Google analitika 4 – Pitate se šta je to, kako je postaviti ili kako migrirati sa GA na GA4? Kakva je zapravo razlika između ova dva alata i kako pravilno izvršiti njihovu konfiguraciju?

Google analitika 4 , GA4

U ovom vodiču pronaći ćete sve informacije i smernice za jednostavnu tranziciju na Google analitika 4.

 

Migracija sa Universal Analytics (UA) na GA4

Ako i dalje koristite staru platformu Google Analytics-a, važno je da preduzmete korake za migraciju. Google je najavio da će, do 28. februara, svi korisnici biti obavezni da pređu na novu Google Analitika 4 verziju.

To znači da, ukoliko ništa ne preduzmete, nećete više imati pristup svojim trenutnim izveštajima i kontrolnim tablama, niti će biti moguće prikupljanje podataka za vaš veb sajt.

Da biste izbegli potencijalne probleme, preduzmite akciju odmah i pripremite se za migraciju na GA4.

Preporučuje se da to učinite što pre kako biste bili spremni na vreme i prilagodili se novim promenama.

 

Gubitak ključnih informacija tokom prelaska na GA4

Tačno je da će neke informacije o potrošačima možda biti izgubljene tokom prelaska na GA4. Međutim, još uvek nije potpuno jasno na koje tačno izveštaje će ovo uticati, s obzirom da se Google analitika 4 i dalje razvija i dostupni izveštaji mogu biti promenjeni.

Izveštaji koji pružaju informacije o potrošačima u Google Analytics Universal uključuju:

Izveštaji o ciljnoj grupi: Pružaju informacije o demografiji, interesovanjima i ponašanju posetilaca veb sajta.

Izveštaji o ponašanju: Pokazuju kako posetioci reaguju sa veb sajtom, uključujući stranice koje pregledaju, vreme provedeno na sajtu i broj sesija.

Izveštaji o konverziji: Prikazuju koliko ima konverzija i stope konverzije, kao i izvore koji generišu najviše konverzija.

Izveštaji o elektronskoj trgovini: Pružaju informacije o prodaji i prihodima putem interneta, uključujući popularne proizvode, prosečnu vrednost porudžbine i broj transakcija.

Izveštaji o ciljnim grupama: Pružaju specifične informacije o određenim ciljnim grupama, kao što su njihova starost, lokacija, upotreba uređaja i interesi.

Dakle, ne odlažite više, počnite da se pripremate za prelazak na GA4. Morate da budete spremni na vreme i pratite sva ažuriranja ili promene od strane Google-a.

Ukoliko nemate dovoljno vremena, možete iskoristiti rok do 28. februara kako biste migrirali. U ovom blogu ćete saznati kako bezbedno preneti važne podatke i zadržati trajna saznanja za efikasne kampanje ponovnog ciljanja.

Zašto se Google odlučio za ovo značajno ažuriranje?

Google zamenjuje Universal Analytics sa Google analitika 4 zato što želi da unapredi tehnologiju i pruži napredniju analitiku i funkcije privatnosti.

Ovo pomaže kompanijama da bolje razumeju svoje kupce i bolje zaštite svoje podatke.

Zašto je zamena Universal Analytics-a sa GA4 neophodna

Povećanje regulativa i svesti o privatnosti korisnika zahtevaju novi model podataka koji nije zasnovan na korisnicima ili sesijama. Model podataka GA4 će biti zasnovan na događajima (events).

Zbog pooštrenih regulativa o privatnosti i kolačićima, došlo je do povećanja rupa u informacijama dolaznih podataka u Google Analytics-u. Google analitika 4 će popuniti ove praznine na osnovu predviđanja mašinskog učenja.

Način na koji Universal Analytics prikuplja i obrađuje podatke je suviše nefleksibilan da bi bio efikasan alat za analitiku u konstantno promenljivom i dinamičnom online okruženju. GA4 je skalabilan i prilagodljiv najnovijim regulativama i preferencijama krajnjih korisnika.

 

Šta je Google analitika 4?

Google analitika 4 (GA4) je nova platforma sa novim modelom podataka, funkcionalnostima i mogućnostima. Platforma sada može bolje pratiti putovanja korisnika zbog novih funkcionalnosti.

GA4 je više fokusiran na privatnost i održivost. Koristi mašinsko učenje za predviđanje određenog ponašanja korisnika.

Šta su Google Analytics (UA) i Google Analitika 4 (GA4)?

Google Analytics (UA) i Google analitika 4 (GA4) su alati za analizu podataka koji se koriste za praćenje i merenje performansi veb sajtova i aplikacija.

Možete zamisliti Google Analytics kao igricu u kojoj želite da znate rezultat.

Izveštaji koje dobijete su poput rezultata igre, pružajući vam informacije o tome koliko često ste postigli cilj, koliko ljudi poseti vaš sajt ili koristi vašu aplikaciju i kako možete unaprediti svoju strategiju kako biste ostvarili još bolje rezultate.

Na taj način, analiza podataka omogućava vam da bolje razumete svoje posetioce i korisnike i donosite odluke zasnovane na stvarnim podacima kako biste unapredili vaše poslovanje ili online prisustvo.

 

Šta je novo u GA4?

Google analitika 4 , GA4

Osim novog naziva, GA4 nudi i poboljšane funkcionalnosti i ažuriran izgled. Evo četiri vredne poboljšanja u nizu:

  1. Unapređena podrška za mobilne uređaje

Google analitika 4 vam sada omogućava slanje više tokova podataka u Google Analytics.

To znači da možete pratiti ne samo saobraćaj na vašem veb sajtu, već i sa mobilnih uređaja. To olakšava praćenje događaja i obavljanje analize preko više platformi.

Ove nove funkcije omogućavaju vam bolje razumevanje kako korisnici koriste vaš veb sajt na različitim uređajima.

  1. Novi model događaja (events) u GA4

Google analitika 4 vam omogućava da prikupljate i analizirate raznovrsnije podatke, uključujući obrasce, preuzimanja, klikove i video snimke.

Za razliku od starog Google Analytics-a, gde ste morali ručno kreirati događaje za određene akcije, GA4 ima potpuno nov pristup. Sve je sada smešteno pod jedan koncept nazvan „event“.

To znači da više niste ograničeni na dosadne metrike kao što su pregledi stranica po sesiji, transakcije i interakcije, već imate mnogo više opcija za definisanje i analizu događaja.

  • Novi model podataka u GA4
  • Prikupljanje i analiziranje obrazaca, preuzimanja, klikova i video zapisa
  • U starom Google Analyticsu morali ste ručno kreirati događaje za “akcije”
  • U GA4 su to potpuno drugačije uradili i sve stavili pod koncept „događaj“
  • Uz GA4, ne morate se ograničavati na dosadne stvari, već možete dobiti širi spektar uvida koji su relevantni za vaše specifične potrebe.
  1. Događaji (events) umesto sesija

U GA4, vrsta „hitova“ se zasniva na događajima (eventima). To znači da sada možete zabeležiti bilo koji događaj koji smatrate važnim za praćenje na vašem veb sajtu ili u aplikaciji..

GA4 je već neko vreme dostupan i bolji je jer je više orijentisan ka događajima, između ostalih prednosti. Sada kada „događaj“ može biti bilo šta, mnogo je teže donositi pretpostavke o onome što dolazi.

Zbog toga vidite manje standardizovane izveštaje, barem trenutno, u okviru Google Analyticsa GA4. Zato koristimo „trenutni odgovor“ koji je vrlo fleksibilan i omogućava brzu ad hoc analizu.

Sa GA4 se prelazi sa izveštajnog interfejsa u kojem samo pregledate podatke, na platformu koja vam pruža alate za izgradnju sopstvenih izveštaja od nule!

Vremenom ćete početi da kreirate GA4 događaje, parametre i možda svojstva korisnika, pokrenuta prema uslovima koje želite. U GA4, svaki „hit“ je događaj, bez nepreglednih vrsta kakve se nalaze u UA. 

Novi izgled poboljšanog korisničkog interfejsa GA4

Universal Analytics 3 je imao širok spektar izveštaja koji su odgovarali na mnoga pitanja o vašim podacima.

Međutim, dizajn izveštaja u prošlosti je bio dosadan, sastojao se od kontrolne table sa tabelarnim podacima. GA4 sada nudi novi, vizuelno privlačan dizajn koji prikazuje podatke kao mape.

Takođe, možete podešavati navigaciju u Google Analyticsu prema svom ukusu.Zapravo, ovo je potpuno nova alatka.

Nova Google analitika 4 donosi revoluciju u analizi podataka putem fleksibilnog modela podataka. To vam omogućava da unesete više informacija u sistem i pruža novi pristup predstavljanju podataka u digitalnom svetu.

Pravovremena instalacija Google Analyticsa 4

Instaliranjem Google Analyticsa 4 na vreme, sačuvaćete već prikupljene podatke sa vašeg veb sajta. Oznake treba ponovo instalirati. Osim toga, dobro je detaljnije se upoznati s ovim alatom kako biste se brzo navikli na novo iskustvo.

Možete paralelno koristiti obe verzije analitike, sve do 1. jula 2023. podaci će se prikupljati iz Universal Analyticsa. Nakon toga, još će kratko biti dostupan.

Prebacivanje na Google Analytics 4

 

Checklista za GA4

Instalirajte GA4 što je pre moguće

Upoznajte se sa novim kontrolnim tablama

Dodajte korisnike

Ponovo instalirajte oznake (tagove)

Isključite interni saobraćaj

Važno je znati: u GA4 se dodaje sve više novih opcija. Možda će vam nedostati neke funkcionalnosti koje ste imali ranije u Universal Analyticsu. Verovatno je samo pitanje vremena kada će GA4 postati potpuno prilagođen prema korisnicima.

Dobre vesti

Imate mogućnost da koristite ovaj alat kako biste jednostavno uvezli svoje ciljeve iz Universal Analyticsa 3 u GA4.

Odluka o tome da li ćete to uraditi ili ne zavisi isključivo od vas i trebala bi biti usklađena sa vašim poslovnim potrebama i prioritetima.

Pre nego što počnete implementirati potpuno prilagođene događaje, toplo preporučujemo da proučite šta Google preporučuje za GA4 i pratite smernice za događaje. Na taj način ćete obezbediti optimalno iskustvo praćenja i analitike koje odgovara vašim potrebama.

Zaključak

Uvideli smo da je upoznavanje sa GA4 tek početak. Kao i ostali proizvodi koje nudi Google, GA4 se neprestano menja i unapređuje. Iako još ima mnogo toga da se nauči i otkrije u vezi sa GA4, svako će imati svoj jedinstveni proces učenja.

Podstičemo sve da isprobaju GA4 i eksperimentišu s njim. Iako može biti izazovno u početku, mogu vam garantovati da je GA4 mnogo sličniji UA nego što mislite, samo sa naprednijim funkcionalnostima. Dodatni alati nikada nisu gubitak, zar ne?

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?