email marketing

Šta čini dobar email marketing?

Dobar email marketing počinje sadržajem koji želite da podelite sa svojim pretplatnicima.

Nije iznenađenje to što više od polovine prodavaca kaže da je email marketing njihov najefikasniji kanal u ostvarivanju prihoda (BtoB Magazin).

Email marketing je zaista neverovatno efikasan način komuniciranja sa publikom, koji olakšava put kroz prodajni i marketinški lanac, pretvarajući potpune strance u oduševljene kupce.

Američko Udruženje za direktnu marketing prodaju otkrilo je da 75% tržišta koristi email više nego što su to činili pre 3 godine.

Tužna istina je da postoji veliki broj loših vidova email marketinga.

Kako bi trebalo da izgleda dobar e-marketing?

Dobar e-marketing je (1) vredan, (2) relevantan, (3) očekivan i (4) integrisan.

Dobar mejl počinje sa vrednim sadržajem

Dobar email marketing počinje sadržajem koji želite da podelite sa svojim pretplatnicima. Stavite se na njihovo mesto i zapitajte se „Da li je to nešto što bih želeo da dobijam?“. Zapamtite, vaši potencijalni klijenti ne brinu o vašoj kompaniji ili vašem proizvodu – njima je stalo samo do njihovih želja i kako ih VI možete ispuniti. Stoga, kreirajte i delite sadržaje koji će biti korisni i zanimljivi.

Dobra email adresa je relevantna – što znači da je segmentacija najvažnija

Segmentacija je taktika br. 1 za povećanje relevantnosti email adrese. Bez obzira da li segmentirate svoju bazu podataka na osnovu demografskih podataka ili ponašanja ili oboje, ova taktika je od ključne važnosti da biste u pravom trenutku poslali pravu poruku ispravnoj osobi. Slanjem odgovarajućih e-poruka dobijate veću prepoznatljivost brenda, samim tim i bolje rezultate.

Segmentirani mejlovi dobijaju 50% više klikova. I ne samo da ćete dobiti više klikova, nego ćete postići i veću stopu otvaranja (studija MarketingSherpa otkrila je da su 4 od 10 pretplatnika označili mejl kao neželjenu poštu jednostavno zato što su bili nebitni). Izbegavajte ovu zamku segmentiranjem svoje mejling liste i slanjem relevantnog sadržaja.

Ne samo da je dobar email nešto što biste i sami želeli da dobijete, to je nešto što i neko drugi očekuje

Novim angažovanjem pretplatnika koji se tek prijavio na vašu listu, učinili ste da svojim emailom ispunite njegova početna očekivanja. Održavanje blagovremene i redovne komunikacije sa vašom mejling listom osigurava da se vaši mejlovi očekuju sa nestrpljenjem.

Dobra email adresa je integrisana – optimizovana za više marketing kanala

E-marketing je najmoćniji kada je integrisan sa vašim ostalim marketinškim naporima u optimizaciji sajta, na društvenim medijima, prilagođenosti mobilnim uređajima. Raznim softverima možete optimizovati stranice koje promovišete putem email-a. Koristite društvene medije kako biste proširili domet vašeg sadržaja izvan email liste. Osigurajte da se sadržaj dobro prikazuje na mobilnim uređajima i da prikupljate podatke o tome kako vaš email marketing – ali i svi vaši drugi marketinški napori – napreduju.

Email marketing se fokusira na vaše ciljeve

Svaka marketinška aktivnost bi trebalo da bude u uskoj vezi sa nekim ciljem – da li je taj cilj novi kupac, promocija novog proizvoda ili obaveštenje o promeni adrese. Identifikovanje cilja za svaku mejling kampanju pojedinačno, pomaže vam pri izgledu narednog mejla i pruža vam mogućnost merenja rezultata uspešnosti kampanje.

Korišćenje postojećih podataka i testiranje

Jedini način da nastavite sa poboljšanjem svog email marketinga je da podstaknete testiranje novih pristupa. Korišćenje postojećih podataka za donošenje odluka i pokretanje testova kako bi se videla koja taktika daje najbolje rezultate je ključni deo dobrog email marketinga. Testiranje donosi bolje rezultate – procenat otvaranja, procenat klika, procenat odjavljivanja – a svaki novi email je i nova prilika za testiranje i poboljšanje.

Konačno, vežite svoje testove za cilj vašeg email marketinga i izmerite dobitak/gubitak u odnosu na cilj.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Web dizajn

Grafički dizajn

Reklamiranje na internetu

Video produkcija

Pročitajte na blogu