne strategije

Domen je ključni element vaše digitalne strategije i brendiranja. Pravilan izbor domena može vam pomoći da se istaknete u online svetu, izgradite prepoznatljiv brend i ostvarite dugoročni uspeh na internetu.

Iskoristite pun potencijal domena

Pažljivo razmotrite sve faktore prilikom izbora domena i iskoristite njihov pun potencijal kako biste ostvarili konkurentske prednosti i postali prepoznatljivi lider u vašoj industriji.

 

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?