Ovaj B2B vodič za marketing na društvenim mrežama je ono što vam je potrebno za rast branda i poslovanja uopšte.

3-koraka-do-uspesnog-b2b-marketinga-na-drustvenim-mrezama

Društvene mreže su oduvek predstavljale sjajno igralište za B2C kompanije. Iako je tačno da neki od najvećih brendova koji koriste društvene mreže u B2C segmentu (kao što su Nike, Starbucks i Applebee), to ne znači da B2B kompanije nemaju mesto u areni društvenih mreža.

Postoje kompanije svih veličina koje su već doživele uspeh marketingom na društvenim mrežama i nastavljaju da rastu.

Međutim, lako je pronaći turističku kompaniju koja maksimalno koristi Twitter ili Facebook u pogledu marketinga i korisničkih usluga, ali šta je sa kompanijom za upravljanje stambenim objektima? Ili softverskom kompanijom? Ili PR firmom? Uzmite za primer bilo koji B2B biznis kog se možete setiti, pitanje je može li se uspešno upasti u svet društvenih mreža i rasti kao što to može B2C kompanija?

Odgovor je sigurno DA. Ako pogledate oko sebe, naći ćete B2B kompanije koje “ubijaju” na društvenim mrežama. Bilo da je to IBM na Twitteru, Cisco na Instagramu ili Intel na Facebooku.

Mislite li da društvene mreže ipak nisu za vas?

Problem sa kojim se često susreću mnoge B2B kompanije je nedostatak znanja i svesti o društvenim mmrežama. Mnogi od njih i dalje veruju da društvene mreže nisu za njih, što ih košta prodaje. Dešava se da nemaju pravo osoblje/resurse za vođenje kampanja na društvenim mrežama.

Važno je imati na umu da ako B2C kompanija koja prodaje modne proizvode može pomoću društvenih mreža plasirati svoje proizvode, tada B2B kompanija koja se bavi kancelarijskim materijalom ima jednak učinak. Ali da biste videli rezultate u stvarnom svetu, ovakve kompanije moraju da prihvate B2B marketing na društvenim mrežama kao i svaki drugi marketing. Prestanite se oslanjati samo i isključivo na taktike starijeg marketinga kao što su prisustvovanje mrežnim događajima (networking), hladno povezivanje telefonskim razgovorom i slanjem direktne pošte.

Dobijanje sjajnih rezultata pomoću B2B marketinga na društvenim mrežama nije kvantna fizika. U stvari, može biti jednako efikasna kao i B2C marketing na društvenim mrežama sve dok se osnovni ciljevi ne zanemaruju.

Bilo koja B2B kompanija može povećati svest o svojim proizvodima i izgraditi jači brend strateškim korišćenjem popularnih platformi za društvene mreže poput LinkedIn-a, Twitter-a i Facebooka, pa čak i Instagrama.

Dakle, ako mislite da društvene mreže nisu za vašu B2B kompaniju, razmislite ponovo. Ako ne uskočite u svet društvenih mreža, vi zapravo ostavljate novac svojoj konkurenciji.

Šta kažu istraživanja?

Omobono – globalna kreativna i tehnološka agencija za B2B, sprovela je istraživanje koje je ustanovilo da B2B kompanije mogu da vide stvarne rezultate na društvenim mrežama. A ako se radi ispravno, B2B marketing na društvenim mrežama može se pokazati i kao najbolja marketinška tehnika za promociju proizvoda i usluga.

Omobono je u osnovi anketirao 115 marketinških stručnjaka koji rade u B2B kompanijama i utvrdio je da ogromnih 79% njih smatra da su društvene mreže najefikasniji kanal za marketing ovih kompanija. Šta više, 38% njih je reklo da bi, ukoliko imaju pristup dodatnom budžetu za narednu godinu, želelo da ga uloži u B2B marketing na društvenim mrežama.

Iako nema sumnje da su društvene mreže moćan marketinški metod, mora se efikasno primeniti jasna strategija kako bi se postigao visok povrat ulaganja.

Za uspešan marketing na društvenim mrežama, B2B kompanija mora da preduzme strateški pristup i da kampanju izvede precizno.

U nastavku smo naveli tri koraka koja su ključna za stvaranje profitabilne B2B marketinške kampanje na društvenim mrežama. Pa, kako kreirati efikasnu B2B marketinšku kampanju na društvenim mrežama?

Korak 1: Definišite svoje marketinške ciljeve

Bez definisanja pravih ciljeva, biće vam teško učiniti B2B marketinšku kampanju na društvenim mrežama profitabilnom. Zašto? Vaš povrat ulaganja zavisi od toga u kojoj meri su ostvareni postavljeni ciljevi, a da bismo postigli bilo koji cilj, moramo da pratimo korake koje do njega vode, odnosno da primenimo adekvatnu strategiju nastupa.

Merljivi ciljevi koji su relevantni za vaš veliki ili mali biznis pomoći će vam da napravite pobedničku B2B marketinšku strategiju na društvenim mrežama. Morate biti sigurni da je svaki cilj koji ste postavili pametne i merljive prirode, tako da dostizanje uspeha jednostavnije i realnije.

Takođe, kompanije koje koriste B2B marketing na društvenim mrežama moraju shvatiti važnost postizanja vidljivosti na ovim mrežama.

Pogledajmo nekoliko ciljeva koje možete razmotriti za svoju B2B marketinšku kompaniju.

CILJ BROJ 1: Generisanje potencijalnih kupaca

Činjenica je da B2B kompanije posluju drugačije od B2C kompanija na više načina. Tehnike koje dobro rade za B2C firmu možda nisu toliko povoljne za B2B poslovanje.

Na primer, poznato je da B2B klijenti ulažu veće investicije, što smanjuje njihove šanse za impulsnu kupovinu. Dakle, ako vaša B2B kompanija želi koristiti društvene mreže za marketing, to ima smisla učiniti za generisanje novih potencijalnih klijenata, ali ne za prodaju.

Ako ste biznis koji dugoročno razmišlja i ako zaista želite da dobijete zdrav ROI od društvenih mreža, onda bi vaš glavni prioritet mogao biti stvaranje novih, kvalitetnih potencijalnih klijenata. Iznad svega, svaki klijent koga generišete putem društvenih mreža daje vam samopouzdanje i smer za postizanje još više klijenata u budućnosti.

Studije su pokazale da svako preduzeće (B2B ili B2C) koje koristi društvene mreže za stvaranje potencijalnih klijenata ili tzv. lead-ova, može biti u položaju da ostvari 24% više prihoda. Da li želite da koristite LinkedIn za generisanje potencijalnih klijenata ili Twitter, zavisi od vrste biznisa koji vodite i od toga gde vaša publika teži da ostvari kontakt sa ostalima na toj mreži.

Vi negujete i brinete o potrebama svojih potencijalnih kupaca putem društvenih mreža sve dok efikasno radite sledeće:

  • Gradite snažnu, pozitivnu mrežu i povećavate svoju reputaciju
  • Ostavljate jasan poziv na akciju na svojim stranicama, profilima i postovima na društvenim mrežama
  • Radite na poboljšanju svog brenda
  • Koristite plaćene oglase za stvaranje interakcije sa pratiocima
  • Pratite i merite performanse/napredak svojih društvenih mreža

Kod B2B marketinga, važno je iskoristiti jedinstven pristup kako bi se generisali potencijalni klijenti i postigao veći ROI.

CILJ BROJ 2: Izgradnja brenda

Vaši napori na optimizaciji društvenih mreža mogu pozitivno uticati na razvoj vaše kompanije. Biti na društvenoj mreži kao što je LinkedIn nije dovoljno da poboljšate svoj brend. Vaše poslovanje mora biti aktivno kada je u pitanju zaštita njegove reputacije i davanje vrednosti. Jedan pogrešan korak na društvenim mrežama može umanjiti vrednost vašeg brenda.

Prema istraživanju iz 2017. godine, izgradnja brenda jedan je od glavnih digitalnih prioriteta za B2B kompanije.

Evo tri efikasna načina da poboljšate svoj brend i izvučete maksimum iz svojih B2B napora u marketingu na društvenim mrežama:

I. Budite orjentisani na konkretnu ciljnu grupu
Stvaranje personalizovane robne marke na društvenim mrežama pomaže vašim klijentima i potencijalnim klijentima da se povežu sa vašim osnovnim vrednostima na društvenim mrežama, što utiče na ukupne rezultate koje dobijate. Da biste uspeli u tome, fokusirajte se na način obraćanja koji ćete koristiti na društvenim mrežama. Ovakav pristup će vam pomoći na duge staze.

II. Pripremite plan za upravljanje krizama
Ponekad će se na društvenim mrežama videti nezadovoljstvo kupaca. U ovom trenutku reputacija vašeg brenda trpi, a da ne bi došlo do njenog urušavanja, bilo bi dobro da unapred imate plan reakcije, kako bi što pre preuzeli korake u cilju rešenja problema. Kada pripremite plan za upravljanje krizama, bićete u prilici da rešite problem kada se on pojavi.

III. Povezivanje sa medijima
Povezivanje sa klijentima i potencijalnim klijentima očigledan je korak kada koristite društvene mreže. Ali to što ste B2B kompanija, ne znači da biste se trebali tu zaustaviti. Drugim rečima, takođe treba da komunicirate sa blogerima i novinarima koji aktivno pišu ili stvaraju sadržaj u vašoj niši. Korišćenjem medija za postizanje vidljivosti i prepoznatljivosti i izgradnju snažnih veza sa relevantnim medijskim kontaktima, moći ćete da se istaknete u moru konkurencije koja ovakav pristup skoro da i ne koristi.

CILJ BROJ 3: Ponudite bolju uslugu kupcima

Platforme društvenih mreža, kao što su Twitter i Facebook, odlične su za unapređenje usluge koju pružate kupcima i pružaju bolju vrednost B2B kupcima. Društvene mreže vam pružaju mogućnost da vidite kako vaši kupci reaguju na vaš sadržaj i šta oni misle o vašem brendu. Konstruktivna i zdrava kritika je i te kako korisna. U nekim komentarima ili inbox-u možete videti brojne poruke o tome šta je kod određenih proizvoda i usluga sjajno, a šta i ne baš tako sjajno. Ima li boljih povratnih informacija u tradionalnom marketingu?

Korak 2: Prepoznajte svoju ciljnu publiku

Društvene mreže čine razni ljudi, tako da neće svako biti zainteresovan za sadržaj koji delite. Zbog toga je važno posegnuti za publikom koja se povezuje sa vama i vašim sadržajem. Želite preduzeća koja obraćaju pažnju i slušaju vaše savete, a ne samo puke pratioce od kojih nemate koristi. Budući da ste u B2B segmentu, prava publika vam pomaže, ne samo da napravite listu pratilaca, već vam omogućava da stvorite pravi autoritet i pozitivan uticaj u svojoj niši.

Prepoznavanje vaše ciljne publike prvi je korak ka deljenju informacija sa preduzećima koja su zainteresovana za vašu stručnost i verovatno imaju ciljeve koji se povezuju sa vašim proizvodom ili uslugom. Ako uspete da izgradite odnos sa publikom koja deli isti nivo strasti prema vašoj industriji, tada će ažuriranja koja delite sa njima dobiti još veću vidljivost i interakciju.

Poslednja stvar koju želite je da dostavite svoj sadržaj publici koja je najmanje zainteresovana za ono što delite. A to se lako može dogoditi ako ne znate na koga tačno ciljate.

Korak 3: Izaberite pravu platformu društvenih mreža

Svaka društvena mreža je drugačija, a ljudi koji je koriste imaju različite interese i prioritete. Kada vaša B2B kompanija eksperimentiše sa marketingom na društvenim mrežama, bitno je shvatiti važnost odabira prave platforme društvenih mreža.

Vaši napori na društvenim mrežama moraju biti usmereni u pravom smeru, jer za razliku od B2C kompanije koja se bavi krajnjim kupcima, radite sa kompanijama i preduzećima. Izbor platforme za društvene mreže presudan je deo vaše B2B strategije marketinga društvenih mreža.

Mnoge B2B kompanije testirale su i analizirale platforme za društvene mreže kako bi otkrili šta najbolje radi za njihov B2B brend. Zašto? Pronalaženje najbolje platforme društvenih mreža ključno je za uspeh vašeg preduzeća.

Radili smo sa oba, Facebook i LinkedIn oglasima, i ustanovili smo da je Facebook održivije rešenje za B2B oglašavanje.

Razlog je jednostavan: Facebook oglasi će verovatno biti jeftiniji od LinkedIn oglasa u pogledu cene po kliku. Na primer, na LinkedIn-u možete potrošiti 5 evra po kliku što bi vas koštalo jednog ili manje od jednog evra po kliku na Facebooku, dok bi kvalitet klika bio isti.

Iako je LinkedIn čisti B2B kanal (jedan od razloga što je i skuplji), Facebook oglasi mogu vam pomoći da dobijete slične rezultate. Kako? Facebook ima dve milijarde aktivnih korisnika mesečno. Ogromne su šanse da se vaša B2B publika prijavi na Facebooku onoliko koliko i na LinkedInu, ako ne i više.

Vaši napori na društvenim mrežama trebaju se usredsrediti, ne samo na formiranje pravih marketinških ciljeva, već i na izgradnju snažnog odnosa sa ciljanom publikom. To se može dogoditi samo ako ste fokusirani u pravom smeru.

Koristiti pravu društvenu mrežu i poznavati ponašanje vaše ciljne publike je dobitna kombinacija.

B2B marketing na društvenim mrežama postaje sve važniji aspekt savremenih marketinških strategija.

B2B marketing na društvenim

Društvene mreže pružaju izvanredne mogućnosti za povezivanje sa drugim preduzećima, pronalaženje potencijalnih klijenata, izgradnju brenda i stvaranje relevantnog sadržaja.

B2B marketing na društvenim mrežama može se uspešno primeniti kroz ciljano oglašavanje koje dopire do relevantnih poslovnih kontakata.

dodaj rečenicu koja počinje sa B2B marketing na društvenim mrežama

U ovom tekstu, istražićemo ključne korake i taktike B2B marketinga na društvenim mrežama.

Identifikacija ciljne publike:

Prvi korak u B2B marketingu na društvenim mrežama je identifikacija ciljne publike. Definišite ko su vaši potencijalni klijenti, koje industrije ciljate, veličinu preduzeća, kao i njihove potrebe i interese.

To će vam pomoći da odaberete odgovarajuće društvene mreže za vašu kampanju.

Izbor pravih društvenih mreža:

Različite društvene mreže privlače različite publike. Na primer, LinkedIn je često najbolji izbor za B2B kompanije jer je fokusiran na poslovno okruženje, dok Instagram može biti efikasan za vizuelni sadržaj i brendiranje.

Razmislite o karakteristikama vaše ciljne publike i odaberite društvene mreže koje najbolje odgovaraju vašem poslovanju.

Kreiranje informativnog i relevantnog sadržaja:

B2B publiku privlače sadržaji koji su informativni, korisni i relevantni za njihovo poslovanje. Objavljujte blogove, infografike, beleške i studije slučaja koji rešavaju probleme ili pružaju vredne informacije vašim potencijalnim klijentima. Ovakav sadržaj povećava šanse za angažovanje i izgradnju poverenja.

Angažovanje i interakcija sa publikom:

Društvene mreže su odlična platforma za interakciju sa publikom. Odgovarajte na komentare, postavljajte pitanja, organizujte webinare i Q&A sesije kako biste povećali angažovanje i izgradili bolje odnose sa potencijalnim klijentima.

Influenser marketing:

Partnerstvo sa relevantnim influenserima u vašoj industriji može povećati vidljivost vašeg brenda i privući pažnju novih potencijalnih klijenata. Tražite influensere koji imaju publiku koja odgovara vašoj ciljnoj grupi i sarađujte sa njima kako biste doprli do novih poslovnih prilika.

Analiza rezultata:

Praćenje analitike vaših društvenih mreža je ključno za procenu uspešnosti vaših marketinških kampanja. Pratite broj pratilaca, angažovanje, klikove na linkove i konverzije kako biste utvrdili šta najbolje funkcioniše i prilagodili svoju strategiju u skladu sa rezultatima.

B2B marketing na društvenim mrežama pruža velike mogućnosti za povećanje vidljivosti i ostvarivanje poslovnih ciljeva.

Identifikacija ciljne publike, izbor pravih društvenih mreža, kreiranje informativnog sadržaja i angažovanje sa publikom su ključni elementi uspešne strategije. Praćenje analitike vam pomaže da stalno unapređujete svoje marketinške aktivnosti i ostvarite uspeh u konkurentnom B2B okruženju.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?