Jedan od najvažnijih aspekata veb-sajta koji doprinosi dobrom korisničkom iskustvu je njegova brzina.

brzina učitavanja stranice

Veća je verovatnoća da će posetioci napustiti veb sajt ako se sporo učitava.

Već nekoliko godina brzina stranica se uzima u obzir pri određivanju rangiranja. Pored toga, značaj brzine učitavanja za SERP rangove veb sajta se samo povećava svake godine.

Ono što je nekada trebalo da bude nova statistika za procenu koliko brzo će korisnik videti informacije, evoluiralo je u značajnu meru ukupnog korisničkog iskustva sajta.

Šta je brzina učitavanja stranice ?

Vreme koje je potrebno pretraživaču da dobije prvi bajt sa veb servera ili da se sav materijal na datoj stranici prikaže naziva se brzina učitavanja stranice. Dakle, brzina učitavanja stranice je koliko je vremena potrebno pretraživaču da primi prvu grupu informacija sa servera).

HTML kod, CSS koji se koristi za stilizovanje komponenti stranice, različite JavaScript datoteke, fotografije, video zapisi i drugi mediji, između mnogih drugih stvari, utiču na brzinu učitavanja veb sajta. Veličina komponente (merena u kilobajtima) ili performanse veb servera na kome je smešten sajt mogu da utiču na brzinu učitavanja stranice.

Brzine stranica i na desktopu i na mobilnom uređaju se procenjuju pojedinačno. Korisnici desktop računara i mobilnih uređaja imaće drugačije iskustvo kao rezultat tehnoloških razlika između njih.

Značaj brzine učitavanja stranice

Pošto su brže stranice efikasnije i nude daleko bolje korisničko iskustvo, ljudi pridaju veliku vrednost brzini stranice.

Ako se veb sajt učitava sporo (više od 3 sekunde), više od 25% korisnika će napustiti i izabrati drugi rezultat pretrage. Cilj SEO-a nije da veb stranice budu češće napuštene!

Korisnici mobilnih uređaja takođe očekuju brzo učitavanje. Na stopu konverzije utiče i brzina učitavanja stranice. Međutim, brzina učitavanja stranice je podjednako ključna za optimizaciju pretraživača, iako može biti manje očigledna.

Google je još 2010. otkrio da je jedna od varijabli rangiranja za njihov indeks pretraživanja brzina učitavanja stranice.

Takođe, Google je 2017. izjavio da će još više uzeti u obzir brzinu učitavanja stranice, kao i performanse mobilnog sajta kako bi rangirali veb sajtove na njihovim stranicama za rezultate na mobilnim telefonima.

Pretraživač je nedavno uključio Page Experience u svoje faktore rangiranja, što je povećalo značaj korisničkog iskustva. Da bi se razvili signali za pretragu za celokupno iskustvo stranice, ovaj novi indikator rangiranja integriše osnovne vrednosti veba sa već postojećim pokazateljima kao što su kompatibilnost na mobilnim uređajima i bezbedno pregledanje.

Faktori koji utiču na brzinu učitavanja stranice

Morate biti sigurni da se vaš veb sajt brzo učitava s obzirom na ove ubedljive podatke. Razmotrite nekoliko potencijalnih razloga zbog kojih vaša veb lokacija može imati slab učinak.

Prvo, može potrajati neko vreme da se veb sajt sa puno fotografija učita, posebno na veb sajtovima koji su interaktivni ili imaju visoku DPI grafiku. Vaš veb sajt može postati brži tako što će da optimizuje svoje slike i isporučuje ih preko mreže za isporuku sadržaja (CDN) kako bi sredstva bila bliža mestu gde se korisnik nalazi. Ako vaša veb stranica zahteva preuzimanje prevelikog broja ogromnih datoteka, javlja se još jedan problem.

Stranica će se učitavati sporo ako ima previše JavaScript skripti za renderovanje. Da li vaš veb sajt koristi keširanje servera? Ovo može smanjiti vaš TTFB tako što ćete zadržati kopije vaših veb stranica do godinu dana za stranice koje se ne ažuriraju redovno.

HTML kod stranice može da sadrži preostale CSS, JS ili druge skripte koje će produžiti vreme potrebno da se stranica učita. Prerano ili prekasno prikazivanje skripti je takođe ozbiljan problem. Veb programeri često prave svoje stranice tako da se vide samo kada se sav materijal učita.

Brzina Učitavanja Stranice – Ključni Faktor za Uspeh na Internetu

Zašto je brzina učitavanja stranice važna brzina učitavanja stranice

I. Uvod u Brzinu Učitavanja Stranice

Brzina učitavanja stranice je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na uspeh vaše veb lokacije na internetu. Ona predstavlja vreme koje je potrebno da se vaša veb stranica učita i postane dostupna za posetioce.

Ovaj ključni aspekt igra vitalnu ulogu u korisničkom iskustvu, SEO (optimizacija za pretraživače) i konverzijama. U ovom tekstu, istražićemo važnost brzine učitavanja stranice i kako je optimizacija ovog parametra ključna za uspešno poslovanje na internetu.

II. Uticaj Brzine Učitavanja na Korisničko Iskustvo

Brza brzina učitavanja stranice je esencijalna za pozitivno korisničko iskustvo. Moderni internet korisnici imaju visoke standarde kada je reč o vremenu čekanja.

Ako vaša veb stranica ne učitava brzo, korisnici će verovatno postati frustrirani i napustiti je pre nego što stignu videti njen sadržaj. To može rezultirati visokom stopom napuštanja stranice (tzv. bounce rate) i smanjenom angažovanju publike. Sa sve većom konkurencijom na internetu, brzina učitavanja postaje presudna za zadržavanje posetilaca i stvaranje pozitivnog utiska o vašoj veb lokaciji.

III. SEO Pogodnosti Brzine Učitavanja

Brzina učitavanja stranice ima značajan uticaj na SEO. Pretraživači, poput Google-a, favorizuju veb lokacije koje se brzo učitavaju jer žele pružiti najbolje iskustvo korisnicima.

Brze veb stranice obično imaju bolje rangirane pozicije na rezultatima pretrage. Ovo je posebno važno jer većina korisnika klikće na prvih nekoliko rezultata pretrage. Optimizacija brzine učitavanja može poboljšati vidljivost vaše veb stranice i povećati šanse da privučete više organskog saobraćaja.

IV. Uticaj Brzine Učitavanja na Konverzije

Brzina učitavanja stranice takođe ima izravan uticaj na konverzije. Studije su pokazale da sporije učitavanje stranica može smanjiti stopu konverzija, tj. procenat posetilaca koji izvrše željenu akciju na vašoj veb lokaciji, kao što je kupovina proizvoda, popunjavanje forme ili pretplata na newsletter.

Brza veb stranica poboljšava korisničko iskustvo, povećava poverenje i podstiče posetioce da ostanu duže i izvrše željenu akciju.

V. Saveti za Optimizaciju Brzine Učitavanja Stranice

Postoje mnogi faktori koji mogu uticati na brzinu učitavanja stranice, uključujući veličinu slika, kodiranje, hosting platformu i još mnogo toga. Evo nekoliko saveta kako da optimizujete brzinu učitavanja svoje veb lokacije:

  1. Komprimirajte slike: Smanjite veličinu slika bez gubitka kvaliteta kako biste ubrzali učitavanje.

  2. Minimizujte kod: Očistite i optimizujte HTML, CSS i JavaScript kod kako biste smanjili veličinu fajlova i ubrzali učitavanje.

  3. Upotrebite keširanje: Iskoristite keširanje kako biste smanjili vreme učitavanja ponovljenih poseta na vašu veb lokaciju.

  4. Izaberite brz hosting: Odaberite pouzdanog hosting provajdera sa brzim serverima kako biste osigurali brže učitavanje stranica.

  5. Redizajnirajte strukturu veb stranica: Smanjite broj preusmerenja i koristite efikasnu navigaciju kako biste olakšali korisnicima da pristupe željenom sadržaju.

VI. Zaključak

Brzina učitavanja stranice je ključni faktor za uspeh vaše veb lokacije na internetu. Ona direktno utiče na korisničko iskustvo, SEO rangiranje i stope konverzija. Optimizacija brzine učitavanja je imperativ za svakog vlasnika veb lokacije koji želi da privuče više posetilaca, poboljša vidljivost na

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?