Kada je u pitanju dobijanje organskog saobraćaja na veb stranici, izbor tačnih ključnih reči za vaš materijal je pola jednačine.

ključne reči

Pravljenje izvanrednog sadržaja je druga polovina jednačine. Ali nemojte se brinuti, zadatak je podeljen na šest jednostavnih koraka.

Kako da istražite ključne reči?

Istraživanje ključnih reči je početna tačka za sve zadatke vezane za ključne reči. Hajde da pogledamo šta tačno podrazumevamo pod ključnom reči pre nego što pređemo na osnovne stvari.

Koja je definicija ključne reči?

Ključne reči su reči i fraze koje korisnici unose u pretraživače.

Ima smisla unajmiti SEO agenciju da sprovede istraživanje ključnih reči ako imate veliki marketinški budžet. SEO stručnjaci svakodnevno sprovode istraživanje ključnih reči i investiraće u skupe softverske licence da bi dobili pristup više tehničkih podataka. Svaka kampanja treba da počne fokusiranim procesom istraživanja ključnih reči, prema bilo kojoj uglednoj agenciji.

Za one sa manjim budžetom, platforma kao što je Upwork može vam pomoći da pronađete freelance SEO stručnjaka. Ovo je jeftinije od angažovanja agencije, ali kvalitet posla će biti nedosledan i moraćete da potrošite vreme na identifikaciju i saradnju sa kompetentnim freelancerom.

Da li imate problema da pronađete budžet za istraživanje ključnih reči ili vas samo zanima kako sve to funkcioniše? Naš vodič može vam pomoći da sprovedete sopstveno istraživanje ključnih reči. Razvili smo vodič o tome kako da sprovedete istraživanje i analizu ključnih reči pomoću besplatnih alata.

Razmotrite nameru pretrage

Ključno je uzeti u obzir nameru pretrage koja stoji iza svakog unosa u pretraživače dok sprovodite analizu ključnih reči. Navigacione, informacione i transakcione su tri primera kako SEO stručnjaci klasifikuju ključne reči u različite klase.

Navigacione ključne reči: Kada korisnik koristi pretraživač za prelazak na veb stranicu, ovo se naziva ključna reč za navigaciju. Mogli bi, na primer, da ukucaju „Twitter“ u Google da bi došli do twitter.com.

Informacione ključne reči: Kada korisnik koristi Google da pronađe određenu informaciju, ovo je poznato kao informaciona ključna reč. Ako nikada nisu čuli za Džefa Bezosa, možda bi potražili „ko je vlasnik Amazona?“ na Google-u.

Transakcione ključne reči: Ovo implicira da korisnik traži nešto da kupi. Reči „kupovina” i „prodaja” su dobri pokazatelji poslovne namere. Pretraživač koji stavi „gde kupiti iPhone“ u Google, na primer, očigledno razmatra potrošnju na telefon.

Razmotrite plan putovanja kupca

Razmotrite tipičan put kojim potencijalni potrošač ide od prvog saznanja o vašem poslu do prve porudžbine. Većina kupaca neće kupiti artikal kada prvi put čuju za veb sajt mnogih firmi, posebno onih koje prodaju artikle visoke vrednosti. Umesto toga, oni mogu proći kroz nekoliko faza, uključujući svest, evaluaciju i odluku. Ovo se u marketinškom jeziku naziva putovanjem kupca.

Kada potencijalni potrošač shvati da ima problem, ovo je deo svesti. Potencijalni klijenti u fazi podizanja svesti možda čak i ne znaju kako se njihov problem zove; sve što znaju je da postoji. Kancelarijski radnik, na primer, može osetiti bol u zglobu na poslu, ali mu još uvek nije dijagnostikovan određeni uzrok.

Potencijalni potrošač počinje da imenuje svoj problem i proučava različite lekove tokom faze razmatranja. Da bi se vratili našem kancelarijskom radniku, on može da poseti lekara zbog bolova u zglobu i dobiju dijagnozu.

Faza odluke je poslednja faza. Tada potencijalni potrošač razmatra različite opcije pre nego što odluči o pravcu delovanja. Kao prodavci, nadamo se da će klijent izabrati da kupi naš proizvod u odnosu na nekog od naših rivala. Kancelarijski radnik može da kupi podlogu za miš sa gelom. Takođe će morati da izabere koji brend će kupiti i gde će ga nabaviti.

Analizirajte konkurenciju

Veoma je važno da uzmete u obzir konkurenciju za izabranu frazu ili ključnu reč dok sprovodite istraživanje ključnih reči. Najjednostavniji pristup da se utvrdi koliko je ključna reč konkurentna je ukucati ključnu reč u pretraživač i videti šta će se pojaviti.

Oglasi su prva oblast koju treba proveriti. One su označene oznakama „Ad“ ili „Sponzorisano“ na Google-u. Plaćeno oglašavanje će se uvek pojavljivati iznad drugih rezultata na Google-u, tako da je vredno pogledati oglase pre nego što se posvetite velikom delu sadržaja.

Veb sajtovi koji se prirodno prikazuju na prvoj stranici Google-a za vašu izabranu frazu su druga stavka koju treba pogledati. Da li se ova stranica odnosi na velike marketinške kampanje? Ako je to slučaj, teško je da će vaš početni post na blogu biti na prvom mestu.

Konačno, pogledajte stvarne rezultate. Da li je moguće nadmašiti sadržaj? Drugim rečima, možete li da generišete informacije koje su korisnije za prosečnog pretraživača od stvari koje su sada na prvom mestu?

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?