6 razloga zašto je blog važan za marketing i SEO

Zašto su blogovi važni?

Pročitajte o najboljim praksama koje stručnjaci za SEO koriste za kreiranje efikasnih blog strategija koje angažuju i povećavaju ciljnu publiku.

blog

Da li je blog i dalje relevantan? Svakako se može proveriti u brojkama.

Postoji 70 miliona novih postova svakog meseca, a 42% sajtova na internetu je izgrađeno na WordPress-u. Kao rezultat toga, blog je i dalje istaknuti deo strategije onlajn marketinga.

U stvari, u nedavnoj anketi, od svih načina „content marketinga“ koji postoje, kao što su video snimci, infografike, e-knjige i onlajn događaji, 90% preduzeća je koristilo blogove kako bi pomoglo u plasiranju svog brenda u poslednjih 12 meseci.

Ali, kako to postižu sa preopterećenošću interneta sadržajem?

To se može postići odgovarajućom strategijom i fokusiranjem na prioritete u vezi sa blogom, kao što je SEO, i izdvajanjem vremena na razumevanje svoje klijente, o čemu ćemo pisati.

Ali ako se bavite SEO-om ili ste se bavili content marketingom, možda ćete se zapitati da li je i dalje vredno graditi strategije sa blogom ili trošiti vreme na outsourcing blogova. Pa, jeste.

Iako su društveni mediji postali suštinski deo online marketing strategije, to ne znači da su blogovi zapostavljeni.

Blog donosi veći promet i može pomoći u izgradnji svesti o brendu. A potencijalni klijenti se pretvaraju u kupce i pomažu u stvaranju publike.

Međutim, pravljenje uticajnih blogova koji ispunjavaju ciljeve vaše kompanije je druga tema.

Dakle, iako su važni, ključno je da odvojite vreme da kreirate efikasnu strategiju koja angažuje i povećava vašu publiku i privlači ljude da se vrate na veb sajt vašeg preduzeća.

Zašto je blog i dalje relevantan?

Hajde da prođemo kroz pitanje zašto je blog neophodan za preduzeća i strategije koje vrhunski brendovi koriste kako bi osigurali da njihovi blogovi budu uticajni u sve uticajnijem dobu onlajn marketinga.

1. Blog gradi lojalnost i poverenje

Kao što je pomenuto, blogovi pomažu u izgradnji lojalnosti i poverenja. Ali kako?

Pružanje saveta i pouzdanih informacija koje potrošači mogu da koriste će uspostaviti autoritet za teme o kojima razgovarate.

Blogovi su odličan način da polako negujete svoju publiku i dokažete svoju stručnost kada su u pitanju vaša industrija i proizvodi.

Suštinski deo poboljšanja sadržaja je koncept koji označava stručnost, autoritativnost i pouzdanost.

Iako to nije faktor rangiranja, Google deli da je ovaj koncept neophodan za njegov algoritam i način na koji analizira i prepoznaje sadržaj.

To znači da su vašem sadržaju potrebne tačne, informativne i korisne informacije na celo sajtu.

2. Blog povećava vidljivost

Sledeći deo pravljenja odličnog sadržaja je da budete sigurni da je optimizovan za pretraživač. Blogovi koji odgovaraju na pitanja koja potrošači postavljaju u vašoj industriji su korisni za SEO.

Pored toga, uključivanje ključnih reči u privlačne i jedinstvene naslove i podnaslove, kao i dobro istražen jedinstven sadržaj, je siguran način da se poveća vidljivost.

Interno povezivanje je još jedan način za povećanje vidljivosti. Izgradnja linkova na drugim stranicama, blogovima i stranicama proizvoda na vašem veb sajtu može pomoći u izgradnji vidljivosti brenda, svesti i autoriteta.

Takođe je važno da pogledate dužinu blogova koji su uporedivi sa temom o kojoj razgovarate kako biste bili sigurni da u potpunosti pokrivate temu i ispunite dužinu koja će vam pomoći da se rangirate na stranicama rezultata pretraživača (SERP).

Slike su još jedan odličan način da poboljšate svoj sadržaj i vidljivost, o čemu ćemo više govoriti kasnije. 

3. Blog stvara svest o brendu

Novi i originalan sadržaji mogu učiniti vaš brend istaknutijim među konkurentima.

Kada traže odgovore na pitanja ili žele da nauče nešto više, vaš brend je na vrhu SERP-a, dajući im informacije koje su im potrebne.

Što više ulažete u strategiju bloga, imate veći potencijal da povećate svest o brendu ne samo za SERP, već i kroz deljenje na društvenim medijima.

4. Blog generiše nove potencijalne klijente

Ako se potrošačima sviđa vaš sadržaj, verovatno će želeti više.

To je odličan način da dobijete nove potencijalne klijente tako što će se pretplatiti na vašu newsletter.

Na ovaj način, manje je nametljivo nego oglas koji ih podstiče da se prijave na newsletter kako bi dobili kupon.

Iako ovo može biti odlična taktika za potencijalne klijente, blogovi pomažu u izgradnji veze sa klijentom pre nego što traže njihove informacije.

Ako odluče da pročitaju vaš blog, već im se sviđa vaš sadržaj i žele da saznaju više. 

Takođe možete da uključite prozor za prihvatanje pretplate na kraju bloga, tako da korisnici mogu brzo da unesu svoje informacije i nastave da čitaju.

5. Blog podstiče angažovanje

Jedan od ciljeva većine marketing stručnjaka je nastavak izgradnje odnosa sa novim i postojećim kupcima.

Blogovi pružaju više sadržaja za deljenje od samih postova o proizvodima ili uslugama koje potrošači mogu da dele sa drugima na društvenim medijima.

To je odličan način da obrazujete kupce, pružite savete ili uputstva i stvorite više veza sa vašim brendom.

Vremenom, polako podsećanje potrošača na vaš brend kroz sadržaj može pomoći da čitaoce pretvorite u dugoročne kupce.

Pored toga, blogovi mogu dodati zanimljive tačke i ponuditi različite mogućnosti za deljenje vašeg sadržaja.

Konačno, blog angažuje potrošače sa temama za koje su već zainteresovani ili o kojima žele da uče, stvarajući više uzbuđenja za angažovanje.

6. Blog omogućava da razumete potrebe kupaca

Generalno, potrošači nemaju vremena za čitanje blogova, tako da je važno pronaći šta će im odgovarati da bi ih zadržali na stranici.

Pokušaj da se stavite u kožu kupca i odgovorite na pitanja je ono za šta su blogovi napravljeni i može biti od koristi i vama i klijentu.

Na ovaj način ste odvojili vreme da dalje istražite i razumete svoje ciljno tržište, a oni dobiju informacije koje su im potrebne.

Blogovi takođe nude privlačan prostor za ostavljanje recenzija i povratnih informacija. Možete pronaći sjajne oblasti za poboljšanje i nove ideje za angažovanje na blogu.

Na primer, možda je neko ostavio pitanje i to pitanje stvara odličnu temu za drugi post na blogu.

Odličan je za buduću inspiraciju, povezivanje sa kupcima i razumevanje njihovih potreba.

Kakva je budućnost blogovanja?

Blog je tokom godina pretrpeo priličnu transformaciju u strategijama za njegovu optimizaciju i najboljim praksama za interakciju sa čitaocima.

Google trendovi pokazuju da se content marketing i blog u nekom trenutku spajaju, iako se fokus sada pomera na sadržaj u celini.

Jednostavno unošenje ključnih reči i onoga što mislite da Google želi da vidi nije dovoljno.

Sav sadržaj mora biti stručno izrađen i dobro osmišljen.

Dakle, hajde da sada zaronimo u to kako možete da oživite sadržaj bloga da biste bili sigurni da je dostigao cilj.

Kako se možete prilagoditi promenljivom okruženju?

Kada je reč o blogovima, osnovna linija na koju se treba fokusirati je kvalitet umesto kvantiteta.

Nemojte praviti blogove samo da biste ih proizvodili jer mislite da bi to moglo pomoći u vidljivosti vašeg brenda.

Pretraživači su evoluirali baš kao i blogovi i bolji su u proceni sadržaja.

Takođe, ljudi nemaju vremena ni da čitaju dug, beskrajan sadržaj, gde je teško pronaći ključne tačke.

Za sadržaj su potrebni opisni i zanimljivi naslovi i podnaslovi, kao i jasan, koncizan sadržaj sa efikasnim ključnim rečima.

Pored toga, ključno je kreirati dugoročnu strategiju sadržaja kako biste bili sigurni da ne ispunjavate samo opšte poslovne ciljeve, već da zaista dostižete i razumete svoje ciljno tržište.

Objavljivanje na više kanala je pravi način

Sadržaj je i dalje kralj, ali kanal je sada kraljica. Objavljivanje na više kanala govori o tome kako širite sadržaj na različite platforme. Postoje brojni sajtovi društvenih medija i poslovni oglasi na kojima možete da prilagodite i delite svoj sadržaj.

Pogledajte gde se vaše ciljno tržište angažuje.

Možda je to Facebook ili Instagram, a vi možete da kreirate copy koji promoviše blog i vraća ih na vaš sajt.

Takođe možete da pogledate poslovne liste ili direktorijume u kojima možete da delite sadržaj, kao što je profil vaš Google business profil, gde možete da delite Google postove.

Vizuelni sadržaj privlači više čitalaca

Preplitanje slika, infografika, kratkih video zapisa i drugog vizuelnog sadržaja može pomoći da razdvojite teme.

Takođe vam može pomoći da bolje istaknete teme, opišete teške koncepte i zadržite čitaoce angažovanim.

Vidljivost u pretrazi

Da biste stvorili vidljivost, ključno je proizvesti jedinstven sadržaj i fokusirati se na to da čitaoci budu angažovani.

Pored toga, od vitalnog je značaja da imate na umu kupca kada kreirate sadržaj, tako da sadržaj ne padne ili da se izgubi među drugim sličnim sadržajem.

Istraživanje šta vaši konkurenti rade i šta se dobro kotira na SERPu je početak povećanja vidljivosti vašeg brenda.

Zatim pronalaženje jedinstvenog ugla ili građenje onoga o čemu pričaju, a da pritom i dalje odgovarate na ono što potrošači traže, savršena je ravnoteža za kreiranje zanimljivog sadržaja na blogu.

Da li je blog i dalje relevantan u 2022.?

Da, ali kao i kod SEO-a, on se razvija. U središtu efikasne strategije bloga su najbolje prakse za SEO.

Važno je da procenite svoju strategiju kako se SEO razvija kako biste bili sigurni da vaš sadržaj i celokupna veb lokacija imaju stručnost, autoritativnost i pouzdanost koje pretraživači zahtevaju.

Čak i uz sve promene u strategiji internet marketinga, blogovi ostaju stub.

Blogovi mogu ne samo da dovedu potencijalne klijente, već i da povećaju svest o brendu za vaše ciljno tržište. Ako odvojite vreme da razumete jednostavne SEO taktike i kako da dođete do svoje publike, sigurno ćete imati uspešnu osnovu od postova na blogu.

Kako započeti i voditi uspešan blog: Saveti za postizanje digitalne prisutnosti

6 razloga zašto je blog važan za marketing i SEO blog

Definišite svoju svrhu i ciljeve bloga

Prvi korak ka uspešnom blogu je jasno definisanje svrhe i ciljeva. Razmislite o tome šta želite postići sa svojim blogom. Da li želite da delite svoje strasti i interese, pružite edukaciju ili možda promovišete svoj biznis?

Postavljanje jasnih ciljeva pomoći će vam da usmerite svoj sadržaj i privučete pravu ciljnu publiku.

Identifikujte ciljnu publiku i istražite tržište

Sledeći korak je identifikacija ciljne publike. Ko su ljudi koje želite dosegnuti svojim blogom?

Istraživanje tržišta pomoći će vam da bolje razumete svoje potencijalne čitaoce, njihove interese, potrebe i probleme. Na osnovu tih saznanja možete kreirati sadržaj koji će ih privući i angažovati.

Kreirajte kvalitetan i relevantan sadržaj

Sadržaj je srce vašeg bloga, stoga je ključno da kreirate kvalitetan i relevantan sadržaj koji će privući i zadržati vaše čitaoce.

Raznolikost formata, poput članaka, infografika, video materijala i slika, može dodatno obogatiti vaš blog. Koristite jednostavan i lako razumljiv jezik, prilagodite ga interesima i potrebama vaše ciljne publike i budite dosledni u objavljivanju novog sadržaja.

Promovišite svoj blog putem društvenih mreža i SEO optimizacije

Nema smisla imati sjajan blog ako ga niko ne vidi. Promocija je ključna za izgradnju digitalne prisutnosti. Iskoristite snagu društvenih mreža da delite svoj sadržaj i angažujete svoje pratioce.

Takođe, pobrinite se za SEO optimizaciju vaših blog postova kako bi bili bolje rangirani na pretraživačima i lakše pronađeni od strane potencijalnih čitalaca.

Interakcija sa čitaocima i odgovaranje na povratne informacije

Uspešan blog nije samo jednosmerna komunikacija. Podstičite interakciju sa vašim čitaocima putem komentara, anketa ili društvenih mreža.

Otvoreno komunicirajte sa svojom publikom i odgovarajte na njihove komentare i povratne informacije.

To će izgraditi poverenje i lojalnost vaše publike prema vama i vašem blogu.

Praćenje rezultata i kontinuirano unapređenje

Kao i svaki aspekt digitalnog sveta, praćenje rezultata je ključno. Analizirajte metrike, kao što su posete, vreme provedeno na stranici, stopa odustajanja i konverzije.

Na osnovu tih podataka možete doneti informisane odluke o tome koji tipovi sadržaja funkcionišu najbolje i na koji način možete unaprediti svoj blog.

Kontinuirano usavršavanje i prilagođavanje su ključ za održavanje uspešnog bloga u promenljivom digitalnom svetu.

Kreiranje i vođenje uspešnog bloga može biti izazovan, ali sa jasnom svrhom, kvalitetnim sadržajem i efikasnom promocijom, možete ostvariti digitalnu prisutnost koja će privući i zadržati lojalnu publiku.

Neka vas klijenti pronađu brže!

Želite da pobedite konkurenciju?

Radoznali smo da čujemo vašu priču!
Čime se vaša organizacija bavi i koja je vaša misija?