ključne reči

Ključne reči, koliko su one bitne? U prvim danima digitalnog marketinga dobar SEO značio je ključne reči – i to mnogo njih.

U pokušaju da se rangiraju što više na stranici rezultata pretraživača, SEO stručnjaci su zatrpavali stranice sajtova ključnim rečima, mnogo puta bez ikakvog konteksta.

Vremena su se promenila.

Google sada kažnjava sajtove za „prenatrpavanje ključnim rečima“, koje opisuje kao „učitavanje web stranice sa ključnim rečima ili brojevima u pokušaju da se manipuliše rangiranjem sajta u Google rezultatima pretrage.“

Prenatrpavanje ključnih reči, kaže Google, „rezultira negativnim korisničkim iskustvom i može naštetiti rangiranju vašeg sajta.“

Prema Google-u, punjenje ključnih reči može obuhvatati:

• Duge liste ključnih reči bez ikakvog konteksta ili dodane vrednosti
• Blokovi teksta koji navode gradove i države na kojima se web stranica pokušava svrstati
• Ponavljanje istih reči ili fraza toliko često da zvuči neprirodno

Ovih dana Google rangira stranice na osnovu toga koliko su čitatelju relevantne i vredne, pa će stranica sa spiskom ključnih reči, ali bez bilo kakvog pratećeg sadržaja, ili sa sadržajem koji je jasno napisan da koristi više ključnih reči, a ne daje korisne informacije biti kažnjen od strane Google-a.

Ključne reči su manje ključne za rang pretraživanja nego što su to bile nekada. Studija faktora rangiranja od strane SEMRush-a otkrila je da su ključne reči manje važne od 11 ostalih faktora rangiranja, uključujući posete sajtu, vreme provedeno na sajtu, stopu napuštanja početne stranice (bounce rate), povratne veze i dužinu sadržaja.

Prema izveštaju, upotreba ključnih reči je jedna od najpopularnijih SEO tehnika, ali „prisutnost ključnih reči u naslovu, meta opisu i delu teksta pokazalo se značajno manje uticajnim od ostalih faktora“.

Efikasno korišćenje ključnih reči

Ključne reči su i dalje važne, samo ih morate pravilno koristiti. Prema Google-u, vaš cilj bi trebalo da bude taj da se „fokusirate na stvaranje sadržaja korisnog, bogatog informacijama koji ključne reči koristi na odgovarajući način i u kontekstu“.

Google postaje sve bolji u razumevanju namera korisnika i merenju relevantnosti sadržaja, što znači da može videti izvan onoga što korisnik upiše u okvir za pretragu da bi razumeo šta zaista traži i da daje rezultate koji ispunjavaju tu potrebu. Zbog toga sadržaj treba pisati za korisnika, a ne za ključnu reč.

Međutim, još uvek postoji povezanost između sadržaja i ranga koji sadrži ključne reči. Prema izveštaju SEMRush-a, „preko 75% prvih 20 stranica ima ključne reči u svom telu, a preko 60% ih ima u naslovu“.

Zato zadržite te ključne reči u svom sadržaju, ali budite sigurni da se pojavljuju u prirodnom kontekstu i da sadržaj posetiocima vašeg sajta pruža stvarnu vrednost.

Ako napišete dragoceni sadržaj koristan čitaocima koji su došli na vaš sajt putem pretraživanja ključne reči, verovatno će se vaše ključne reči prirodno pojaviti u vašem sadržaju, a Google će vas nagraditi višim rangom na stranici rezultata pretrage.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu